Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tříselná kýla: příznaky a léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25057x )

Tříselná kýla je poměrně časté onemocnění. Jde o výchlipku pobřišnice stěnou břišní zasahující do tříselného kanálu, nebo u pokročilejších stavů i pod tříslo, někdy až do šourku u mužů a stydkého pysku u žen.

shutterstock.com

Tříselná kýla je vyklenutí výstelky břišní dutiny společně s orgány dutiny břišní (nejčastěji kličky tenkého střeva) defektem ve stěně břišní do podkoží. Vzniká v oblasti třísla, kde je stěna břišní fyziologicky oslabena v místě tříselného kanálu. Kýla vzniká buď vrozeně a nacházíme ji u dětí, nebo v dospělém věku, kdy se na vzniku podílí vrozená slabost povázek, extrémní fyzická námaha (zejména zvedání těžkých předmětů) nebo opakované neobvyklé zvýšení nitrobřišního tlaku například při chronickém kašli, zácpě, ale i při obtížném močení pro zvětšenou prostatu.

V počáteční fázi onemocnění se kýla projevuje pouze bolestí nebo pocitem pálení v třísle po námaze, později pak jako měkké nebolestivé vyklenutí v oblasti třísla, které může spontánně mizet a znovu se objevovat. Opakovaným vtlačováním obsahu kýly do kýlní branky, dochází k rozšiřování defektu ve stěně břišní a ke zvětšování kýly. Tříselná kýla sama o sobě není nebezpečná, ale může vést k vážným, až život ohrožujícím komplikacím. Proto je nejlepším řešením chirurgický zákrok, který je jediným účinným způsobem léčby, podstoupit a neodkládat ho.  

Kýly se někdy mohou tvořit po obou stranách břicha nebo třísel. Tyto obtíže označujeme jako oboustranné kýly.

Příčiny vzniku tříselné kýly 

Tříselná kýla někdy nemá zjevné příčiny. Někteří lidé mají břišní stěnu oslabenou od narození, u někoho se oslabení a následná kýla rozvinou v pozdějším věku v důsledku stárnutí, namáhavé fyzické aktivity nebo chronického kuřáckého kašle. U mužů je často oslabeným místem třísel prostor, kde močovod vstupuje do šourku. U žen je tříselná oblast zpevněná vazy, které pomáhají udržet dělohu, a kýla se spíše objevuje v místech, kde tyto tkáně navazují na stydkou kost. 

Ke vzniku tříselné kýly mohou přispět tyto faktory: 

  • Zvýšený tlak v oblasti třísel
  • Oslabení stěny dutiny břišní 
  • Námaha při vyprazdňování
  • Zvedání těžkých břemen
  • Těhotenství
  • Nadváha
  • Chronický kašel nebo kýchání

Tříselná kýla je častější u mužů 

Muži mají častěji oslabenou tříselnou oblast, protože se před narozením vyvíjejí jinak než ženy. Varlata rostou v břišní dutině, a až pak sestupují do šourku otvorem v dutině břišní. Poté se oblast uzavře a zůstane jen průchod pro chámovod. Pokud ovšem toto uzavření neproběhne správně, zůstávají třísla oslabena.  

Tříselné kýly u novorozenců

Tříselná kýla u novorozenců je důsledkem oslabení břišní stěny, která je vrozené. Někdy je kýla viditelná, jen když miminko pláče, kašle, nebo během vyprazdňování. 

Příznaky tříselné kýly

Kýlu si zjistí pacient nejčastěji sám jako neobvyklé vyklenutí v třísle či pod ním, které způsobuje mírné tahavé obtíže, větší bolesti se mohou objevovat při fyzickém zatížení a může být též původcem nepravidelnosti stolice. Kýlu lze většinou vleže jemně zatlačit dovnitř do břišní dutiny. 

Kýla se obvykle projevuje:

  • Vyboulení v oblasti stydké kosti, pálení a bolest ve výduti 
  • Bolest, slabost, pálení či tlak v tříslech, zvláště když se skláníte, kašlete nebo něco zvedáte
  • Pokud střevo vystupuje na povrch v oblasti šourku, může se projevit i otok v oblasti varlat

Pokud nemůžete kýlu zatlačit zpět, znamená to, že tkáň ve výduti je uvíznutá, což může vést k tzv. uskřinutí kýly, při kterém do uskřinuté tkáně neproudí krev a tkáň může odumřít. Tento stav, pokud není léčen, ohrožuje pacienta na životě. Tkáň v zaškrcené kýle otéká, odumírá a rychle se do ní dostane infekce. Operace je v takovém případě nutná. 

Příznaky uskřinuté tříselné kýly

  • Náhlá bolest, která intenzivně sílí
  • Kýlní výduť mění barvu – rudne, tmavne či fialoví 
  • Krev ve stolici, obtíže při tlačení na stolici a střevy neprochází plyny
  • Nevolnost a zvracení 
  • Horečka
  • Rychlý srdeční tep

Pokud se některý z těchto symptomů objeví, bez váhání vyhledejte lékaře. 

Diagnostika tříselné kýly 

Lékař pacienta prohlédne a vyšetří ho pohmatem, to zpravidla k diagnostice stačí. Ve zcela výjimečných případech je potřeba provést ještě další vyšetření, nejčastěji sonografii břišní stěny. 

Léčba tříselné kýly

Jediným účinným způsobem léčby tříselné kýly je chirurgický zákrok provedený buď klasickou cestou, nebo laparoskopicky. Pobyt v nemocnici při operaci tříselné kýly v drtivé většině případů nepřesáhne 2–3 dny. 

1. Klasická plastika kýly, při které operatér z krátkého řezu v třísle nad hernií uvolní kýlní vak a obsah kýly reponuje zpět do dutiny břišní. Plastika, uzavření defektu ve stěně břišní, se provádí sešitím vazivových struktur.

Výhody: Není používán cizí materiál. Operaci je možno provádět i v lokálním znecitlivění, bez nutnosti celkové narkózy.

Nevýhody: Častější vznik recidiv kýly.

Délka rekonvalescence je cca 4-8 týdnů.

2. Klasická plastika s využitím implantátu / síťky/

Operace se opět provádí z řezu v třísle nad kýlou, je uvolněn kýlní vak a jeho obsah je reponován do dutiny břišní, uzávěr defektu ve stěně břišní se však provádí s pomocí síťky. Současné technologie nabízejí k použití různé typy sítěk.

Výhody: Počet recidiv je minimální. Operaci lze provádět v lokálním znecitlivění.

Nevýhody: K plastice defektu je užit cizorodý materiál, který trvale zůstává v těle pacienta. Na cizorodý materiál tělo může reagovat jeho nepřijetím, případně vznikem zánětlivých komplikací v místě implantátu. Procento komplikací však nepřesahuje četnost recidiv u klasické plastiky

3. Laparoskopická plastika tříselné kýly

Je v současné době nejmodernější způsob operace tříselné kýly, kombinující miniinvazivní zákrok s využitím sítky k plastice defektu stěny břišní. Výkon se provádí ze 3 krátkých incisí v oblasti pupku a vpravo a vlevo od pupku velikosti cca 10-15 mm. Dutina břišní se naplní oxidem uhličitým. Obsah kýly se pod optickou kontrolou reponuje zpět do dutiny břišní. V místě kýly se protne vnitřní výstelka stěny. Je uvolněn kýlní vak. Defekt stěny břišní je pak překryt síťkou, která je na místě fixována kovovou svorkou nebo tkáňovým lepidlem. Rána je následně sešita vstřebatelným stehem.

Výhody: Menší pooperační bolesti. Lepší kosmetický efekt. Menší počet recidiv. Krátká doba rekonvalescence po výkonu.

Nevýhody: Operaci nelze provést v lokálním znecitlivění, ale pouze v celkové narkóze, jedná se však o krátký výkon nepřesahující dobu 30-40 minut. Narkóza není tedy příliš zatěžující.

Neoperační léčba pomocí různých typů kýlních pásů neřeší podstatu onemocnění, pouze se snaží zabránit vyklenování kýly. Je indikována pouze u vážně nemocných pacientů, kteří nejsou pro své onemocnění schopni podstoupit operační zákrok.

Prevence tříselné kýly

Vrozenému oslabení tříselného kanálu, kvůli kterému jsou pacienti náchylnější ke kýle, nelze zabránit, můžete ale omezit namáhání břišních tkání a riziko kýly tak snížit. 

  • Udržujte si rozumnou váhu. Trpíte-li nadváhou, pokuste se trochu zhubnout, aby se snížil tlak na vaše břišní svaly.
  • Jezte stravu s vlákninou. Zabráníte tak zácpě a namáhavému vyprazdňování. 
  • Pravidelně provádějte lehké cvičení, kterým si posílíte břišní svaly a dodáte jim pružnost.
  • Pokud možno se vyhýbejte zvedání těžkých věcí, při manipulaci s těžkými břemeny buďte opatrní.
  • Nekuřte. Kouření kromě jiných závažných poškození zdraví způsobuje také chronický kašel, který namáhá tříselnou krajinu a po již prodělané kýle může způsobit recidivu.

Zdroj: www.nemocnice-horovice.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tříselná kýla

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Kýla - banalita nebo skryté nebezpečí ?

Od první zmínky, jíž bylo vyobrazení léčby uskřinuté kýly v Chamurabiho zákoníku před 3700 lety se postoj k této banální afekci, otvoru ve stěně břišní, kterým vystupuje obsah břicha navenek pod kůži, nijak zásadně nezměnil.

Historie a metoda léčby kýl

Kýla se historicky řešila různě, až roku 1882 Bassini přišel s metodou, která byla široce přijata. Šlo o sešití okrajů defektů a štěrbin a vrstev stěny břišní, takže zanikl otvor – kýlní branka a výchlipka (vak) byl odstraněn a zašit. Tento princip se držel na výslunní 75 let.

Co je to laparoskopie?

Laparoskopickou metodiku lze obecně použít i při vyšetřování či operaci v jakékoliv tělní dutině. Jmenuje se pak samozřejmě jinak ale jedná se o stejný princip (např. artroskopie pro nitrokloubního výkony torakoskopie nebo videotorakoskopie (VTS) pro totéž v dutině hrudní, mediastinoskopie pro oblast mezihrudí, cystoskopie pro oblast močového měchýře apod.).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce