Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Šestinedělí a nedělky (1. díl)

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 39095x )

Šestinedělím je nazýváno období 6 týdnů po porodu. Je to období, kdy se fyzicky i psychicky dostává tělo novopečené maminky - nedělky - do...

Co je dobré o svém těle vědět?

Šestinedělím je nazýváno období 6 týdnů po porodu. Je to období, kdy se fyzicky i psychicky dostává tělo novopečené maminky - nedělky - do původního stavu.

Očistky

Po porodu začne každá šestinedělka krvácet z rodidel. Tomuto krvácení říkáme očistky. Očistky odcházejí většinou téměř po dobu 4-5 týdnů po porodu, není však žádnou zvláštností, pokud přejdou po 3 týdnech nebo naopak trvají celých 6 týdnů. Zpočátku mají červenou barvu a také jejich množství a intenzita krvácení je velmi podobná silnějším měsíčkům. Po několika dnech krvácení poněkud ustává a mění barvu do červenohněda a žlutohněda. Postupně slábnou a zesvětlují se.Ve třetím týdnu se v očistcích objevuje hlen a dostávají šedobílou barvu. Postupně se změní v jakýsi výtok a ten nakonec úplně ustane. Pokud je výtok příliš slabý, může pomoci čajová kůra z kontryhelu a šalvěje (1:1) a poloviční dávky kokošky pastuší tobolky.

Po šestinedělí většinou dostane žena normální měsíčky, jaké měla před otěhotněním. Může se stát, že vlivem intenzivního kojení se menstruace nedostaví, protože vaječníky jsou v období laktace v relativním klidu a neuvolňují vajíčka. Trvá tzv. laktační amenorea a měsíčky mohou mamince přijít až po delší době (třeba i po roce). V žádném případě to však neznamená, že byste nemohla přijít znovu do jiného stavu. Kojení není antikoncepce!

Po šestinedělí byste měla navštívit svého gynekologa, který zkontroluje zhojené porodní cesty a provede preventivní prohlídku a při této příležitosti se s ním můžete domluvit na vhodné antikoncepci při kojení.

Děloha

Děloha prodělává největší změny. Z hmotnosti 1000 g po porodu se změní na 70 g. Jako před těhotenstvím. Těsně po porodu dosahuje do výšky k pupku nebo 1 – 2 prsty pod pupek. Postupně vlivem tzv. zavinování se stahuje každým dnem níž a níž, až se dostane do malé pánve, kde už ji samy ani nevyhmátneme. Také děložní hrdlo se postupně uzavírá a mění svůj tvar, po porodu se stává cylindrickým.

Pánevní dno

Podpůrný pánevní aparát – děložní dno – je v těhotenství značně namáháno, a proto návrat elasticity a pevnosti trvá týdny až měsíce. Ne vždy se dostane do původního stavu. Je však jen na nás, jestli dovolíme, aby tyto změny měly pro nás neblahý následek, a to v podobě inkontinence, tzn. nechtěného samovolného úniku moči.

Cvičením a posilováním pánevního dna co nejdříve po porodu tomu můžeme zabránit !

Prsy

Mléčná žláza se připravuje už v období těhotenství. První dny po porodu produkuje mlezivo – kolostrum – velice důležitý „předstupeň“ mateřského mléka obsahující obranné látky tolik potřebné pro dítě v prvních dnech života, kdy se dostává do kontaktu se zevním prostředím, pro ně mnohdy infekčním. Mateřské mléko se tvoří asi od 5. dne po porodu (viz. Kojení).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce