Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rentgenové vyšetření (RTG)

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 153805x )

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

shutterstock.com

Jak vypadá vlastní vyšetření

Při klasickém RTG vyšetření Vám šetřující personál vysvětlí, jakou polohu máte při vyšetření zaujmout. Aby byl výsledný snímek co nejpřesnější, odložíte si ty části oděvu, které by zanechávaly viditelné stopy na snímku (např. kovové nebo silné části oděvu). Dále Vás vyzve například k zadržení dechu nebo zachování určité polohy a provede jeden nebo více rentgenových snímků v různých projekcích. Většinou se jedná o snímky plic, páteře, žeber, lebky a končetin. Není třeba mít strach z dávky rentgenového záření, neboť je i při opakovaných vyšetřeních velmi nízká. Při kontrastním rentgenovém vyšetření Vám bude podána tzv. kontrastní látka. Pokud jste na cokoliv alergičtí, upozorněte lékaře před vyšetřením. Kontrastní látkou může být roztok barya, který se užívá většinou při vyšetření zažívacího traktu.Vodou ředitelná jódová kontrastní látka se používá při vyšetření močových cest, močového měchýře. Kontrastní látku je možno vpravit do těla několika způsoby. Můžete ji vypít (vyšetření hltanu, jícnu, žaludku, dvanáctníku), nebo se podává pomocí hadičky zavedené ústy do žaludku, dvanáctníku nebo tlustého střeva. Také ji můžete dostat v injekci (např.vyšetření ledvin). Po podání kontrastní látky lékař sleduje na monitoru průchod látky vyšetřovanými oblastmi a pořizuje snímky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Šimonová Andrea
2x

Dnes jsem byla se svojí dcerou na rtg nosu.nepožádala jsem o ochrannou zástěrku na bříško.Čekala jsem na ní na chodbě a pak mi došlo,že když si o ní neřeknu,určitě jí sami od sebe nedají.Měla jsem pravdu!!! Nedali!!! Jsem si jista,že kdyby sestra,co dnes sloužila na rtg měla snímkovat svoji dceru,ochránila by ji.Chtěla bych se zeptat,jak se postupuje v jiných zařízeních. Vím jen,že v chrudimské nemocnici se postupuje takto Děkuji za odpověď.

Katka

Nechte si to vždy vyžádat!! Chrante dcerku

Šimonová Andrea
2x

Dnes jsem byla se svojí dcerou na rtg nosu.nepožádala jsem o ochrannou zástěrku na bříško.Čekala jsem na ní na chodbě a pak mi došlo,že když si o ní neřeknu,určitě jí sami od sebe nedají.Měla jsem pravdu!!! Nedali!!! Jsem si jista,že kdyby sestra,co dnes sloužila na rtg měla snímkovat svoji dceru,ochránila by ji.Chtěla bych se zeptat,jak se postupuje v jiných zařízeních. Vím jen,že v chrudimské nemocnici se postupuje takto Děkuji za odpověď.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Je kortikoid ve spreji bezpečný?

Je mi 21 let a již od dětství mě trápí kašel, při kterém vykašlávám menší množství hlenu světlé barvy. Vloni na podzim mi na alergologii zjistili alergií na psa, peří, prach a pyly trav lipnicovitých a obilovin (doma máme psa). Minulý týden mi alergolog předepsal spray na vdechování Beclazone 100 (kortikoid). Je tento lék bezpečný? Nemůže na něj vzniknout závislost? Je jeho užívání v mém případě užitečné? Karel

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce