Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tichá epidemie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5072x )

Lidský věk se prodlužuje a tím se mění i věkové rozložení populace. Ale lidé dnes na stáří myslí neradi. Je to škoda. Dnešní kult mládí má optiku zkreslenou. Opomíjí starou pravdu, že krása je v očích toho, kdo se dívá. Každý věk má své zvláštnosti a opravdu si netroufám tvrdit, že "krásnější" je ten, nebo onen. Přizpůsobivost a ohebnost mládí se věkem proměňuje ve zkušenost, hloubku pohledu, krystalický intelekt a  moudrost.

Senior

Aby jste však každý věk svého života mohli plně vychutnat a využít -- a lidem okolo být co nejvíce užiteční, musíte se těšit zdraví. A tak, jako radosti, má každý věk i své starosti. Jednou z velikých zdravotních hrozeb středního a pokročilého věku je ztráta intelektu -- demence. Je zákeřná. Nastupuje plíživě -- takže postižený člověk si zprvu dlouho nemusí být ničeho vědom. Potíže s pamětí často bagatelizuje a nevěnuje jim pozornost. Demence sama o sobě je příznakem choroby. Jednou z nejznámějších a nejčastějších je Alzheimerova nemoc. Ve věku 65 let tato nemoc postihuje asi 5% populace a každých pět let se výskyt z dvojnásobí, takže v 80ti letech postihuje celých 30% ! Téměř každého třetího člověka ! A to je jenom jedna z možných příčin úbytku duševní svěžesti, kterých je celá řada. Lidé často v žertu žehrají na svou zapomnětlivost a říkají: to je ta moje skleróza. Mohou mít pravdu. I kornatění tepen může způsobit zbytečný úbytek paměti. A to zvláště u pacientů s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nebo onemocněním srdce. Jak se v poslední době ukazuje- společným znakem mnoha příčin demence je snížení množství nervového přenašeče acetylcholinu v mozku. Odhalit však vlastní podstatu je vždy úkolem specialisty.

Civilizovaný svět stárne, ale bojuje proti nemocem stáří. Někdy až překvapivě úspěšně. V posledních několika letech se objevily mocné léky proti úbytku duševních schopností velké části těch, kteří onemocněli některou z forem demence. To, co ještě donedávna patřilo do vědecko-fantastických románů se dnes přibližuje realitě. Na trhu se objevily léky, které zvyšují množství acetylcholinu v mozkové kůře i jiných částech centrálního nervstva. Léky vysokého stupně účinnosti , ale patřičně drahé. Od prvních měsíců letošního roku však některé z nich plně, či podstatně začala hradit Všeobecná zdravotní pojišťovna, na čemž má veliký podíl rovněž Česká Alzheimerská společnost.

Tím se radikálně mění situace v péči o tyto pacienty. Na pořadu dne je vznik diagnostických a terapeutických center pro poruchy paměti , zejména při neurologických a psychiatrických klinikách velkých nemocnic, kde je umístěna příslušná vyšetřovací technika a také proto, že paušální platby na léky v podmínkách terénních specialistů jsou často omezené. Jedno z prvních center tohoto typu v současné době vzniká ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí při neurologické a psychiatrické klinice (02/24965528) v úzké spolupráci s interní a geriatrickou problematikou, která zde má velikou tradici.

Věřím, že situace se v této dosud často opomíjené problematice začne v dohledné době výrazněji zlepšovat, což může vést k proměně pohledu společnosti na stáří, jako na období úpadku a přiznat mu tak místo, které stáří v lidském životě po právu náleží. Jako období vrcholu moudrosti a osobnostní zralosti, kdy se člověk stává obdivovaným vzorem a studnicí informací, prověřených osobními zkušenostmi.

"\n

MUDr. Vladimír Línek CSc.

"
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce