Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rozsviť si, nebo si zkazíš oči! Je toto rčení pravdivé?

(16. ledna 2024, Komerční prezentace | přečteno: 202x )

Pokud jste se někdy začetli do knihy na návštěvě u prarodičů, větu v titulku jistě dobře znáte. Jde jen o rčení, které se bezmyšlenkovitě přenáší z generaci na generaci? Nebo je na něm něco pravdy? A jak zdravě číst, pracovat či koukat na televizi?

FAVI.cz

Světlá místnost – jasný displej. A naopak

Dítě s baterkou, jak si potají čte pod peřinou – roztomilý obraz dětství. Jak by se na tuhle „lumpárnu“ ale dívali oční lékaři či vědci? Potleskem vestoje by to nedopadlo. Pravidelné čtení potmě, byť se zdrojem světla, může zadělat na problémy s usnutím, bolesti hlavy a očí, nezdravé stravování i sklony k depresím.

To kvůli narušení tvorby melatoninu, hormonu, který našemu tělu prozrazuje, že je část jít spát. S nočním svícením je tělo zmatené, neví, jestli má bdít, či snít, nedočká se hlubokého odpočinku. Výsledkem mohou být zmíněné stavy i dlouhodobý pokles nálady.

Jak si ale splnit touhu po odhalení další části napínavého příběhu i po setmění? Základem je dobré osvětlení v souladu s denní dobou a se zářením čtecího zařízení. V případě tištěné knihy investujte do stolní lampy nebo lampičky s možností tlumených teplých odstínů světla, tedy s barevnou teplotou od 2 500 do 3 000 K (kelvinů). Slabé hřejivé světlo připomene svítání či soumrak a vaše cirkadiánní (biologické) hodiny nebudou zmatené.

Noříte se do příběhu skrz obrazovku? Slaďte její záření s okolím: „Osvětlení místa, ve kterém čtete, by mělo být stejně jasné nebo jasnější než vaše digitální zařízení,“ uvádí na svém webu Kanadská asociace optometristů. Lampu na čtení umístěte tak, aby na stránky nedopadaly stíny ani odlesky.

Brýle, které vás ochrání před modrým světlem

brýle modré světlo

Je nezdravé pracovat na počítači? A musím ho vypínat se soumrakem, abych si nenarušil spánkový rytmus? Obě tvrzení jsou zavádějící a záleží na kontextu, provedení i možnostech. Existuje řada doporučení, se kterými můžete vykonávat práci od počítače s maximálním péčí o zdraví.

Pravidlo číslo jedna: slaďte intenzitu záření displeje s okolním světlem. V dobře prosvětlené místnosti kolem poledne se nebojte vytáhnout jas obrazovky víc – ostatně v tuto denní dobu naše tělo absorbuje i maximum modrého světla ze slunce. Obě modrá záření (přirozené a umělé) spolu souvisí: uprostřed dne, kdy venku vrcholí intenzita přirozeného modrého záření (cca 5 000–6 500 K), býváme nejvíc čilí. To proto, že modré záření potlačuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Pokud tedy vystavíme tělo velkému množství modrého záření z displeje v noci, uvrhneme biorytmus do chaosu.

Jakmile se sešeří, ztlumte stropní světla, stáhněte jas na minimum a nastavte barevnou teplotu displeje na hřejivé oranžové tóny (aplikace f.lux a noční režim v iPhonech to udělají za vás). Nebo nasaďte zdravé brýle: „Pokud se potřebujete v noci učit nebo pracovat, noste tónované brýle s oranžovými nebo jantarovými odstíny,“ poradil serveru ArchDaily výzkumník Talieh Ghane z California Lightning Technology Center. Přes všechny uvedené tipy je ale pořád nejzdravější uložit technologie ke spánku o dvě hodiny dříve, než se zavrtáte do peřin.

Sledujte telku zdravě. S pravidlem 20-20-20

televize 

Výše uvedená doporučení platí i pro sledování televize: přes den sladění umělého záření s intenzitou světla v místnosti, večer rozsvícení teplých zdrojů světla v pokoji, ztlumení jasu displeje a zapnutí oranžového filtru pro minimalizaci modrého záření. Dvě hodiny před ukolébavkou televizi nemilosrdně vypněte. A nezapomeňte na pravidlo 20-20-20: na každých 20 minut (ať už čtení z knihy nebo koukání na obrazovku) si dejte 20sekundovou přestávku a podívejte se na něco vzdáleného 20 stop (cca 6 metrů). Filmová dobrodružství bez migrén mohou začít.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce