Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ranní nevolnosti v těhotenství. Jak na ně vyzrát?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1049x )

Pocity nevolnosti a zvracení v ranném těhotenství způsobuje zvýšená produkce hormonů. Nejintenzivnější jsou v prvních třech měsících a pak mají ustupující tendenci. Ranní nevolností trpí v prvním trimestru více než polovina všech žen.

Dobrá rada
shutterstock.com

Často se mluví o „ranní nevolnosti“, protože ráno je právě tou dobou, kdy jsou tyto příznaky nejhorší. Nevolnost a pocit na zvracení vás může v těhotenství ale trápit kdykoli během dne. Hlavní příčinou nevolností je zvýšená hladina hormonu HCG v krvi, která dosahuje vrcholu mezi osmým a devátým týdnem těhotenství a pak se snižuje. K ranní nevolnosti v prvním trimestru může také přispívat nízká hladina cukru v krvi, vyšší obsah kyselin v žaludku, stres a únava. Nevolnost obvykle zmizí po 12 týdnu, i když některé těhotné trpí nevolností až 16 týdnů. Pokud vás obtěžuje zvracení ve větší míře nebo hubnete, kontaktujte lékaře. Existují léky, které pomáhají při extrémní ranní nevolnost.

Ve většině případů zvracení plod neohrozí. Nebezpečí nastává až v případě úporného zvracení nebo dehydratace. Tyto případy se řeší hospitalizací, intravenózním podáváním tekutin a aplikací léků proti zvracení.

Čtěte také: Zácpa v těhotenství

Tipy, jak zvládnout těhotenskou nevolnost

  1. Než ráno vstanete z postele, snězte sladký suchar nebo sušenku, aby se vám zvýšila hladina cukru v krvi. Snídani si poté dejte, jak jste zvyklé, a pokud jste ji doteď šidila, zařaďte vydatné ranní jídlo do svého denního rozvrhu.
  2. Vstávejte pomalu, na posteli se protáhněte, v klidu se posaďte, spusťte nohy na zem a teprve po chvíli vstaňte.
  3. Vyhýbejte se spouštěčům: Podle většiny těhotných žen mohou ranní nevolnost vyvolat určité faktory jako specifické jídlo nebo čichový počitek.
  4. Denní jídelníček si rozdělte na menší porce, nejlépe na pět až šest porcí. Zvláště ráno si dopřejte ovoce – banány, které jsou významným zdrojem vlákniny, draslíku, vitaminu B6, ale také energie; chlazené strouhané jablko (vitamin C, vláknina, antioxidanty); meloun (bohatý na tekutiny) nebo hroznové víno – zásobárna draslíku a železa, kromě toho podporuje vylučování kyseliny močové z organismu.
  5. Jezte ve chvílích, kdy se cítíte lépe. Může se stát, že se budete muset do jídla nutit, mnohdy je to ale jediný zpsob, jak s nevolnosti zbavit.
  6. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Základem je pramenitá voda. Dobrou alternativou jsou bylinné čaje (ale pozor – ne každá bylina je v těhotenství vhodná!). Pomoci může čaj z čerstvého zázvoru, z máty peprné nebo heřmánku, který uklidňuje a napomáhá trávení. Čaj s obsahem fenyklu zklidní žaludek, dopřejte si ho po každém jídle. Meduňka se používá při nevolnostech, zvracení, nechutenství a problémech se zažívacím systémem spojených se stresem, pomáhá při bolestech hlavy a migrénách. Má uklidňující účinky na nervovou soustavu, proto se doporučuje pít před spaním. Výborný je i chlazený zelený či černý čaj nebo rooibos.
  7. Proti nevolnosti zabírá zázvor. Pomoci může nejen čaj, ale i žvýkačky, bonbóny, lízátka. Podobně účinkuje i citron.
  8. Snažte se v době ranní nevolnosti vyřadit z jídelníčku tuky. Z mléčných výrobků upřednostňujte kysané s obsahem do 3 % tuku, nekysané raději úplně vyřaďte.
  9. Z jídelníčku vyškrtněte smažená a tučná jídla, která nevolnosti a pnutí žaludku ještě znásobují. 
  10. Než půjdete spát, snězte něco malého a lehkého. Malá svačinka před spaním, jako malý kousek sýra a některé ořechy, mohou pomoci uklidnit hladinu cukru v krvi přes noc, takže se nemusíte probudit s pocitem nevolnosti.
  11. Nezapomeňte se v každodenním shonu zastavit a relaxovat. Alespoň část cesty z práce jděte pěšky. Když přijdete domů, natáhněte se na půlhodinku a dejte si nohy nahoru. Pokud máte další děti, požádejte alespoň někdy o pomoc rodinu či kamarádky. 
  12. Při pocitu na zvracení se vsedě předkloňte a hlavu dejte na chvíli mezi kolena.
  13. Vyhýbejte se přeplněným dopravním prostředkům a vydýchaným a zakouřeným místnostem, zaveďte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu alespoň o víkendech.
  14. Váš lékař vám může doporučit přípravek, který pomáhá proti ranním nevolnostem. Velmi účinná a šetrná k organismu těhotné ženy jsou homeopatika. Mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních obranných sil, nejsou toxická a nepředstavují tudíž pro organismus riziko nežádoucích účinků.

Čtěte také: Amniocentéza - odběr plodové vody

Dobrou zprávou je, že u většiny žen ranní nevolnost končí čtvrtým měsícem těhotenství, jakmile se hladina hormonů začne trochu snižovat. Pokud budou vaše příznaky nevolnosti a zvracení výrazné, budou vám úplně bránit v jídle a pití nebo neskončí po prvním trimestru, informujte svého lékaře. Můžete mít závažnější problém, jako je např. těhotenská hyperemese, která vyžaduje orální nebo nitrožilní podání léků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce