Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.
Já tedy tento druh oleje nemusím - pálí mě po něm žáha (jako jediném druhu)...
(RNDr. Pavel Suchánek | přečteno: 52567x )
Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Na základě analýzy stravovacích zvyklostí a složení jídelníčku obyvatel ČR docházíme k závěru, že v naší obvyklé stravě není dostatečný příjem mnoha důležitých mastných kyselin, zejména omega-3 mononenasycených mastných kyselin a naopak jsou překračovány doporučené maximální hodnoty příjmu nasycených nebo trans mastných kyselin. A to i přesto, že je již jednoznačně prokázán velký význam vhodné skladby nenasycených mastných kyselin v jídelníčku pro lidské zdraví.
Nějak se mi nezdá, že by trans mastné kyseliny byly vysoce negativní. Vždyt jsou obsaženy jen ve zdravých tucích v másle a sádle..
Přidat nový komentář