Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vaginální suchost – intimní problém o kterém ženy nemluví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5863x )

Vaginální suchost je téma, o kterém ženy mluví nerady, neboť jim to připadá obtížné a trapné. Je to přirozený jev a během svého života se s ním setká každá žena. Postihuje nejen ženy v době menopauzy a po ní, ale vyskytuje se i u žen mladších. Suchost poševní sliznice je fyzicky nepříjemná, ale dopadá na ženu zejména emocionálně, protože jí přináší pocit nejistoty a rozpačitosti.

shutterstock.com

Při sexuálním vzrušení se nejvíce tekutiny vylučuje z poševních stěn, podobně jako při pocení. Tento proces se nazývá transsudace. Před intimním stykem dostává pochva podněty z mozku, aby uvolnila vlhkost. Důležitým aktivátorem v uvolňování poševní tekutiny je ženský hormon estrogen. Všechno, co naruší produkci estrogenu, se tak projeví nedostatečnou produkcí zvlhčujících tekutin.

Nejčastější obtíží spojenou se suchostí poševní sliznice jsou bolestivé pocity při pohlavním styku. Jako další příznaky se může objevit pálení, citlivost, podráždění, zánět, krvácení a bolest v poševní oblasti.

Čtěte také: Kdy se výtok stává zdravotním problémem?

Příčiny vaginální suchosti

Nejběžnější příčinou suchosti poševní sliznice je menopauza (neboli přechod). V tomto období se s tímto problémem setkává téměř polovina žen. Když vaječníky přestanou produkovat estrogen, poševní stěny se ztenčují a produkují méně vlhkosti. V tomto období lékaři běžně doporučují používat výrobky pro poševní zvlhčení, které zmírňují nepříjemné pocity a ulevují od podráždění. Vysychání poševní sliznice může některým ženám v přechodovém věku zmírnit hormonální substituční terapie (HRT). Ženy, které se rozhodnou hormony neužívat nebo ženy, kterým nepomůže HRT, mohou potřebovat dodatečnou poševní lubrikaci.

Ženy jsou také náchylnější k vysychání poševní sliznice během dalších období spojených s lehkými hormonálními změnami. Mohou to být například některé fáze menstruačního cyklu, těhotenství, období po porodu a období, kdy žena kojí.

Další faktory, které mohou být příčinou pocitu suchosti poševní sliznice:

  • Existuje mnoho běžných léků, které mohou způsobit suchost poševní sliznice. Jsou to některé antikoncepční prostředky, léky na endometriózu, léky na neplodnost, antihistaminika, léky snižující překrvení, antibiotika, antidepresiva, léky na vředy a léky upravující krevní tlak.
  • Hysterektomie a související chirurgické zákroky, stejně jako chemoterapie a ozařování, mohou být u některých žen také příčinou suchosti poševní sliznice.
  • Dokonce předměty každodenní potřeby, například některá mýdla, nebo přehnané cvičení, sprchování, používání tamponů a kondomů, mohou být v důsledku důvodem k potřebě dodatečné osobní lubrikace.
  • Mezi významné, ale často opomíjené faktory, patří i emocionální a fyzický stav. Jste-li ve stresu, zabýváte se osobními, rodinnými nebo pracovními problémy nebo jste jednoduše unavená a vyčerpaná, může se i u vás suchost poševní sliznice objevit. Nejste-li ve správné náladě, může být pro vás téměř nemožné uvolnit se natolik, aby se dostavila normální stadia sexuálního vzrušení.

Bez ohledu na příčinu je suchost poševní sliznice normální záležitost, se kterou si lze snadno poradit. Proto je vhodné, aby žena při dlouhotrvajícím pocitu suchosti raději navštívila lékaře, který odhalí skutečnou příčinu a zahájí léčbu.

Čtěte také: 5 věcí, kterých se vyvarovat abychom předešly nepříjemné vaginální mykóze

Řešení vaginální suchosti

Řešením může být použití lubrikačního gelu (snižuje bolestivost), který se aplikuje do pochvy těsně před stykem. Dá se zakoupit v lékárně, ale i v síti drogerií, kde si můžete sama přečíst složení a beze studu se rozhodnout pro ten či onen produkt.

Pokud je u dané ženy vaginální suchost způsobená nedostatkem estrogenu, tedy zejména v období menopauzy, je nejlepší působit přímo proti příčině suchosti. V tomto případě je ženě doporučen vaginální krém či gel s obsahem estrogenu, který nepříznivý stav zlepší.

Další možností je aplikace nehormonálních vaginálních přípravků, takzvaných zvlhčovacích krémů. Výhodou těchto zvlhčovacích preparátů oproti lubrikačním gelům je, že se nemusejí aplikovat před každým stykem, ale řeší suchost poševní oblasti na delší dobu. Obsahují totiž kromě hydratačních složek i hojivé složky, které vytvářejí a dlouhodobě udržují v oblasti genitálu zdravé prostředí a příjemný komfort.

Čtěte také: Děložní myom je často mylně spojován s rakovinou

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce