Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovinou kůže trpí čím dál více lidí. Jak ji včas odhalit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1522x )

Rakovina kůže (kožní karcinom) patří k velmi častým nádorovým onemocněním. Kůže je největším orgánem lidského těla a funguje jako prvotní ochrana před veškerými škodlivými vlivy. Vzniká na ní velké množství nádorů, mnohé z nich jsou však nezhoubné. Některé ovšem mohou být škodlivé v místě svého vzniku a jiné dokonce prorůstají hlouběji a vytvářejí zhoubné metastázy.

shutterstock.com

Rakovina kůže se často vyskytuje u starších lidí, nevyhýbá se ovšem ani mladším ročníkům či dětem. Nejvíce ohrožená jsou místa, která pravidelně vystavujeme slunci. Jedná se tedy například o záda, ramena, nohy a hrudník. Nejpočetnější nádory vznikají ze struktur pokožky (epidermis), což je nejsvrchnější kožní vrstva.

V České republice je na 100 tisíc obyvatel průměrně zachyceno 21 případů rakoviny kůže. Nejvíce postižení jsou muži nad 50 let, kteří riziko kožního nádoru podceňují, a ženy ve věku 10‒29 let toužící po opálené pokožce. V poslední době také přibývá případů rakoviny kůže u dětí. U tohoto onemocnění je proto velmi důležitá prevence a včasná konzultace s lékařem.

Druhy kožních nádorů


Bazaliom – Jedná se o nejčastější a nejlépe léčitelnou formu rakoviny kůže. Většinou se šíří poměrně pomalu a vyskytuje se hlavně u dospělých pacientů. Běžně se projeví na kůži hlavy a krku nebo na rtu. Vypadá jako nebolestivý hrbolek, který není nijak zabarvený, později se může propadnout a vytvořit vřed. Bazaliom nepatří mezi smrtelná onemocnění, může však být velmi agresivní a ničit tkáně i kosti ve svém okolí.

Spinocelulární karcinom (spinaliom) – Tento druh kožního nádoru obvykle vypadá jako pevný červený uzlík, který může být šupinatý, krvácí nebo se chová jako nepříjemný opar. Nejčastěji se vyskytuje na nose, čele, uších, na spodním rtu, ale také na pohlavních orgánech. Roste rychleji než bazaliom a má tendenci vytvářet metastázy.

Melanom – Jde o nejagresivnější kožní nádor, protože metastázuje do kůže, lymfatických uzlin i do vnitřních orgánů. Zpočátku může vypadat pouze jako neobvyklá skvrna na kůži a někdy se rozvine také z mateřského znaménka. Je však barevně a tvarově nepravidelný, může se zvětšovat a krvácet. Pokud ho pacient neodhalí včas, pozdní léčba může končit i smrtí.

Další (méně obvyklé) druhy kožních nádorů:

  • Kaposiho sarkom – nádorové onemocnění, které způsobuje lidský herpesvir HHV-8
  • Merkelův karcinom – nádor neuroendokrinního charakteru, který vychází z Merkelových buněk

Příčiny a rizikové faktory


Lékaři se domnívají, že zvýšený výskyt rakoviny kůže je spojený se změnou životního stylu, s častým opalováním a návštěvami solária.  Až 80 % kožních nádorů je totiž vyvoláno působením škodlivého UV záření. Cestování do teplých krajů je mezi Evropany stále více populární a počet případů onemocnění rakovinou kůže tak neustále roste.

Mezi ohrožené skupiny patří:

  • Lidé se světlou kůží a světlýma očima
  • Lidé s velkým množstvím znamének, která mají nepravidelný tvar
  • Lidé, kteří se opakovaně spálí na slunci
  • Lidé, kteří dlouhodobě pobývají ve vysokých nadmořských výškách
  • Lidé, kteří mají diagnózu rakoviny kůže v rodině
  • Lidé, kteří rakovinu kůže již prodělali

Velkou roli může hrát i dědičnost, genetické dispozice jsou však bohužel neovlivnitelné. Někdy se na vzniku rakoviny podílí také oslabený imunitní systém nebo radiační léčba.

Jak poznat rakovinu kůže?


Příznaky rakoviny kůže mohou mít mnoho podob. Zhoubným nádorům často předcházejí různé změny na kůži, mezi které patří například začervenání, výrůstky, pigmentové znaménko a podobně. Objevují se na různých částech těla jako je hlava, krk a horní i dolní končetiny, výjimkou však není ani rakovina kůže ve vlasech.

Pozor byste si měli dát především na tyto projevy:

  • Kožní výrůstek připomínající roh – Na místě, kde vyrůstá, se může vytvořit spinocelulární karcinom.
  • Solární keratózy – Malé šupinaté skvrny na hlavě, krku, uších, nosu nebo rukou.
  • Solární cheilitis – Zánět rtu, který se projevuje otokem, šupinatými nerovnostmi a ztrátou ostrého ohraničení mezi rty a kůží.
  • Mateřská znaménka – Většinou se na kůži objevují v mládí nebo v rané dospělosti, ale mohou se změnit ve zhoubný nádor.
  • Atypická znaménka – Taková znaménka je nutné chránit před slunečním zářením, nebo si je nechat odstranit.

Pro včasné rozpoznání rakoviny kůže slouží tzv. ABCDE test. Každé písmeno této klasifikace odpovídá jednomu faktoru, na který je třeba dávat pozor při prohlížení podezřelého mateřského znaménka nebo pihy.

  • A = Asymetrie (Asymmetry) – Normální znaménka jsou symetrická, zde ovšem jedna polovina neodpovídá druhé polovině.
  • B = Ohraničení (Border) – Okraje znaménka jsou kostrbaté, rozpité a nepravidelné.
  • C = Barevnost (Colour) – Normální znaménka mají pouze jeden odstín. Pokud se v něm míchá více barev (hnědá, červená, bílá…), něco je špatně.
  • D = Průměr (Diameter) – Znaménko by nemělo být větší než velikost gumy na tužce.
  • E = Vývoj (Evolution) – Podezřelé jsou všechny změny jako zvětšování, zmenšování, svědění, ztvrdnutí či krvácení znaménka.

Mnohé kožní nádory pro člověka znamenají pouze nepříjemný kosmetický problém. Ne všechny změny na kůži totiž nutně odkazují k tomu, že člověk trpí rakovinou. Neměli byste je ovšem podceňovat, protože se z nich toto onemocnění později může vyvinout.

Diagnostika rakoviny kůže


Jelikož jsou změny na kůži u pacienta často dobře pozorovatelné pouhým okem, mohlo by se zdát, že ve většině případů se rakovinu kůže podaří odhalit včas. Bohužel je to často obráceně. Lidé totiž obvykle nepovažují kožní změny za důležité, otálejí s návštěvou lékaře a pak může být příliš pozdě.

Pokud zpozorujete na kůži podezřelé znaménko či jiné změny, ihned vyhledejte kožního lékaře. Ten provede vyšetření pohledem, nebo zvolí některou z pomocných metod. Může se jednat o vyšetření povrchu kůže s názvem dermatoskopie, lékař ovšem může přistoupit také k biopsii. V tom případě odebere vzorek postižené tkáně, a díky následnému rozboru určí, zda se jedná o zhoubný nádor.

Léčba rakoviny kůže


Pokud se potvrdí podezření lékařů, že se jedná o zhoubný nádor, základním způsobem léčby je chirurgické odstranění nádoru. Hlavním cílem je zbavit tělo veškerých škodlivých buněk, proto se kromě nádoru samotného odstraní také zdravá kůže a veškeré mízní uzliny v jeho okolí, aby se zabránilo dalšímu šíření.

Existují ovšem i další možnosti léčby, mezi které patří ozařování, chemoterapie, biologická léčba nebo imunoterapie. Záleží vždy na parametrech jednotlivých nádorů, jako je například jejich tloušťka nebo přítomnost metastáz. Ozařování a chemoterapie se většinou provádí u těch lidí, kteří z nějakého důvodu nemohou podstoupit chirurgický zákrok.

Imunoterapie je určená především pro pacienty se zhoubným melanomem. Ke zničení nádoru využívá vlastní imunitní systém člověka, podporuje ho, aby ničil zhoubné buňky, a zabírá i v pokročilejších případech. 

Rakovina kůže a prevence


Kožnímu karcinomu se na rozdíl od jiných typů rakoviny můžete účinně bránit. Základem primární prevence je chránit svou pokožku před UV zářením. Důležité je nevystavovat se přímému působení slunce zejména mezi 11. a 14. hodinou. Vhodné jsou také přípravky s ochranným UVB a UVA filtrem.

Abyste rakovinu kůže odhalili včas, můžete pravidelně provádět samovyšetření své pokožky. Stačí k tomu zrcadlo či malé zrcátko pro nepřístupná místa a dobré osvětlení. V ideálním případě byste si měli také zhruba jednou ročně nechat zkontrolovat svá znaménka u dermatologa.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Nádory kůže

Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé.

Nemoci kůže

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce i řadu dalších důležitých úkolů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce