Pískování zubů je populární metoda pro odstranění povrchových skvrn a zlepšení vzhledu úsměvu. Na rozdíl od běžného čištění zubů kartáčkem, pískování dokáže odstranit skvrny způsobené kávou, čajem, vínem nebo kouřením. Procedura je velmi šetrná ke sklovině, ale zároveň účinná.
Pokud jste se v minulých dílech utvrdili v tom, že potřebujete a chcete hubnout, pusťte se s námi do změny životního stylu, která by Vám měla přinést trvalé váhové úbytky.
Trvalá změna životního stylu
V minulých dnech jste se naučili díky pomalejšímu jídlu jíst jeho menší množství. V příštích dnech se soustředíte na to, jak pozměnit skladbu jídla, abyste snížili energetický příjem a hubli. Budete se však snažit, aby byly ochuzeny pouze buňky tukové, ne však na úkor chuťových. K tomuto tématu se budeme samozřejmě vracet mnoho týdnů, protože sestavení správného a dobrého jídelníčku je základ rozumného hubnutí. Buďte přihubnutí trpěliví. Změny naráz – „držím od pondělka přísnou dietu“, to už jste vyzkoušeli nesčíslněkrát bez úspěchu. Základní psychologický zákon teorie učení praví – jen to chování, které je pozitivně posíleno, se udrží. Změna životního stylu naráz, většinou přináší jen negativa. My se pokusíme, aby úprava Vašich stravovacích a pohybových návyků byla postupná, pozvolná a brzy Vám přinesla lepší pocit ze sebe sama, zkrátka Vás pozitivně ve vašem počínání posílila. Ve vašich záznamech si zkontrolujte, zda Váš jídelníček obsahuje potraviny z následujících skupin.
Základní potravinové skupiny
- maso, masné výrobky, ryby, drůbež
- mléko, mléčné výrobky, vejce
- zelenina, ovoce
- lýnsko-pekárenské výrobky, rýže
- tuky
- sladkosti
Jen tak Vaše tělo dostane všechny látky, které ke správné funkci potřebuje. Potraviny z některých skupin (např.zelenina) byste však měli konzumovat v hojnější míře než z jiných (tuky,sladkosti).
Zjednodušeně to znamená:
- omezit potraviny, které nám poskytují pouze prázdné jouly, (obsahují energii, ale žádné vitaminy, minerály) - tedy potraviny bohaté na cukry, dále omezit potraviny bohaté na tuky (především živočišné), a alkohol
- zvýšit spotřebu zeleniny (alespoň 300 g denně) a dalších potravin s dostatečným obsahem vlákniny (ovoce - 200 g denně, tmavý chléb, obilninové produkty, luštěniny)
- jako zdroji bílkovin dávat přednost nízkoenergetickým mléčným výrobkům, libovým masům (kuře, krůta, klokan, pštros, králík, ryby) a rostlinným bílkovinám (sója, maso ROBI, TOMI, luštěniny)
- denně vypít alespoň 2 – 3 litry neenergetických či nízkoenergetických nápojů
V příštích dílech Vám budeme dávat tipy, jak z kalorických bomb udělat jídla méněenergetická.Ve většině případů to lze. Tam, kde neexistuje nekalorická náhražka, (např. čokoláda, pivo), zařaďte si tuto pochutinu občas do svého jídelníčku v rozumné míře a bez pocitů viny ji pomalu vychutnejte.
Přidat nový komentář