Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sonický zubní kartáček

( Komerční prezentace | přečteno: 33259x )

Ve třetím tisíciletí se hranice hygieny naší společnosti – vzhledem k naší historii i historii Evropy – posunuly na dosud nevídanou úroveň. Je pro nás přirozené sprchovat se dvakrát denně, upravovat si vlasy, nehty, nosit čisté stylové oblečení. Prostě starat se o sebe i své tělo po každé stránce, a usmívat se bílým úsměvem, k němuž neodmyslitelně patří svěží dech.

Abychom dosáhli této lidské každodenní dokonalosti, trávíme přípravami v koupelnách nemálo minut. A jistě mi dá každý za pravdu, že je každá minuta drahá. Zapomeňme teď na chvíli na své tělo a věnujme se jen ústní dutině. Každý, kdo se trochu zajímá o čištění zubů, jistě ví, že kdyby pro svůj chrup chtěl udělat maximum, musí si nejdříve vyčistit mezizubní prostory mezizubním kartáčkem (ideálně zvlhčeným antibakteriálním či fluoridovým gelem), poté použít mezizubní nit na přední zuby, následně čistit zuby klasickým kartáčkem z každé strany alespoň 5 minut, v ideálním případě ukončit čištění při zapnuté televizi s jednosvazkovým solo kartáčkem v ruce a dočistit pomalu zub po zubu. Ano, takto pojatá zubní hygiena je sice na jedničku, ale člověk s ní stráví zbytečně mnoho času, vyžaduje to i jistou zručnost a bohužel ne každý to takto dokáže.

Právě proto už v minulém století začaly snahy o zjednodušení celého "procesu" použitím elektrického přístroje, který tuto pracnou monotónní ale nutnou činnost vykoná za nás. Všechno to začalo výrobou rotačních, později oscilačních elektrických zubních kartáčků, které byly postupně uváděny na trh a postupně se zlepšovaly jejich vlastnosti (váha, výkon, spotřeba elektrické energie), jejich cena i schopnost rozrušit plak. Zubní lékaři si je však dostatečně neoblíbili. Není divu. Rotační pohyb má složku vertikální, ale také horizontální... Každý stomatolog ví, že horizontální pohyb vláken kartáčku je na dásně nevhodný a agresivní oscilační kartáčky poškozovaly jak dásně tak krček zubu, z čehož mohly časom vznikat bolestivé odhalené krčky. Proto rotační kartáčky nenašly ve stomatologických komorách podporu a byly doporučovány jen pro lidi s handicapem nebo se sníženou motorikou... V těchto případech jednoznačně platí pravidlo, že raději zuby vyčistit takto, než podstatně hůře klasickým kartáčkem.

Převrat nastal až s uvedením prvního sonického zubního kartáčku na trh na přelomu 80. a 90. let. Holandská společnost Philips, původně z Eindhovenu, vznikla již v 19. století a od té doby vkládá část příjmů do inovací a neustálého vývoje nových technologií a produktů. Její sonická technologie patří od počátku mezi nejkvalitnější a stále se zdokonaluje. Dnes je na trhu dostupná už čtvrtá generace jejích ultrazvukových kartáčků. Vlákna těchto nástrojů vykonávají jen prostý vibrační vertikální pohyb, jsou vysoce účinná v rozrušování struktury zubního povlaku a plaku. Rozkmitaná vlákna navíc vytvářejí takzvané dynamické proudění tekutiny, které proniká až za dosah štětinek kartáčku, to znamená do mezizubního prostoru a do dásňového žlábku. Jinými slovy do velmi těžko dostupných míst, ve kterých přežívají patogenní bakterie odpovědné jednak za vznik zubního kazu, jednak chronického zánětu, jenž často vyústí v paradentózu.

Sonický zubní kartáček, který už byl ověřen mnohými klinickými studiemi in vivo*, není možné jen tak ignorovat, nelze mu upřít jeho jednoznačnou účinnost ani ho označit za škodlivý či nebezpečný pro pacienta. Mnoho modelů (viz níže) ve své výbavě obsahuje dokonce i masážní program, který vykonává mikromasáž dásní, zlepšuje jejich prokrvení a kondici a působí tak vyloženě preventivně před vznikem problémů.

Společnost Profimed v současnosti nabízí dva zajímavé produkty, které se hodí do každé domácnosti, pro každou rodinu.

sonický zubní kartáček

Prvním z nich je model Sonicare Flexcare+, který je pokračovatelem úspěšných generací Elite. Oproti původním modelům je však lehčí, ergonomičtější, má třikrát výkonnější baterii a rozkmit jeho vláken je o 10% větší. Kromě klasického režimu nabízí např. režim Sensitive – na jemné čištění citlivých zubů a režim Massage je obzvláště vhodný na problematické dásně. Tyto režimy jsou dvouminutové a jsou rozdělené časovačem na 4 úseky, aby bylo čištění jednodušší a systematičtější. Doba životnosti hlavičky je 3-4 měsíce. Hlavičku měníme prakticky jen z důvodu mechanického opotřebení, neboť díky Sanitizéru, jenž je součástí balení, si můžeme hlavičky udržovat v absolutní čistotě – jde o zařízení, které ultrafialovým zářením dezinfikuje vlákna kartáčku a zabíjí tak bakterie. Uživatel si může vybrat mezi dvěma velikostmi hlavic, přičemž ty menší bývají oblíbené u žen a u lidí, kteří si se zubní hygienou chtějí vyloženě labužinicky vyhrát.

Sonicare pro děti

Podobného pomocníka vyrobil Philips i pro děti. Philips Sonicare for KIDS je veselejší obdobou Flexcare pro děti ve věku od čtyř a od sedmi let. Pracuje v podstatě na podobném principu, využívá však slabší a šetrnější vibrace. U dětí je oblíbený díky vtipnému designu, výměnnému krytu na těle kartáčku a díky krátké hravé melodii, kterou je čištění rozděleno do čtyř úseků, a která se neustále prodlužuje. Celé čištění je jí za odměnu zakončeno. Hlavice jsou na rozdíl od "dospěláckých" pogumované, aby si jimi děti neublížily, pokud by náhodou narazily na dáseň nebo sliznici. Opět máme na výběr větší a menší hlavici. Tentokrát je však pro děti od čtyř let jednoznačně vhodnější ta menší. Tento kartáček je na trhu novinkou. Ani tady nedělal Philips ústupky a na trh ho uvedl s již vypracovanými klinickými studiemi z roku 2009*, podle kterých je kartáček pro děti bezpečný a nepředstavuje žádné riziko ani z dlouhodobého hlediska. Zároveň odstraňuje signifikantně větší procento zubního plaku než běžný (manuální) kartáček. Kvalitě čištění zubů u dětí se přikládá stále větší a větší význam. V porovnání s dospělými ale děti nejsou schopné dostatečné koncentrace, často nemají potřebnou manuální zručnost, a proto je rodičovský dozor nutný téměř u každého dítěte. Kvalitní elektrický sonický kartáček, který odvede většinu práce sám, může být vhodnou odpovědí na naše nároky a může být velmi pohodlným řešením a cestou k orálnímu zdraví dětské populace, které je v dnešní době na značně nízké úrovni.

V souhrnu existují dvě velké výhody zubních kartáčků Sonicare. Jsou to ušetřený čas a daleko vyšší účinnost. Pohyb, který vykonávají vlákna ultrazvukového kartáčku na povrchu našich zubů, bychom vlastní rukou ve stejné míře nedokázali, ani kdybychom si zuby čistili 4 hodiny... Navíc těžko říci, jak by si ruka běžného laika poradila se složitým algoritmem masážního programu :) Sonicare v sobě skrývá i mnohé další výhody, které uživatel odhaluje až každodenním čištěním a na které si nakonec natolik zvykne, že si většinou bez šikovného designového pomocníka už ani neumí představit ranní a večerní hygienu. A investované peníze se vrátí v podobě krásných a zdravých zubů a 10 minut ráno navíc při čtení novin a kávě s bábovkou.

*k nahlédnutí v sekci "Clinical Studies" na: http://www.sonicare.com/professional/dp/DP/Default.aspx

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Adela

bělení zubů kvalitní a doma.

Anonym

Co je na tom sonického?

anonym2

"Co je na tom sonického? " No, dělá to cca 30 kmitů za minutu, takže 500Hz - to jde slyšet, tedy je to "sonic". Má to asi vzbuzovat utrasonické čístění, tam je potřeba ale o dva řády vyšší frekvence, to si ale ještě počkáme. Aby mohla být řeč o utrasonickém, neboli utrazvukovém číštění tak by bylo potřeba těch kmitů za mininutu více než milinon.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce