Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kdy se výtok stává zdravotním problémem?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4346x )

Výtok je sekrece z pochvy, jehož určité množství je normální. Tento fyziologický sekret je v první polovině cyklu zpravidla čirý, v druhé polovině cyklu bělavý a nijak nezapáchá. Jeho množství závisí nejen na fázi menstruačního cyklu, ale také na věku ženy, jejím psychickém rozpoložení a dalších faktorech.

Dobrá rada
shutterstock.com

Běžný výtok slouží především ke zvlhčení pochvy, čistí její prostředí, zabraňuje infekci a pomáhá také jako lubrikant při pohlavním styku.

Kdy se výtok stává zdravotním problémem?

Příčinou vzniku vaginálních výtoků je zpravidla infekce, a to buď způsobená bakteriemi, viry či plísněmi, a nebo mechanickým poškozením rodidel. To, že se jedná o výtok, který značí infekci, pozná žena celkem snadno:

  • Výtok nemusí změnit množství, ale vždy se vyznačuje zápachem.
  • K tomu se přidávají další potíže – svědění, pálení či bolest intimních míst, buď zvnějšku, nebo uvnitř, třeba při pohlavním styku.
  • Výtok také často změní barvu nebo konzistenci, nejčastěji zežloutne či zezelená a stává se hustším nebo je vylučován v podobě hrudek.

Pokud máte svědivý, bělavý, tvarohovitý výtok – jedná se většinou o kvasinkovou infekci, často po léčbě antibiotiky, predispozičně u diabetiček a těhotných. Řešením jsou antimykotika, globule, nebo vaginální krém, možno zakoupit i bez lékařského předpisu v lékárně. Žlutavý, nazelenalý zapáchající výtok – jedná se většinou o bakteriální infekci.

U dětí je každý výtok patologický.

Kdy je vhodné navštívit lékaře?

Pokud máte žlutavý či nazelenalý, zapáchající výtok, přidružené potíže, například bolesti v podbřišku, teploty, nebo pokud se u Vás výtok objevuje opakovaně, je vhodné navštívit gynekologa. Čím dříve je příčina odhalena, tím menší škody způsobí a tím kratší může být léčba.

V případě dívek do 18 let je vhodné navštívit ambulanci dětské gynekologie.

Lékař provede obvyklou gynekologickou prohlídku, dle uvážení je možné ji doplnit kultivačním vyšetřením, nebo ultrazvukem.

Jaké jsou možnosti léčby?

Většinou postačí lokální léčba, někdy je však nutná celková léčba antibiotiky (v případě infekce např. chlamydiemi).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce