Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tipy pro vodáky, jak se zbavit bolesti zad a kolen

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1619x )

V létě Češi s oblibou vyrážejí na aktivní dovolené. Pokud se však člověk celý rok nehýbal, nesou s sebou sjíždění řek nebo náročné cyklovýlety o to vyšší rizika zranění. Právě úrazů z nahodilé sportovní zátěže v tomto období strmě přibývá.

istock

„Zlomeniny zápěstí nebo dlouhých kostí rukou při dopadu přes řídítka jsou typickým zraněním cyklistů, naopak zlomený loket, noha a poškozené kolenní klouby ukazují na jezdce na kolečkových bruslích. Přes veškerá varování se bohužel mezi nejčastější letní zranění řadí i úrazy hlavy a páteře po skocích do neznámé vody. Naprostou letní klasikou jsou pak rozsáhlé odřeniny a hnisající rány,“ vyjmenovala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pádlování může způsobit svalovou nerovnováhu

Rozšířenou zábavou mezi Čechy je sjíždění řek na kánoích. Neustálým střídáním vlhka a sucha vodáctví napomáhá otužování a trénuje imunitní i termoregulační systém. Z hlediska svalového aparátu však pádlování pouze na jednu stranu způsobuje svalovou nerovnováhu, která se může projevit bolestí v bederní oblasti, těžkostmi při dýchání, bolestí mezi lopatkami nebo v krční páteři.

Iva Bílková„Při jednostranném pádlování vodák zatěžuje pouze určitou část svalů na úkor jiných. Nedostatečná regenerace těchto svalových skupin způsobuje nahromadění odpadních látek ve svalu, bolestivém na dotek. Další nepřiměřená zátěž pak může vést až ke zkracování svalu. Také dolní končetiny jsou zatíženy dlouhodobým sezením v jedné poloze bez možnosti výrazné změny, což může vést k bolestem kříže a ztuhlým bolavým kolenům,“ upozornila fyzioterapeutka.

Tipy pro vodáky

1. Pádlovat na obě strany

Výrazné svalové dysbalanci lze zamezit oboustranným pádlováním. „Pokud máte jednostranné pádlo, měňte si strany v přibližně stejných intervalech. Když cítíte únavu na jedné straně dříve, zkraťte interval, ale zachovejte stejné zatížení na obou stranách,“ doporučila fyzioterapeutka Iva Bílková.

2. Správné dýchání

Pravidelné brániční dýchání je předpokladem pro kvalitní fungování hlubokého stabilizačního systému, který poskytuje páteři oporu a chrání ji před poškozením.

3. Protažení po plavbě

Stejně jako po jakékoli jiné sportovní aktivitě je zásadní závěrečné protažení a regenerace svalů.
„Stále pracující svaly mají tendenci se zkracovat. K uvolnění jim pomůžete strečinkem a relaxací. Důležité partie jsou zejména předloktí, deltové svaly, prsní a trapézové svaly, vzpřimovače páteře a hamstringy,“ popsala Iva Bílková.

Cvik na protažení zadní strany stehna a uvolnění beder

Postavte se do vzpřímeného stoje, jednu nohu přednožte a opřete o schod tak, abyste cítili tah na zadní straně stehna. Udržte napřímenou bederní oblast a nerotujte pánev. Zhluboka se nadýchněte. S výdechem proveďte lehký předklon směrem vpřed. Ucítíte lehký tah na zadní straně stehna, vydržte 30-60 vteřin.

protažení stehen

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nedostatečné tlumení bolesti

Trpím syndromem EDS,mám veliké bolesti všech kloubů a z léků beru silná analgetika (tramal,DHC a jiné).Slabší (šetrnější) léky bolest netlumý.Můžete my prosím nějak pomoci ,předem Vám děkuji Šrámek EDS ehlers-danlos syndrom-cévní typ.

Bolesti žaludku a strach z gastroskopie

dobrý den, je mi 22 let mám dotaz týkající se bolestí žaludku. Těmito bolestmi trpím asi 2-3 měsíce a popravdě řečeno je to hrozné. Stává se, že mě žaludek bolí hned po ránu a bolest trvá až do večerních hodin(v noci necítím bolest). Nevím zda to s tím má souvislost, ale před měsíce (za 2 měsíce) se mi podařilo zhubnout 10kg - nemyslím si však, že je to jen tím. Příjem potravy jsem sice radikálně omezila (jedna jsem mnoho zeleniny a ovoce, tmavé pečivo, maso skoro ne), ale také jsem poctivě cvičila. Byl jsem již u lékařky, která mi dala nějaké léky (asi 4 druhy bohužel nevím názvy - vím je Malox,Spasmopan ... a další léky na nadýmání. Tyto přípravky mi ale nijak zvlášť nepomohly. Bojím se jít na Gastroskopii (všichni známí říkají: že je to hrůza - bolí to,je to nepříjemné a člověk zvrací - já zvracení nesnáším a mám z něj vždy hrůzu a depresi). Můžete mi prosím poradit co by mohlo být příčinou těchto hrozných bolestí. Jsme nekuřačka, alkohol piji pouze příležitostně v mělé míře. Děkuji za Váš čas i případnou odpověď VJ

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce