Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tromboembolická nemoc (TEN)

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 41438x )

Klinický pojem tromboembolie zahrnuje dva chorobné děje. Vznik krevní sraženiny uvnitř cévního řečiště a vmetení sraženiny do cév na jiném místě těla.

Klinický pojem tromboembolie zahrnuje dva chorobné děje. Vznik krevní sraženiny uvnitř cévního řečiště (trombóza) a vmetení sraženiny do cév na jiném místě těla (embolie, embolizace).

Letadlo

Pokud by se krev nesrážela, člověk by vykrvácel i z drobného poranění. Uvnitř cév se ale krev srážet nesmí a za normálních okolností také nesráží. Složitý a důmyslný systém krevních koagulačních (srážlivých) faktorů k tomu potřebuje, např. působky z poraněné tkáně. Pokud přeci jen ke srážení dojde, nastoupí ihned účinná trombolýza - rozpouštění krevní sraženiny.

Při porušení rovnováhy mezi tvorbou a likvidací drobných sraženin (trombů) však k trombóze dojít může. Klasickým případem tromboembolické nemoci je plicní embolie (embolizace). V žilách dolních končetin, vzácně jinde, dojde v důsledku zpomaleného proudění - např. při upoutání na lůžku, žilní nedostatečnosti (např. při varixech), nebo při některých celkových onemocněních s poruchou krevní srážlivosti (některé maligní nádory) ke vzniku sraženiny (flebotrombóza). Pokud zůstane trombus na místě, vede k uzávěru žíly, také se může sám rozpustit. Při odtržení od stěny cévy však v několika sekundách proletí do pravé části srdce a je "vystřelen" do tepenného řečiště v plicích, kde podle své velikosti dříve či později uvízne, buď hned ve větvení plicních tepen nebo hlouběji v jejich "stromu". To má za následek akutní nedostatek dechu, vykašlávání krve, selhání srdce nebo dokonce okamžitou smrt.

Asi laicky nejznámějším (nikoli nejčastějším) případem tromboembolické příhody je "syndrom turistické třídy". Během dlouhého sezení v autobusu nebo letadle se vytvoří sraženina a po vystoupení dojde k embolizaci. Proto je vhodné den před takovou cestou vzít 1 tabletu aspirinu.

Tromboembolická příhoda však může vzniknout i při trombu v levé srdeční síni, při nepravidelném tepu, tzv. fibrilaci síní. Pak se vmetek dostává do tepen kdekoli v těle, na končetinách, v oku, v mozku. Projevem může být náhlá ztráta zraku na jedno oko, mozková příhoda nebo akutní tepenný uzávěr na končetině s bledostí tkání, vymizení pulsu a bolestí.

Pokud o zvýšeném riziku tvorby nitrožilních sraženin víme, snažíme se mu předcházet antiagregační léčbou. Užívá se kyselina acetylosalicylová (Anopyrin), ticlopidin (Ticlid) aj. nebo podáváním antikoagulancií (Warfarin, Pelentan). Pokud již ke vzniku sraženiny došlo, tedy při flebotrombóze, je klid na lůžku, elastická bandáž končetiny a léčba protisrážlivými léky absolutní nezbytností.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana
1x

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Flebitidy

Možná neznáte pojmenování flebitida, ale jistě už jste slyšeli o zánětu povrchových žil. Ten může vzniknout po odběru krve, aplikaci léků injekcí nebo kapačkou, může vzniknout kvůli dlouhodobě zavedenému katetru.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Otékají Vám nohy? To mohou být žíly!

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem as. MUDr. Petrem Vařejkou z II. interní kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 28. března 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

Zhoršená průchodnost hlubokých žil

Je mi 22 let.Asi před měsícem mi začali otíkat nohy.Po větší námaze mi otečou kotníky nebo i celá noha.Nemůžu vůbec došlápout.Celé nohy mám poseté malými žilkami, které po meším nárazu nebo poškarabání poopraskají, často se mi udělají velké modřiny.Prosím řekněte mi z čeho se mi to může dělat. Předem moc děkuji

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce