Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Švestky – pomocník na trávení a pevné nervy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4201x )

Zejména s koncem léta přichází čas švestek. Léčivý účinek mají jak čerstvé, tak sušené plody. Švestky nabízejí vyvážený obsah vitamínů B a E, díky vyššímu obsahu vlákniny se mohou konzumovat při léčbě zácpy. Zvyšují vylučování vody a jiných odpadních látek ven z těla, mohou být tedy podpůrným prostředkem při léčbě dny, revmatismu, ledvinových nebo žlučových kamenů.

shutterstock.com

Švestky jsou bohatý zdroj vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu, látkovou přeměnu v těle, pro zdraví a krásu naší pokožkyvlasů a nehtů, mentální svěžest a pevné nervy. Zlepšují paměť, zvyšují imunitu (což je důležité zvláště před nastávající zimou), uvolní vás v případě nervozity a stresu. 

Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují:

  • draslík – minerál nezbytný pro správnou funkci srdce a krevního oběhu
  • zinek – podporuje obranyschopnost organismu
  • fosfor – důležitý pro látkovou přeměnu, zuby a kosti
  • železo – působí proti chudokrevnosti, zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení
  • hořčík – důležitý pro mozek, svaly, metabolismus, chrání před aterosklerózou
  • vápník – zajišťuje silné kosti a reguluje vysoký krevní tlak

Chrání srdce a cévy

Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem vitamínu K, který se podílí na srážení krve při zranění či poruše cévních stěn (zabraňují častému krvácení z nosu nebo z dásní).

Velký obsah antioxidantů, a to i u sušených švestek, je řadí mezi ovoce zpomalující stárnutí. Obsah draslíku zase působí na harmonizaci krevního tlaku, zabraňuje srážení krevních destiček, ateroskleróze a cévním mozkovým příhodám.

Švestky působí léčivě při ledvinových a jaterních onemocněních.

Švestky jako lék proti zácpě

Švestky jsou přírodním projímadlem. Obsahují přírodní látky, jež působí preventivně na celé zažívací ústrojí, jejich konzumací předcházíte zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím pomáhají i hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev.

Švestky působí léčivě při revmatismu a dně

Švestky jsou výborným pomocníkem při dně. Látky v nich obsažené odbourávají a vyplavují především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě, kterou vypijeme.

Také mírní bolest při revmatismu. 

Potravina pro diabetiky a redukční diety

Uvádí se, že glykemický index čerstvé švestky je 22 (nízký je do hodnoty 55). Patří tedy k potravinám, které nezpůsobují žádné radikální změny v hladinách cukru v krvi, což ocení diabetici.

Výborně se hodí při redukčních dietách, samy o sobě podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování. Čerstvé švestky obsahují hodně vody a zhruba jen 6% cukru. Navíc snadno utiší hlad a jsou tedy vyhledávaným ovocem s dietetickými účinky. A vzhledem k obsahu hořčíku, který má vliv na nervovou soustavu a dobrou psychickou kondici, nedochází při hubnutí ke změnám nálad.

Švestkové pecky prohřejí

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce