Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zdravou stravu považují mnozí za "ošizenou"

( Pavla Skurovcová | přečteno: 8618x )

V 90.letech začali Češi žít zdravěji, tento trend se ale zastavil. To vše se podepisuje na zdraví lidí.

V 90.letech začali Češi žít zdravěji, tento trend se ale zastavil. To vše se podepisuje na zdraví lidí.

Zdravou stravu považují mnozí za „ošizenou“

Zatímco v některých částech Evropy začali lidé jíst zdravěji již v polovině 70. let minulého století, Češi měli jídelníček plný masa, především vepřového, hovězího, živočišných tuků, tučného mléka a smetanových mléčných výrobků. Ovoce a zelenina byly dostupné jen v omezené míře.

Zlom nastal v průběhu 90. let, kdy se změnil trh s potravinami. Češi začali postupně nahrazovat vepřové a hovězí maso za drůbeží a začalo se jíst i více ryb. Vzrostl také zájem o cizokrajné kuchyně. Lidé se také více začali zabývat zdravým životním stylem. Vše se pozitivně projevilo na zdraví. Jenže po několika letech, jakoby Češi usnuli na vavřínech.

Ještě před pár lety jsme se mohli chlubit skokovým prodloužením délky života. Co se vlastně stalo? Především se zastavil pokles hladiny cholesterolu u mnohých lidí, který si lékaři v devadesátých letech pochvalovali. Stále také přibývají počty obézních.

Pomyslné nůžky mezi těmi, kteří se snaží jíst zdravě, a lidmi, kteří nejen že se špatně stravují, ale místo sportu pijí mnoho alkoholu a kouří, se rozevírají. Podle statistik patří mezi tu »uvědomělou« část populace lidi s vyšším vzděláním. Mají větší přístup k informacím a sami je i aktivně vyhledávají.

Podobně znatelný je podle odborníků rozdíl mezi lidmi z města a venkova. Lidé na vsi mají často nabídku v místních obchodech omezenou. Na venkově také žije více starších lidí a ti jedí zpravidla klasickou českou kuchyni. »Nová« pravidla zdravé stravy často neberou příliš vážně. Dokonce někteří považují taková jídla za »ošizená«.

Svou roli hraje samozřejmě i cena. Zdravější potraviny bývají dražší než „zdravá“ jídla. Nezanedbatelnou část lidí, zejména těch starších, tak finanční situace ve výběru jídla omezuje.

Některé výrobky - často ve snaze být za co nejnižší cenu, ztrácejí na kvalitě. Místo části původních surovin se někdy používají přídatné látky, které nízkou přítomnost původní suroviny jakoby »zamaskují«. Příkladem jsou sýry, jogurty, ale například i čokolády.

Na druhou stranu mnoho mladých a často i těch, kteří stále bojují s časem, holdují jídlům z rychlých občerstvení. Ne každý si uvědomí, že i v objemově malé porci jídla je obsaženo nepoměrně velké množství energie. Další kámen úrazu jídel z rychlých občerstvení je také velké množství tuků, které obsahují mnoho škodlivých nasycených mastných kyselin. Nevýhodou je i vysoký obsah soli.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce