Inzerce

Siřičitany

(Dr. Tereza Vrbová | přečteno: 27091x )

Siřičitany se používaly již v době starověkého Řecka, kdy se oxidem siřičitým desinfikovaly nádoby na víno. Jako konzervační látky jsou účinné v kyselých potravinách proti bakteriím a částečně i kvasinkám a plísním...

Do této skupiny látek patří oxid siřičitý a anorganické soli, které mohou za určitých okolností uvolňovat oxid siřičitý. Jedná se o látky s E kódem E 220 až E 228. Jelikož tyto látky vyvolávají podobné nežádoucí účinky u citlivých jedinců, budeme se jim věnovat jako jedné skupině.

Siřičitany se používaly již v době starověkého Řecka, kdy se oxidem siřičitým desinfikovaly nádoby na víno. Jako konzervační látky jsou účinné v kyselých potravinách proti bakteriím a částečně i kvasinkám a plísním. Při výrobě vína siřičitany vyhladí přirozeně se vyskytující mikroflóru před přidáním vhodných kvasinek. Siřičitany rovněž zabraňují růstu plísní během přepravy vinných hroznů. Také se používají ke zlepšení pekařské kvality těsta v pekařských výrobcích, zabraňují růstu mikroorganismů na povrchu masa a masných výrobků, dekontaminují výrobní zařízení a účinkují jako čiřící látky.

Do potravin se tyto látky přidávají nejen pro své antimikrobiální vlastnosti, ale také pro svou schopnost účinkovat jako antioxidanty a tím zabraňovat postupným změnám barvy (ztráta barvy či hnědnutí) mnoha potravin, například čerstvého ovoce a zeleniny. Siřičitany se pro svou schopnost zabraňovat hnědnutí používají jako bělící látky při sušení ovoce (nesířené meruňky jsou hnědé, na rozdíl od krásně oranžových sířených) a zeleniny, při výrobě produktů z brambor a k bělení chmele, lecitinu, hub a ořechů. Ze sušeného ovoce tvoří většinou výjimku rozinky a sušené švestky. Bobulky vinných hroznů a švestky se obvykle suší přírodně, bez síření, a získávají proto tmavou barvu. Siřičitany se nepoužívají ani při sušení cibule a česneku.

Siřičitany v potravinách mohou představovat závažný problém pro některé astmatiky. V roce 1973 byl popsán případ lehce astmatického dítěte, které dostávalo záchvaty kašle, lapalo po dechu a sípalo. Tyto záchvaty se dostavovaly vždy po požití sušeného ovoce ošetřeného oxidem siřičitým. Následovaly rozsáhlejší testy na skupině astmatických pacientů. Výsledky testů skutečně naznačily, že u citlivých jedinců mohou siřičitany odstartovat záchvat astmatu. Další studie tyto výsledky potvrzovaly. Astmatici mohou reagovat nejen na potraviny ošetřené siřičitany, ale také na jejich výpary (je zdokumentován případ jedince, který začal sípat, trpěl návaly horka a potil se po vdechnutí výparů ze sáčku sušených meruněk ošetřených oxidem siřičitým) a na léčiva obsahující tyto látky.

U citlivých jedinců hrozí reálné nebezpečí život ohrožujících reakcí, zejména trpí-li těžkým astmatem a jsou-li zároveň léčeni kortikosteroidy. V USA jsou evidovány desítky úmrtí mezi astmatiky v podobných případech. Zdá se, že většina astmatiků je přecitlivělá na siřičitany obsažené v léčivech a potravinách. Organizace CSPI doporučuje astmatikům zvážit, zda jejich záchvaty mohou souviset s požitím siřičitanů (například v sušeném ovoci či ve víně). Osoby citlivé na siřičitany by se měly vyhýbat jak potravinám, tak farmaceutickým přípravkům obsahujícím tyto látky.

Existence nežádoucích účinků siřičitanů nesouvisejících s astmatem je kontroverzní. Siřičitany mohou údajně vyvolávat prudké alergické reakce. Byly pozorovány následující reakce po požití potravin obsahujících siřičitany: nevolnost, průjem, vyrážka, přecitlivělost při styku s pokožkou, svědění a angioedém. Siřičitany snižují hladinu thiaminu neboli vitaminu B1 v ošetřených potravinách. V USA se proto nesmí používat v potravinách, které se považují za zdroje tohoto vitaminu. Vysoké dávky siřičitanů způsobovaly u pokusných zvířat různé potíže. Především se jednalo o nedostatek thiaminu (vitaminu B1), dále průjem, snížené přírůstky na váze (0,6% disiřičitanu sodného ve stravě) a anémii (2%). U prasat bylo pozorováno zvětšení jater, ledvin, srdce, sleziny a změny na žaludeční sliznici (0,83%).

Tento text je založen na úryvcích z knihy Dr. Terezy Vrbové Víme, co jíme? aneb Průvodce "Éčky" v potravinách a je uveřejněn se souhlasem autorky. Tuto publikaci, ve které naleznete informace o všech "Éčkách" používaných v České republice, si nyní můžete koupit v knihkupectvích Kanzelsberger, Academia, Zdravotnická literatura v Lipové ulici a dalších. Více o knize: http://surf.to/Ecka

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 352 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kontaktní čočky: správným výběrem roztoku prodloužíte životnost a ušetříte peníze

Péče o kontaktní čočky (vyjma jednodenních) obnáší také čištění a uchovávání přes noc. K tomu potřebujeme roztoky. Mnoho lidí ale nesprávným výběrem nevědomky zkracuje životnost jak čoček, tak roztoků, a zbytečně tak zatěžuje peněženku a možná i riskuje infekci. Jak roztoky vybírat a používat správně, abyste prodloužili životnost čoček na maximum, radí kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz Daniel Szarvas.

Rakovina děložního čípku. Jediná rakovina, proti které existuje očkování

Rakovina děložního čípku je jediné zhoubné onemocnění ženských orgánů, kterému lze téměř ve všech případech předejít. Proč je tedy v ČR každoročně zjištěno u 800 žen, z nichž zhruba 360 nemoci ročně podlehne? Podle předních odborníků je na vině hlavně nízká proočkovanost proti původci této nemoci, lidskému papilomaviru (HPV), malý zájem žen o preventivní gynekologické prohlídky klesající s rostoucím věkem, a nízká frekvence využívání vysoce citlivých testů na průkaz HPV.

Máte některý z příznaků koronaviru nebo jste se setkal s nakaženým? Co dělat?

Jak se správně chovat, pokud má člověk příznaky koronaviru anebo se setkal s někým nakaženým?

Genitální bradavice - intimní problém, o kterém se nemluví

Genitální bradavice jsou způsobeny lidskými papilomaviry (HPV). Jedná se o vysoce nakažlivou sexuálně přenosnou infekci, která způsobuje výskyt malých bradaviček v oblasti genitálií a v blízkosti řitního otvoru. Genitální bradavice sice nejsou život ohrožující choroba, ale mnohdy sebou nesou nepříjemné příznaky jako pálení, svědění, krvácení a bolest. Navíc toto onemocnění může mít zásadní vliv na sexuální život partnerů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.