Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tenisový loket

(MUDr. jr. Jaroslav Forman | přečteno: 479985x )

Tenisový loket je onemocnění, které řadíme do skupiny tzv. entezopatií. Je druhým nejčastěji vyskytujícím se onemocněním této skupiny. Prvenství drží bolestivé postižení šlachy m. supraspinatus, což je sval významně se podílející na funkci ramenního kloubu.

shutterstock.com

V ordinaci, aneb pomoz, doktore!

Pokud se Vám nepodařilo Vaši bolest zvládnout svépomocí, rozhodujete se, že půjdete k doktorovi. Vězte, že v případě tenisového lokte je na místě objednat se rovnou k vyšetření ortopedem. Tento je odborníkem na bolesti pohybového aparátu. Je velmi důležité, aby byl tenisový loket léčen adekvátně.

Mnoho tzv. akutních tenisových loktů přechází do chronicity právě pro prodlužovanou a nesprávně vedenou léčbu. Je potom velmi obtížné tyto chronické formy beze zbytku vyléčit. Podle statistik recidivují až v 50% . Pacienti s dlouhodobými a opakovanými obtížemi jsou indikováni k operační léčbě.

Jakmile vstoupíte do ordinace, trpělivě si vyslechněte podle Vás mnohdy zbytečné otázky ze strany lékaře. Tyto otázky se mohou týkat zdánlivě nesouvisejících tělesných oblastí, jako je krční páteř, ramenní klouby, zápěstí. Vy můžete mít zcela jasnou představu o právě probíhajícím tenisovém lokti, ale věřte, že je nutné vyloučit několik zcela odlišných postižení. Tato mohou obtíže při tenisovém lokti úspěšně napodobovat.

Poté bude následovat samotné vyšetření Vašeho loketního kloubu, zejména pohmatem. Toto bývá pacientem rovněž velmi neoblíbená část programu. Je ale nutné vytrpět si několik chvilek bolesti ke stanovení místního nálezu k určení stupně postižení. To vše je nezbytné k rozhodnutí o následující léčbě. K vyšetření patří i výše popsaný stress test 3. prstu .

Někdy se při jasném obrazu onemocnění lze obejít bez rentgenového vyšetření , které většinou neukáže chorobný nález v oblasti loketního kloubu. V některých těžších případech však mohou být i na rentgenovém snímku patrné změny ve struktuře kostí kolem loketního kloubu. Na základě takového nálezu lze navrhnout různé typy operací (radikální, méně radikální).

Při zhodnocení vyšetření a zkonstatování nálezu tenisového lokte přichází již pro pacienta praktičtější část návštěvy ordinace, a to "co s tím". Rozhodnutí o další léčbě závisí na stupni a tíži patologického nálezu. Obecně však lze říci že naše léčba by měla odstranit bolest a podpořit místní hojení. Naopak, výsledkem léčby by neměla být porucha funkce loketního kloubu či celé horní končetiny. Léčba by měla zabránit přechodu onemocnění do chronického stadia.

Léčbu tenisového lokte dělíme na konzervativní a operační . Konzervativní léčba znamená v první řadě využití sádrových znehybňujících obvazů. Tím přispívá ke zklidnění obtíží. Další v řadě je medikamentózní léčba, která zahrnuje aplikaci protizánětlivých léků (např. generika ibuprofen, diclofenac), dále "oblíbená" injekční terapie . Pomocí této aplikujeme lokální anestetikum s protizánětlivým preparátem do oblasti bolestivého místa.

Tzv. elektroterapie zahrnuje iontoforézu a diadynamické proudy , jsou indikovány v akutní fázi. Ultrazvuková terapie je naopak indikována v chronické fázi. RTG terapii , aneb léčbu ozářením doporučujeme u chronických forem onemocnění, urputně odolávající veškeré jiné léčbě. Terapie laserem je rovněž indikována u chronického průběhu.

V poslední době se objevila tzv. metoda rázových vln , která pracuje na principu působení mechanického působení elektrohydraulických vln různé intenzity a délky působení. Metoda ovlivňuje prokrvení v místě aplikace a rozrušuje vzniklé kalcifikace. S tímto způsobem léčby jsou pouze krátkodobé zkušenosti, její cena je vysoká, výkon není hrazen pojišťovnami.

Operační terapie je indikována v případě chronického, tj. dlouhodobého průběhu onemocnění. Principem operační léčby je uvolnění bolestivého svalového úponu z oblasti onoho již výše popsaného hrbolku na zevní straně dolní části pažní kosti. Operačních výkonů je popsáno několik a každý se určitým způsobem liší. Nelze jednoznačně říci, který typ operace je nejlepší, záleží spíše na zvyklostech pracoviště.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
hedpor
68x

Dobrý den, manžel má také diagnózu tenisového lokte. Bolestmi trpí 10měsíců a nyní se již dělí na snesitelné a úporné, bezbolestných chvil je opravdu poskrovnu. Problém je na pravé ruce (manžel je pravák) a denně pracuje na PC. Vystřídali jsme již několik lékařů, absolvovali obstřiky (účinnost vždy max. týden), elektroléčba, laser, ultrazvuk, rehab.cviky (máma je fyzioterapeut), vyzkoušeli i rázovou vlnu (po které se obtíže ještě zhoršili). Na operační léčbu je podle lékařů ještě čas, znehybnění sádrovým obvazem nikdo ani nenabídl (podle mého pro člověka zvyklého rukou dělat asi dobré donucovadlo ke klidu), natož nějakou pracovní neschopnost. Zkoušeli jsme i různé zábaly a pod. ale nic nezabírá. Problémy s loktem manžela omezují nejen v práci, ale i běžném životě. Vyspíme se většinou sotva pár hodin. Zajímalo by mě kdy bude podle lékařů čas s tímto něco dělat....?

dodo
36x

S tenisovými lokty marodím již půl roku. Napřed jedna ruka, léčba-napřed v klidu, potom obstřik, léky Movalis, nic nepomohlo. Nakonec jsem šla na operaci, ale je to stejné, ba naopak se mi to zhoršilo a přešlo i do druhé ruky, i když jsem nic nedělala. Chodila jsem na rehabilitaci: elektroléčba, ultrazvuk, cvičení, laser, vodní masáže, v případě že by to mohlo být od krční páteře a stále nic. Bolí mě již i ramena. Našli mi též zvýšené hodnoty na revma, ale podle zdejší revmatoložky jsem v normě. Podle lékařů na mě byla vyčerpána veškerá léčba. Nevím již co dělat.

Zdenastepa
23x

Problémy mám již druhý rok. V první fázi jsem dostala sádru, pak obstřiky, elektroléčbu, masti a prášky. Nic nepomohlo. Pak jsem zkusila rázovou vlnu (24 aplikací), to pomohlo tak na půl roku. Poté se bolesti opět vrátily a začaly přecházet i do druhé ruky. Pracuji s počítačem, tj. pouze tahám myš.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 180. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak léčit tenisový loket?

Jak léčit tenisový loket? Dosavadní léčba: 3x obstřik, léky proti zánětu a bolesti, rehabilitace ultrazvukem. Karolína

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Tenisový loket

Tenisový loket je onemocnění, které řadíme do skupiny tzv. entezopatií. Je druhým nejčastěji vyskytujícím se onemocněním této skupiny. Prvenství drží bolestivé postižení šlachy m. supraspinatus, což je sval významně se podílející na funkci ramenního kloubu.

Když bolí šlachy a svaly

Bolesti šlach a svalů mohou potrápit každého, více se objevují u sportovců a lidí fyzicky aktivních, nebo u starších lidí. Ve velké většině případů je velmi těžké zjistit příčinu, která zdravotní problém způsobila a těžké je i odhadnout, zda jde o problém, který skončí jednou nepříjemnou epizodou, nebo zda se bude opakovat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce