Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

S pihami a znaménky jděte do stanu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11322x )

Letos se bude konat již desátý ročník Stanu proti melanomu v Praze, Brně a Ostravě. Akce začne 2. a 3. května 2016 v Praze na Václavském náměstí, pokračovat bude 9. května v Brně (nám. Svobody) a končit bude 10. května v Ostravě (Avion Shopping Park) vždy od 10.00 do 18.00 hodin.

archiv prof. Arenberger

Co Vás čeká?

  • Bezplatné vyšetřování pigmentových znamének
  • Tým specialistů z Dermatovenerologické kliniky na Královských Vinohradech, Masarykova onkologického ústavu a FN Ostrava
  • Speciální analýza digitálním dermatoskopem
  • Nejnovější videodermatoskop se stonásobným zvětšením, se dvěma monitory a Full-HD rozlišením
  • Výsledek vyšetření ihned
  • Distribuce informačních letáčků k této problematice, edukace, poradenství
  • Prezentace problematiky fotoprotekce a melanomu ve veřejných sdělovacích prostředcích

Jak rozpoznat melanom kůže?

Zhruba 30-50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Svou kůži známe nejlépe sami a zvláště tehdy, když si ji a především mateřská znaménka pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času. Je to velmi cenná informace, která podá dynamický údaj o případných změnách mateřských znamének. Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu.

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel.

Pokud jsou 2 či více písmenek pozitivních, jedná se o rizikový projev a měli byste navštívit dermatologa.

Pravidla ABCDE

A (asymmetry): asymetrie

Asymetrická je skvrna, která nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

asymetrie

B (border): ohraničení

Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

ohraničení

C (colour): barva

Také není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.;

barva

D (diameter): průměr

Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

průměr

E (elevation): vyvýšení

Pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

vyvýšení

Akrolentiginózní melanom

Akrolentiginózní melanomNezapomínejte, že maligní melanom se může objevit i pod nehtem. Tato forma je velice vzácná, přesto ji nesmíme podceňovat, jelikož pacienti s podnehtovým maligním melanomem mají velice špatnou prognózu.

Co by vás mělo alarmovat?

Pokud máte tmavou skvrnu pod nehtem ruky či nohy a vzpomínáte si, že jste se do tohoto místa udeřili, jedná se pravděpodobně o tzv. stínku neboli podnehtovou modřinu. Pokud si však na zranění nevzpomínáte, je třeba tomuto projevu věnovat zvýšenou pozornost. Je nutné především sledovat, zda tmavá skvrna odrůstá společně s nehtem či nikoliv. Jednoduše to poznáte sami, když si okraj skvrny označíte na nehtu vrypem a po měsíci si nehet znovu prohlédnete.

  1. když tmavá skvrna odrůstá zároveň s nehtem, jedná se pouze o podnehtovou modřinu
  2. pokud nehet odrůstá a skvrna zůstává stále na stejném místě, měli byste pojmout podezření a navštívit dermatologa

Nezapomínejte, že pozorování vyžaduje alespoň měsíce, jelikož nehty rostou pomalu. Např. nehet palce na dolní končetině odrůstá 6 měsíců i déle. Pokud však máte jakékoliv pochybnosti, navštivte dermatologa ihned a neztrácejte čas.

Při jakýchkoliv pochybnostech navštivte raději kožního lékaře, který je dostatečně školen k tomu, aby dovedl správně stanovit diagnózu, někdy i s pomocí speciálních optických přístrojů.

Stan proti melanomu

Akce „Stan proti melanomu“ je součástí celoevropské kampaně dermatologů, která má upozornit na nebezpečí výskytu rakoviny kůže a apelovat na důslednou prevenci. Průměrný věk pacienta s melanomem je 54 let. Těchto nádorů nejvíce přibývá ve skupině mužů nad 50 let, kteří podle statistik podceňují riziko kožní rakoviny, a u žen ve věku 10-29 let, které často podléhají trendu snědé, atraktivní kůže. Odborníci odhadují, že 45-50 % lidí, kteří se dožijí 65 let, budou mít alespoň jeden typ rakoviny kůže.

Akce začne 2. a 3. května 2016 v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, poté se přesune do Brna na náměstí Svobody, kde ho budou moci lidé navštívit 9. května 2016, a konečnou zastávkou bude 10. května 2016 Shopping Park Avion v Ostravě.

Dermatologický tým bude ve Stanu proti melanomu pracovat souběžně v šesti ordinacích. 
„Budeme vyšetřovat i chronické poškození kůže, především obličeje. Máme speciální přístroj kromě toho běžného dermatoskopu, kterým vyšetřujeme znaménka. Může ukázat, jestli je kůže víc či méně poškozená ultrafialovým zářením a jestli už se má člověk intenzivněji chránit, aby zastavil to další poškozování kůže,“ dodává profesor Arenberger. 

Jaký projev by vás měl přivést do Stanu?

  • zvětšování znaménka do plochy
  • změna barvy (černá barva nebo přítomnost více odstínů)
  • vyvýšení nad úroveň kůže
  • velikost více než 5 mm v průměru
  • krvácení, svědění, přítomnost stroupku, červený lem
  • vřídek, který se nehojí déle než 3 měsíce
  • nově vzniklé pigmentové znaménko po 35. roku věku
  • větší množství pigmentových znamének (> 50)

Kožních nádorů stále přibývá, vyskytují se sedmkrát více než před 40 lety. K jejich vzniku přispívá především časté opalování, ať už v soláriích nebo na slunci.

Zdroj: www.melanom.cz

Komerční sdělení
BCH2.PNG
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pokožka
Partner rubriky Pokožka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Účinnost opalovacího krému

Je pravda, ze cim je ochranny slunecni faktor opalovacich kremů vyssi, tim dele trva, nez se krasne opalime?dekuji

Suchá kůže v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu. Jsem v 7. měsíci těhotenství, váhový přírůstek je v doporuč.limitu, můj "problém" je spíše kosmetického charakteru. Ať se mažu jakýmkoliv speciálním krémem na tělo v těhotenství (zkoušela jsem např. českou Bonellu a některé zahraniční výrobky),klasickou a oblíbenou NIVEOU, mandlovým či dětským olejem, kůže na celém těle, nejen na prsou a břiše, je nepříjemně suchá a loupe se. Vím, že to není žádný vážný problém, jen nepříjemnost, ale já bych i v těhotenství pro své tělo chtěla udělat maximum. Ještě bych doplnila, že uvedené výrobky kombinuji a mažu se i několikrát denně (olej používám i do koupele a vtírám do vlhké kůže). Můžete mi doporučit nějaký konkrétní výrobek, který by byl opravdu účinný? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Olupování pokožky v zimě

V zimním období mám potíže s olupováním pokožky na obličeji (přesněji čelo). Potřebovala bych vhodný postup nebo přípravek, jak tomu zabránit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce