Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Tropickým dnem se propijte!

( Renata Vyšínová | přečteno: 8980x )

Ať tom vedru chodíte městem, pracujete někde venku nebo jste na dovolené u rybníka, vaše tělo se cítí jako kuřátko na pekáčku v troubě. I selský rozum by měl zavelet: podlévat!!!

shutterstock.com

Organismus stojí dost námahy se s vysokou okolní teplotou vyrovnat - musí to udělat rozšířením cév a rychlejším srdečním tepem, zvýšeným pocením, prostě se dostává do obrátek, ke kterým potřebuje mimo jiné dost vody. Pokud mu ji nedopřejete, hrozí kolaps – mdloby, křeče, ale i infarkt nebo mrtvice. Vysoké teploty jsou velmi zrádné. Co můžeme udělat, abychom se jich nemuseli obávat?

  • Hlavně dost pít, ovšem nikoli jednorázově, ale častěji a po menších dávkách. Vzdejte se přitom vidiny hodně studeného nápoje s ledem a dejte přednost něčemu "odstátému". Nejlepší je obyčejná voda bez bublinek a příchutí. Nehodí se sladké nápoje, alkohol ani moc kávy. Takže, když pivečko, tak raději nealko. Pijte, i když nemáte žízeň – což platí hlavně pro děti a starší lidi.
  • Ochlazujte se – ovšem rozumně. Pokud přijdete přehřátí k rybníku a skočíte do jeho studené vody po hlavě, může to skončit i infarktem. Takže pěkně postupně. Tolik oblíbené klimatizace také nejsou jen požehnáním, měly by být nastaveny na rozumnou teplotu a nefoukat studený vzduch přímo na vás. Ideální je do studené vody namočit "koncovky", tedy ruce, lokty, nohy, a pomáhá si i namočit vlasy. Ideální by bylo přes poledne nebýt na přímém slunci.
  • Na přímém slunci si zakryjte hlavu, noste sluneční brýle s kvalitním UV filtrem a kůži ošetřete opalovacím krémem – a to i ve městě, při cestě do práce. Tyto zásady platí dvojnásob pro děti a staré lidi.
  • V opravdu horkých dnech si místo svíčkové s knedlíkem dejte třeba zeleninový salát. Například čínská medicína rozlišuje potraviny "zahřívací" a "ochlazující". Mezi ty, které zahřejí patří právě omáčky, polévky, maso, sůl, ocet, sojová omáčka, ale i kozí mléko a sýry. Zahřát prý umí i řada bylinek a koření – pepř, bazalka, rozmarýn, hřebíček nebo zázvor. Toho využijte, až budete v zimě hledat něco na nachlazení. Teď sáhněte po některé z potravin ochlazujících: tropické a subtropické ovoce, ovocné šťávy a džusy, nezralé ovoce, lesní plody jogurty a kravské mléko, rajčata, okurky, houby, hlávkový salát, cuketa, ale třeba i chilli nebo minerálka a bylinkový čaj.
  • Při cestě v autě častěji odpočívejte, dbejte na ochlazování a doplňování tekutin. Bez slunečních brýlí byste snad ani neměli za volant. Při delším parkování v autě nesmí zůstávat zavřené děti ani zvířata!

Jistě máte nějaký svůj způsob, jak takové vedro přežít! Nabídněte ho ostatním například prostřednictvím diskuse nebo mailem!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Centrální mozková příhoda

Prodělal jsem CMP .RES:Uzávěr A basilaris nad odstupy Aa cerebelli sup.sycení ACP oboustranně z karotického povodí přes zadní komunikanty.Uzávěr CI úseku A vertebralis 1.dx.Je možno tuto diagnosu vyřešit chirurgicky? Jaké jsou další možnosti léčby ,mimo používání léku "PLAVIX".

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Mozkové mrtvice se na začátku špatně poznává

Pocit přeleželé ruky. Třeba i tak se mohou projevit první příznaky mozkové mrtvice. Mnoho lidí je podceňuje.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce