Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tenisový loket. Jak jej léčit?

( aktualizováno 15. února 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4447x )

S tzv. „tenisovým loktem“ má zkušenost řada z vás. Tenisový loket získal své označení zřejmě pro zvýšený výskyt u sportovců věnujících se tenisu. Dnes je však toto označení nepřesné. Postihuje totiž pacienty na základě přetěžování při velmi různém spektru činností, často nárazově prováděných.

shutterstock.com

Tenisový loket představuje onemocnění svalových a šlachových úponů v oblasti lokte, respektive loketního kloubu.

Bolestivé postižení loketní oblasti související s omezenou pohyblivostí poprvé popsal ke konci devatenáctého století ortoped Runge, který jej nazval jako „křeč písařů“. O několik let později bylo použito ono názvosloví, jak jej známe dnes – tenisový loket. Důvodem takového pojmenování bylo to, že nejčastěji s tímto problémem lékařskou pomoc vyhledávali právě ti, jež výrazně jednostranně zatěžovali horní končetinu při špatně prováděném backhandu.

Paradoxem je, že dnes již tenisoví hráči tímto onemocněním většinou netrpívají. Naopak jím mohou trpět uklízečky, malíři či kancelářští lidé, kteří často používají počítačovou myš. Zkrátka všichni ti, kteří své předloktí pravidelně či neúměrně jednorázově přetěžují. Tenisový loket je onemocnění svalových úponů a šlach v oblasti lokte, které se projevuje pronikavou bolestí. 

Příčiny vzniku tenisového lokte

Mezi nejběžnější příčiny vzniku patří bezpochyby vnější příčiny - přetížení svalů upínajících se v oblasti lokte, a to ať už způsobené pravidelně provozovanou nebo jednorázovou činností. Následkem je zánět šlach, pomocí kterých se upíná sval na kost. Běžný je ale i poúrazový vznik potíží tohoto typu nebo souvislost s poruchami v oblasti krční páteře.

Co se týče vnitřních příčin, když je organismus zanášen toxickými látkami, což je v dnešní době poměrně běžné, a ty se pak v těle usazují, změní se vnitřní prostředí a pH je nestabilní. Tato situace vytváří živnou půdu pro vznik zánětů, které se snadno šíří.

Rozšíření problému s tenisovým loktem mohou ovlivňovat i jiné přidružené choroby pacienta. Jedná se například o cukrovku anebo jiné hormonální či genetické poruchy.

Rozeznáváme tzv. akutní formu tenisového lokte, tato vzniká často po fyzicky náročné jednorázové zátěži, např. při nahazování omítek, dále při šroubování, utahování matek klíčem, rytí záhonu, štípání dříví, určitých sportovních výkonech.

Chronická forma tenisového lokte je diagnostikována po šesti týdnech trvání obtíží. Je provokována již vzniklými změnami v oblasti skloubení pažní a vřetenní kosti. Stejně tak i dlouhodobým přetěžováním, metabolickými, toxickými a jinými dalšími vlivy. Může být rovněž způsobena nesprávnou léčbou akutní formy tenisového lokte. O chronickém projevu mluvíme ve chvíli, kdy bolestivé potíže přetrvávají déle než 6 týdnů. 

Rizikové faktory

  • věk: největší procento nemocných se pohybuje ve věku 30 až 50 let
  • povolání: lidé, kteří mají fyzicky náročné povolání a nebo vykonávají dlouhodobě stereotypní práci, mívají k onemocnění lokte vyšší předpoklady, proto je žádoucí zajistit si změnu pracovních návyků, kupříkladu v průběhu pracovní doby častěji střídat činnosti
  • sport: lidé provozující sport, při němž je jednostranně zatěžována horní končetina – jedná se o tenis, golf, badminton, ale i příliš náročný trénink …
  • nezvyklé, fyzicky náročné činnosti: především pokud už jste v akutní fázi onemocnění, vyhněte se velkým úklidům, dlouhému sezení u počítače s rukou na myši, hrabání listí na zahradě apod.
  • psychický stres: nezdravý životní styl související s nedostatkem fyzického i psychického odpočinku vede ke snižování hodnoty pH v těle i nadměrnému zatěžování svalstva, kde se tvoří bolestivé spasmy a celkově tento stav k optimálnímu zdraví nepřispívá
  • pohlaví: bylo zjištěno, že jsou velké rozdíly mezi pohlavím a rizikovými faktory majícími vliv na onemocnění horní končetiny, zatímco u žen se jedná o kombinaci fyzických a psychosociálních faktorů jak v práci, tak v osobním životě, užívání vibrujících nástrojů či zvedání těžkých břemen má výraznější vliv zase na muže

Nejčastější příznaky tenisového lokte

Mezi nejběžnější potíž tenisového lokte patří přednostně bolest zevní strany lokte, která může způsobovat jak bolest předloktí, tak vystřelovat do paže, v některých případech dokonce až ke krku. Loketní kloub může být i částečně nateklý, kůže červená a značně teplejší než kůže druhé, nepostižené končetiny.

Příznaky nastupují pomalu a postupně. Zpočátku si nemocný stěžuje jen na mírné obtíže zhoršující se po námaze, kteréž většinou brzy odezní, proto situaci nepřikládá tahovou váhu. Během několika dní se však stav stále zhoršuje. Loket si žádá více odpočinku, kterého když se mu však nedostává, nastává omezení jeho běžné funkce.

Největší potíže dělá zprvu postiženému nošení těžkých břemen, zvedání věcí, sportovní aktivity. Posléze už je pro něj však uměním potřást někomu rukou či zvednou sklenici vody z kuchyňské linky. Bolest již cítí permanentně. Po ránu může být kloub značně zatuhlý a během dne se příznaky zhoršují, vrcholí večer, kdy je často problém usnout. Nejvíce bolestivé bývá natažení prostředního prstu ruky. Úleva přichází v klidovém režimu.

Pokud nechcete při prvních obtížích navštívit ordinaci lékaře, můžete se pokusit zbavit se obtíží sami. Základní a nejúčinnější terapie je zcela jednoduchá. Omezte veškerou činnost, která tyto obtíže provokuje! Ne vždy jde ale tuto radu poslechnout, zejména pokud potíže působí povolání ale zdraví je přednější.

K léčbě patří samozřejmě braní léků, které příznivě působí při bolesti a zánětu, aplikace protizánětlivých mastí a gelů, jako je ibuprofen, diclofenac, nimesulid a další, které jsou volně prodejné na Lékárna.cz. 

K chlazení a snížení otoku lze použít také bylinné gely, roztoky a balzámy jako je např. Alga-san z kosodřeviny, dále chladivé gely s kaštanem koňským, arnikou, kostivalem a mentolem.

Diagnostika tenisového lokte

Základem správné diagnostiky onemocnění tenisového lokte je klinické vyšetření. Důležité je zjistit, jak fyzicky náročné je jeho povolání, jaké provozuje koníčky či jak moc je zatížen v domácnosti apod. Také jestli fyzicky náročné činnosti vykonává pravidelně, nebo se jedná o jednorázovou záležitost. Lékař dále potřebuje vědět, kdy pacientovi začaly první obtíže, za jakých okolností se stav zhoršuje nebo naopak zlepšuje.

Končetina se vyšetřuje pohledem a také pohmatem pro odhalení případného otoku, zčervenání kůže či její teploty, která by mohla být známkou zánětu. Lékař zjišťuje také rozsah pohyblivosti končetiny, kdy dělá pohyb pacientovi potíže a způsobuje bolestivost. K diagnostice dochází jednoduchým testem. Ten probíhá natažením prostředníčku proti odporu, takzvaný stress test 3. prstu. Pokud při něm dojde k silné bolesti v lokti, je pravděpodobnou diagnózou tenisový loket.

Ač jsou zobrazovací metody u diagnózy tenisového lokte spíše doplňkové, mohou vyloučit jiné potenciální choroby loketního kloubu. První možností je rentgen, jehož snímek může odhalit zlomeniny, ostruhy, změnu kalcifikace, cizí tělesa nebo další příčiny, které mohou pacientovi způsobovat bolest. Ultrazvuk pak ukáže otok či případnou tekutinu v kloubu. Nejdokonalejší je však magnetická rezonance, která se detailně zaměřuje na všechny struktury, přes cévy až po kost.

Léčba tenisového loktu

Léčba se odvíjí od vážnosti stavu tenisového lokte. Přistupuje se k ní ze začátku vždy konzervativně. Zpočátku je nejdůležitější klidový režim, při kterém nedochází k jeho namáhání, doporučená je i fixace ruky například ortézou. Proti bolesti pacientům pomáhají ledové obklady. Alternativně je vhodné doporučit i tejpy, ulevující od bolesti. Na začátek je dobré navštívit zkušeného fyzioterapeuta, který vás naučí, jak správně a kam tejpovací pásky nalepit a jaké si dle síly tahu koupit. Současně vám navrhne cviky na míru pro správné rehabilitování.

U akutních obtíží, kdy bolesti jsou důsledkem přetížení je nutné zklidnění s omezení pohybů v oblasti zápěstí. Lokálně se aplikují nesteroidní antirevmatika ve formě mastí, gelů či sprejů, aby došlo ke snížení otoku v místě bolesti. Možné je podání nesteroidních antirevmatik celkově ve formě tablet. Pokud jsou bolesti výrazné je vhodné zklidnit horní končetinu ve vysoké sádrové dlaze od konečků prstů až na paži na dobu 3-4 týdnů. K urychlení hojení mikrotraumat je možné doplnit magnetoterapii.

Pro rychlejší zotavení lze využít účinků fokusované rázové vlny v místě postižení a přetížené svaly uvolnit pomocí radiální rázové vlny.

Z pohledu fyzioterapie je důležité svaly pravidelně protahovat a posilovat, aby nedocházelo k výše uvedeným negativním změnám.

Při neústupu obtíží a přechodu do chronicity se aplikuje elektroléčba na místo bolesti, kdy s dobrým výsledkem se užívá ultrazvuk, magnetoterapie případně laser. Dobrý výsledek a ústup bolesti je po aplikaci kortikoidů s dlouhým účinkem do místa bolesti.

Pokud konzervativní terapie nepřináší zlepšení přistupuje se k terapii operační. Operace se provádí většinou ambulantně nebo v s krátkodobou hospitalizací v místní či celkové anestezii po dohodě s pacientem. Po operaci se přikládá sádrová fixace na doby 4 týdnů, aby došlo k zhojení kvalitní jizvou.

Další možností je aplikace přípravků, které jsou na bázi látek tělu vlastních, tedy kolagen nebo vlastní krevní plazmu.

Prevence tenisového lokte

U více než poloviny pacientů se tenisový loket daří vyléčit režimovým opatřením a důkladně vedenou léčbou. Abyste však zamezili vzniku onemocnění a jeho recidivám, je vhodné dodržovat některá preventivní opatření.

  • Naprostý základ je vyvarovat se jednostrannému přetěžování končetiny. Pokud loket takto pacient přetěžuje při sportu, měl by se svěřit do rukou odborníka, který ho naučí správným postupům, jak s tělem pracovat před aktivitou, během ní i po ní. Zásadní je protahování (strečink), které by se mělo provádět před sportem i po něm, a vytvoření svalové síly.
  • Má-li postižený fyzicky náročné povolání, je na místě zvážit práci v kratších časových intervalech – tzn. dělat si častěji přestávky, aby měly svaly možnost relaxovat a nepřetížily se tak snadno. Vhodné je taktéž využívat pracovních pomůcek, jako jsou područky, mít stůl i židli ve správné výšce, vhodně umístěnou klávesnici, monitor atp.
  • Při prvotních, mnohdy nenápadných potížích je důležité situaci nepodceňovat, omezit fyzické aktivity zatěžující danou končetinu a nechat ji několik dní v klidu.
  • Při sportu či větší námaze je doporučována aplikace tejpovacích pásek, které preventivně chrání svaly a jejich úpony tím, že danou oblast fixují.
  • Zdraví životní styl a racionální strava – tzn. pít především čistou vodu, omezit masitou stravu, zahrnout do jídelníčku více přirozených potravin, ovoce a zeleniny.

Komplikace tenisového lokte

Při dlouhodobých obtížích dochází k vychudnutí svalů natahovačů zápěstí a prstů, snížení svalové síly a pacient nemůže provádět svoji práci. Pacienti s dlouhodobými obtížemi nemohou pro bolesti provádět ani běžné hygienické úkony (čištění zubů). Protože pacient postiženou končetinu vědomě nebo podvědomě šetří, dochází k změně pohybového stereotypu, což vede k rozvoji dalších obtíží např. bolestí krční páteře, vystřelující do celé horní končetiny.

Zdroj: pardubice.nempk.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ovlivňuje ibuprofen účinnost hormonální antikoncepce ?

Můžu při užívání antikoncepce diane-35 občas použít i Ibuprofen nebo Paralen?

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Když bolí šlachy a svaly

Bolesti šlach a svalů mohou potrápit každého, více se objevují u sportovců a lidí fyzicky aktivních, nebo u starších lidí. Ve velké většině případů je velmi těžké zjistit příčinu, která zdravotní problém způsobila a těžké je i odhadnout, zda jde o problém, který skončí jednou nepříjemnou epizodou, nebo zda se bude opakovat.

Jirka: tenisový loket ze sekyrky a počítače

„Když se mne kamarádi ptají co mi je, říkám, že mám nemoc, kterou jsem chytil od Berdycha. Mám totiž tenisový loket – ovšem bez toho, že bych kdy vůbec sáhl na tenisovou raketu. Podle lékaře jsem si ho „uhnal“ kombinací počítače a sekyry, “ říká šestadvacetiletý Jirka.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce