Inzerce

Rodiče ovoce a zeleninu nejedí, tak proč by měly jejich děti?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5964x )

Děti jedí ovoce a zeleninu v mnohem větší míře než jejich rodiče. To je názor dětí z 16 seminářů na pražských základních školách, které v červnu proběhly mezi žáky prvního stupně. Ovoce a zelenina bezesporu patří do jídelníčku dětí stejně jako dospělých. Meloun nebo okurka navíc v létě osvěží, doplní tělu tekutiny (jak velkým, tak malým, kteří někdy mívají problém s pitným režimem) a třeba i nahradí jídlo, když na něj není v parných dnech chuť.

shutterstock.com

„Děti vědí, že ovoce a zelenina jsou zdravé, a proto je důležité je jíst, jen si neuvědomují, v jakých všech formách mohou jednotlivé druhy konzumovat – jako například ve formě kompotu a sterilované zeleniny, v pokrmech, jako ovocné nebo zeleninové šťávy,“ svěřuje se se svými zkušenostmi nutriční terapeutka Věra Boháčová z Poradenského centra Výživa dětí.
„Pravidlo jíst denně ovoce a zeleninu děti znají, ale informace, že by měly být součástí každého denního jídla, pro ně už příliš známá není. Většina dětí prozradila, že ovoce
a zeleninu jí, ale jejich rodiče ne, spíše výjimečně,“
dodává Boháčová. 

Obecně platí, že dívky a ženy konzumují větší množství ovoce a zeleniny než chlapci a muži. Rozdíly mezi pohlavími se objevují už ve věku, kdy je ještě nepravděpodobný vliv vědomostí o výživě. Na spotřebu ovoce a zeleniny má vliv i věk. U dětí a adolescentů má spotřeba sklon s věkem klesat, u dospělých je vztah mezi věkem a příjmem opačný, spotřeba s věkem stoupá. Čím dříve jsou děti se zeleninou seznámeny, tím pravděpodobněji budou mít vyšší míru spotřeby v předškolním věku. Dospělí, kteří v dětství konzumovali velké množství ovoce a zeleniny, je konzumují ve větším množství i později. 

Co když děti ovoce nebo zeleninu jíst nechtějí? Děti se často učí pozorováním svých rodičů a sourozenců, kteří by jim proto měli být dobrým příkladem i ve stravování, a poskytnout jim tak základ pro osvojení zdravých stravovacích návyků. Chování starších členů rodiny určitě ovlivňuje i to, jak dítě reaguje na ovoce a zeleninu.
„Když připravíme salát, naservírujeme si pěknou porci a řekneme dítěti, že nám moc chutná, potom bude i dítě jíst salát s chutí. Více ovoce a zeleniny bude dítě jíst, přidáme-li ovoce nebo zeleninu do jeho oblíbeného jídla. Můžeme například přidat na cereálie nakrájené banány, do jogurtu borůvky, z jahod a mléka umixovat koktejl, do obloženého sendviče přidat list salátu a kolečko rajčete, do polévky kolečka mrkve a růžičky brokolice,“ radí Věra Boháčová.

Konzumaci ovoce a zeleniny ovlivňují také stravovací preference. Když dítě přechází na pevnou stravu, zpočátku mu některá jídla nemusejí chutnat (například mnoho druhů zeleniny má nahořklou chuť). Pak je nutné nabízet tyto druhy častěji než jiné, aby si na ně dítě zvyklo. Rodiče, kteří dětem ovoce a zeleninu vnucují nátlakem a odměnami, obvykle nedosahují valného úspěchu, ale ještě silnějšího odporu. Daleko lepším přístupem je nabízet dětem pestrou stravu s různou chutí a konzistencí, trpělivě podávat potraviny, které dětem zpočátku příliš nechutnají, a dobře hrát vzorovou roli. Stravovací preference se sice do značné míry vyvinou v dětství, ale postupem času se mění a lze je změnit i v dospělosti.

 Ovoce a zelenina podle barvy

BARVA

PŘÍKLADY

ÚČINKY

Bílá

angrešt, banán, bílá ředkev, celer, cibule, cukrový meloun, česnek, čínské zelí, fenykl, hruška, jablko, květák, patizon, pórek

Draslík zklidňuje organizmus a udržuje činnosti svalů a srdce. Vláknina podporuje správnou funkci trávení, předchází zácpě a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Žlutooranžová

ananas, broskev, citron, mango, cukrový meloun, dýně, grep, kaki, kukuřice, mandarinka, meruňka, mrkev, nektarinka, papája, paprika, pomeranč

Beta-karoten dodává tělu vitamín A, chrání organizmus před volnými radikály a působením UV záření, posiluje imunitu, zlepšuje zrak, podporuje funkci žaludku a střev.

Červená

brusinka, červená paprika, červená řepa, červený rybíz, červený pomeranč, granátové jablko, jahody, maliny, meloun, rajčata, rakytník, ředkvičky, třešně, višně, šípek

Vitamín C zvyšuje odolnost organizmu vůči onemocněním. Beta-karoten
a lykopen
udržují díky antioxidačním účinkům tělo déle mladé. Červené plody také přispívají ke zdraví pokožky, kostí, zubů, dásní a chrupavek.

Modrofialová

blumy, borůvky, černý rybíz, fíky, lilek, modré hrozny, ostružiny, švestky

Vitamín C a spousta dalších živin chrání organizmus před civilizačními chorobami (nemoci cév, obezita, cukrovka, nádory, duševní nemoci. Antokyany chrání svými antioxidační účinky tělo před volnými radikály.

Zelená

artyčoky, avokádo, brokolice, cuketa, fazolové lusky, hrášek, chřest, kapusta, kiwi, okurky, hlávkový a ledový salát, špenát, zelí, zelené hrozny

Kyselina listová přispívá ke správnému růstu a vývoji, ke správné tvorbě krvinek a krevních destiček, podporuje duševní zdraví. Beta-karoten jako antioxidant udržuje tělo déle mladé.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

40%
54%
Zatím hlasovalo 320 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Odborník radí: Ve zralém věku se dietám raději vyhněte

Po vánočním klidu a svátečním hodování volí mnoho lidí v prvních měsících nového roku raději půst s vidinou rychlého shození přebytečných kil. Těch se často zbavují nezdravou cestou bez ohledu na vlastní organismus.

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

Stárnutí je přirozený proces

Stárnutí je proces individuální, přirozený v pozdějších fázích průběhu lidského života, ale u každého probíhající různě rychle. Je důsledkem a projevem geneticky podmíněných procesů stárnutí všech systémů a tkání lidského těla, je spojeno také s řadou psychologických a sociálních změn. Stárnutí může ovlivnit životní styl, choroby a životní podmínky stárnoucího jedince, to znamená i sám senior nebo jeho blízcí.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.