Snídáte správně? Pět nejčastějších chyb, kterých se ráno dopouštíme

(20. dubna 2019, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 731x )

Vyvážená snídaně je nejen dobrým startem do nového dne, ale i zdrojem energie na celé dopoledne. Podle odborníků by měla být sestavena tak, aby nás zasytila, měla správný poměr živin a zároveň jsme si na ní pochutnali. Zdánlivě jednoduché, co říkáte? Přesto se však řada z nás při snídani dopouští zbytečných chyb, které mohou vést k zažívacím obtížím, nadváze i dalším zdravotním problémům. V čem tedy nejčastěji chybujeme?

shutterstock.com

Málo pijeme

Tělo tvoří ze 75 % voda1. V průběhu noci se organismus postupně odvodňuje, proto je třeba se hned po probuzení napít, a to i v případě, že nemáme žízeň. Dehydratace totiž snižuje fyzickou i psychickou výkonnost člověka. Než tedy začneme zahánět hlad, je vhodné vypít 0,3 až 0,5 litru vody.2 Tělu tak nahradíme tekutiny, které spotřebovalo v noci a zároveň nastartujeme metabolismus, čímž usnadníme práci našemu trávicímu traktu. Vhodným ranním nápojem je neslazený čaj, čistá neperlivá voda pokojové teploty nebo zředěná ovocná či zeleninová šťáva. Pokud ráno cvičíme, je doplnění tekutin ještě důležitější. I nízká dehydratace totiž může zvýšit únavu a riziko zranění.

Snídani vynecháváme

Spousta z nás ráno spěchá a na přípravu snídaně nám nezbývá čas. Odbydeme se něčím rychlým, co máme po ruce, v horším případě snídani úplně vynecháme. Podle nutriční poradkyně Kristýny Ostratické děláme velkou chybu:
Pokud ráno řádně nezasytíme žaludek, tělo bude vysílat signály, že má hlad. V důsledku toho pak odpoledne sníme vše, co nám přijde pod ruku.“ I když jsme ráno v časovém presu, zvládneme si na cestu do práce připravit například ovocné smoothie. Do něho přidáme jogurt a nejrůznější semínka, čímž doplníme všechny složky, které by měla vyvážená snídaně obsahovat.
V takové snídani jsou pak zastoupeny jak pomalé cukry, které nám dodají energii na celé dopoledne, tak i bílkoviny, tuky a vláknina,“ dodává Kristýna Ostratická. Pokud ale ráno opravdu nestíháme, můžeme si i tak dopřát kvalitní a vyváženou snídani. Trh se zdravou výživou už dnes nabízí spoustu výrobků, které nám ušetří čas a zároveň nás po ránu zasytí.

Snídáme „špatné“ sacharidy

Sacharidy jsou nedílnou součástí ranních jídel. Najdeme je v ovoci, pečivu nebo cereáliích. Je však potřeba zvolit ty správné. Potraviny s vysokým glykemickým indexem (tj. vysokým množstvím cukru) se sice tráví rychle, ale tím zároveň způsobují i rychlý pokles energie. Patří mezi ně například sladké pečivo, pečivo z bílé mouky nebo různé slazené limonády. Naopak potraviny s nízkým glykemickým indexem (většinou to bývají sacharidy s vysokým obsahem vlákniny), vás zasytí a dodají energii na delší dobu. Zkuste proto celozrnné pečivo, ovesné kaše nebo cereálie s vysokým obsahem vlákniny či ovoce.

Je nám jedno, co snídáme

Vlivem všudypřítomné reklamy se v poslední době představa zdravé snídaně zhmotnila v misku lákavých křupavých cereálií, celozrnných sušenek či ochucených kaší. Pokud si ale přečteme složení těchto produktů, často nás překvapí, kolik obsahují přidaných cukrů. Zvláště pozor na kupované granoly nebo zapékané müsli. Většina těchto směsí je doslazovaná cukrem, takže v jedné porci může být tolik cukru, jako v šesti kostkách cukru!3 Jiné potraviny zase obsahují třeba nadbytečný tuk nebo nekomplexní zdroje proteinu.
Věnujme pozornost tomu, co snídáme a pozorně čtěme tabulku nutričních hodnot uvedených na obalu výrobku. Jestliže chceme zvýšit příjem proteinů, přidáme k rannímu jídlu vejce nebo několik plátků krůtí šunky. Tyčinky a podobné pamlsky raději nahraďme ovocem,“ doporučuje Kristýna Ostratická.

Příliš mnoho kofeinu

Ranní káva nebo černý či zelený čaj nejsou na škodu, dopřejeme-li si jeden či dva šálky. Jakmile však dávku zvýšíme, obvykle nás začne „honit mlsná“ a chceme si dopřát něco sladkého. Zkusme si vychutnat kávu bez smetany a cukru, snížíme tak množství kalorií a zabráníme následné ztrátě energie z přidaného cukru. Pokud chceme mít kávu ochucenou, můžeme místo cukru použít skořici, zázvor, muškátový oříšek nebo hřebíček. Koření jednak zvýrazní chuť kávy a zároveň zvýší její antioxidační efekt. Protože nápoje s obsahem kofeinu tělo odvodňují, je třeba každý šálek doplnit sklenkou vody.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=oscillo-2019-podzim&utm_content=300x300_kreativa_zima_ocsillo

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 130 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Proč je pro někoho jídlo nebezpečné?

Každý dvacátý Čech se musí vzdát potraviny, která je pro jeho zdraví nevhodná. Jestliže neodolá, čekají ho nepříjemnosti.

7 častých mýtů o výživě

Je vhodné vyřadit z jídelníčku lepek, mléko, palmový olej a veškerá éčka a je to vůbec možné? Diskuse o zdravé výživě jsou všudypřítomné, protichůdné a zaznívá v nich i spousta mýtů.

Nedostatek zeleniny v dětské stravě znamená větší riziko nemocí v dospělosti

Jen dvacet procent českých kojenců a batolat jí dost zeleniny a ovoce. Ostatním maminky volbou špatné stravy zakládají na kardiovaskulární onemocnění, větší riziko nádorů, vředy nebo cukrovku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.