Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

SÚKL začal zveřejňovat webové stránky, které nabízejí neschválené přípravky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4429x )

Boji proti nelegálním a padělaným lékům se SÚKL věnuje řadu let, a to ve spolupráci s dalšími institucemi jako jen např. Policie ČR, Celní správa či Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Všechny padělané a nelegální léky, které SÚKL vlastní činností zajistil nebo následně laboratorně analyzoval, zveřejňuje na webových stránkách informační kampaně www.nebezpecneleky.cz.

shutterstock.com
V poslední době však SÚKL zaznamenal řadu podnětů na webové stránky, kde jsou kromě padělků a nelegálních přípravků nabízeny také zejména doplňky stravy, kterým jsou neoprávněně přisuzovány léčebné vlastnosti, a přípravky bez ověřené kvality, účinnosti a bezpečnosti, které mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví.

„Setkáváme se s různými přípravky, které slibují rychlou léčbu závažných onemocnění nebo také detoxikaci organismu či zbavení se parazitů,“ uvádí ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta a dodává: „cena je zpravidla značně přemrštěná a po prozkoumání složení lze v řadě případů konstatovat, že se jedná o doplněk stravy či kosmetiku, tedy o výrobek bez jakýchkoli léčebných účinků.“ 

U podnětů na prošetření takových výrobků se jejich podatelé zpravidla domnívají, že by mohlo jít o léčivé přípravky, přičemž dané výrobky jsou nabízeny ke koupi prostřednictvím e-shopů. Na webových stránkách e-shopu však nebývá uveden jakýkoliv identifikační údaj prodejce či výrobce. K prošetření daného podnětu tedy chybí nezbytné podklady a zároveň chybí i subjekt, který by tyto podklady na vyžádání SÚKL předložil. V těchto případech selhávají i pokusy vypátrat odpovědné subjekty například prostřednictvím kontrolního nákupu nebo pátráním po osobách, které mají registrované příslušné internetové adresy (často anonymně v zahraničí, zvláště ve třetích zemích jako je např. Panama či USA). S vysokou pravděpodobností se jedná o podvodné obchody ve smyslu tzv., „šmejdů“. Výrobkům jsou na daných stránkách jednoznačně přisuzovány léčivé nebo preventivní účinky (často hraničící se zázrakem), jsou doporučovány významnými světovými, avšak neexistujícími lékaři a odborníky, popřípadě zázračně uzdravenými neexistujícími lidmi, podle grafického ztvárnění a jednoduchosti zjevně cílící na seniory.

SÚKL je v takovýchto situacích se svými pravomocemi v rámci stávajícího legislativního nastavení v dosti bezvýchodném postavení. I z tohoto důvodu se rozhodl na takové webové stránky upozorňovat, varovat spotřebitele před případným nákupem a upozorňovat na možná rizika, zdravotní i ekonomická.

„Často jsme na podobné nabídky krátcí, například proto, že se jedná o zahraniční subjekt, který s námi jednoduše nekomunikuje. Považujeme proto za důležité české pacienty před podobnými praktikami varovat,“ vysvětluje postup SÚKL Zdeněk Blahuta.

Na takových webových stránkách bývají často zobrazeny fotografie „lékařů“ či jiných „odborníků“ s odkazem na jejich odborné názory a zkušenosti s výrobkem. Pokud však spotřebitel začne po daném odborníkovi pátrat, zjistí, že nikdo takový neexistuje a že se jedná o fiktivní osobu a ilustrační fotografii. Lákavá může být i zdánlivá ekonomická výhodnost, např. v podobě nabídky dalších balení zdarma při koupi určitého množství přípravku. SÚKL před takovými nabídkami důrazně varuje a vždy doporučuje obrátit se na lékárnu, která může nabídnout celé spektrum registrovaných léků, u kterých byla ověřena kvalita, účinnost a bezpečnost.

V případě nákupu léků na internetu pak stačí řídit se jednoduchými pravidly:

  1. Zásilkový výdej (prostřednictvím Internetu), může v ČR zajišťovat pouze "kamenná" lékárna. Lékárny, jejichž provoz je řádně schválen SÚKL, je k dispozici v databázi lékáren.
  2. Zásilkovým způsobem je možné vydávat pouze v ČR registrované léky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Obojí je možné si ověřit v databázi registrovaných léčiv.

Seznam webových stránek zveřejňuje SÚKL ZDE.

Zdroj: www.sukl.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce