Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Selen

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 3883x )

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži.

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

Účinky

Při společném působení selenu, enzymů a vitaminu E dochází k zesílení antioxidačních účinků. Podílejí na zajištění elasticity tkání a lepší využití kyslíku srdečním svalem, což je prospěšné pro nemocné se srdeční ischemií. Dále znemožňuje nebo alespoň zpomaluje vznik novotvarů. Společně s hořčíkem, zinkem, molybdenem, vlákninou, provitaminem A a vitaminem C se řadí mezi antikarcinogenní látky. "Nepřítelem" selenu jsou však sladkosti působí proti jeho účinkům.

Nedostatek selenu způsobuje náchylnost vůči infekčním nemocem, zvyšuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému, organismus je predisponován ke vzniku novotvarů a tento nedostatek se podílí na metabolických poruchách funkce štítné žlázy.

Dávkování

Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 40-70 mikrogramů pro muže a 45-55 mikrogramů pro ženy. Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 30 mikrogramů, 4-6 let = 20 mikrogramů a 1-3 roků = 10-20 mikrogramů. Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 75 mikrogramů.

Použití

Je obsažen v celé řadě potravních doplňků. Užívá se buď samostatně, nebo je součástí multivitamínových či antioxidačních směsí (společně s vitaminy A, C, E a zinkem).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce