Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se zbavit se pocitu těžkých a bolavých nohou

(19. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1387x )

Také máte po celodenním shonu pocit těžkých, bolavých a unavených nohou? Nohy natékají, chytají nás křeče a občas se objeví i nevzhledné křečové žíly. Poradíme, jak nohám ulevit. Jak se efektivně zbavit zdravotních potíží způsobených sedavým zaměstnáním nebo celodenním stáním? Odborník nabízí pět tipů, jak si ulevit při bolestech dolních končetin.

Dobrá rada
shutterstock.com

Máte po celodenním shonu pocit těžkých, bolavých a unavených nohou? Na vině je obvykle hned několik faktorů. Otoky a pocit těžkých nohou je způsoben zhoršením cirkulace v periferiích. Častěji jím trpí ženy. 

Nedostatečný krevní oběh může být narušen dlouhodobým stáním nebo sezením. Mezi další faktory patří genetická zátěž, časté zvedání těžkých předmětů, vyšší tělesná hmotnost nebo těhotenství. K dalším příčinám patří kouření, nedostatek pohybu a vitamínu C či časté nošení bot s  vysokými podpatky. Jaké konkrétní kroky podniknout, abyste nohám ulevili?

1. Každodenní péče

Věnujte nohám alespoň pár minut denně. Jedině díky pravidelnosti je možné dosáhnout požadovaného účinku. Celé chodidlo promasírujte. Namísto horké vody zkuste střídat teplou a studenou vodu po dobu 10 minut. Pravidelně dopřejte chodidlům peeling. Chodidla zkontrolujte vizuálně, případné mozoly nebo otlaky můžete přehlédnout, a nevěnovat jim tak pozornost, jakou potřebují. Ulevit mohou také bylinné koupele. Po koupeli nohy promažte speciálním krémem, nejlépe s obsahem urey, který pokožku vyživí a zvláční. Pokud vás trápí popraskaná kůže na patách nebo v oblasti nehtových lůžek, využijte služeb pedikérky.

2. Zdravý životní styl

Vyvážená strava, pohyb a dostatečný odpočinek mají nepopiratelně pozitivní vliv na lidské zdraví. Například trpíte-li nadváhou, snažte se snížit tělesnou hmotnost a dopřejte si pravidelnou dávku pohybu – stačí, když místo jízdy MHD půjdete do do práce (alespoň část cesty) pěšky nebo pojedete na kole. Snížíte tak i zatížení končetin. Důležitý je dostatečný příjem tekutin a to hlavně čisté vody. Je dobré přidat i důležité minerály, které pomáhají správnému toku krve jako je hořčík, vápník i sodík ve správném poměru. V létě se víc potíme a můžeme si dovolit do pitného režimu zařadit i minerální vody a do jídelníčku více mořské či keltské soli. Dále je třeba vyhnout se kouření a alkoholu. Ke každému jídlu alespoň malé množství zeleniny.

Nápoje, džusy, sirupy, ovocné šťávy i nektary lze nakoupit z pohodlí domova v eshopu Lékárna.cz.

Pevnost a pružnost cév je možné podpořit stravou či doplňky stravy s flavonoidy jako je rutin, hesperidin, resveratrol, omega-3 mastnými kyselinami, které najdeme v barevných bobulovitých plodech, řadě superfoods. Omega-3 kyseliny jsou nejlépe dostupné pro lidské tělo z rybího a lněného oleje.

Doplňky stravy pro žíly a cévy najdete na Lékárna.cz.

3. Masážní pomůcky

Nemusíte strávit celý den na podpatcích, abyste se nemohli dočkat, až se doma vyzujete a zvednete nohy nahoru. Až to uděláte, nezapomeňte sáhnout po masážních pomůckách, které jsou přímo navrženy pro relaxaci nohou a zmírnění napětí svalů nebo zlepšení prokrvení. Jedná se o speciální dřevěné válečky a rollery, masážní vaničky, ale postačí i obyčejný tenisový míček, kterým si můžete přejíždět nahoru a dolů po vnější straně chodidel. Při bolestech v oblasti klenby zase upotřebíte váleček na těsto. Položte jej na podlahu a celou ploskou nohy po něm přejíždějte sem a tam, současně chodidlo  tlačte dolů. Masážní pomůcky lze využívat každý den a jsou vhodnou alternativou, pokud zrovna nemáte čas dojít si na masáž.

4. Speciální stélky  a správná obuv

Obuví vhodnou pro zdraví nohou určitě nejsou žabky ani boty na podpatku, ale zejména se vyhněte těm bez kvalitní stélky. Ta je potřeba nejen jako polstrování, ale také pro tlumení nárazů. Pokud jste často na nohou nebo máte nějaké to kilo navíc, je vhodné vložku vyměnit alespoň jednou za šest měsíců. Díky tomu budou šťastnější nejen vaše nohy, ale i celé tělo. Tvrdou chůzí se namáhají kolena, kyčle i záda. Stélka může vylepšit komfort dané obuvi, zlepšit tlumící vlastnosti v patě nebo například správně podepřít klenbu. Navíc pokud je vyrobena ze správných materiálů a dokáže rychle absorbovat vlhkost, sníží i potivost nohou.

Ortopedické vložky které jsou opravdu velikou pomocí a úlevou, nabízí Lékárna.cz.

5. Jednoduché cviky

Během celého dne myslete na krátká, ale efektivní protažení a procvičení dolních končetin. K lepšímu prokrvení stačí jen pár jednoduchých cviků, jako je zvedat střídavě paty a špičky nebo hýbat prsty na nohou. Zdánlivé maličkosti pomohou udržet vaše nohy v kondici. Také chůze po špičkách může ulevit od napětí. Bolí vás kotníky? Zkuste je pořádně rozhýbat a kruťte s nimi desetkrát na jednu stran, desetkrát na druhou, a to každý den, často to jde i v zaměstnání.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce