Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Substituční terapie u drogové závislosti. Hradí ji pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1075x )

Substituční terapie patří k efektivním způsobům léčby závislosti na opiátech a výrazně redukuje negativní zdravotní i společenské dopady závislosti. Během substituční léčby je dotyčnému podávána jakási náhrada za drogu, na které je závislý. Jedná se o lék předepsaný lékařem, který má v organismu podobné účinky jako původní užívaná látka. Proto zabraňuje rozvoji nepříjemných abstinenčních příznaků, které by se jinak po vysazení drogy dostavily. Právě „absťák“ je jedním z hlavních důvodů, proč je závislý jen obtížně schopen užívání opiátů sám zastavit.

shutterstock.com

Substituční léčbu musí předepsat lékař, pokud možno specialista na léčbu závislosti. Lékař zaregistruje nemocného v národním registru osob léčených substituční léčbou.

O léčbě je možné se informovat v kontaktních centrech a nízkoprahových centrech. Substituční léčba se může podávat v domácím prostředí, bez nutnosti hospitalizace. V počáteční fázi je třeba, aby k lékaři docházel denně. Substituční léčbu je možné postupně snižovat a omezovat, až je zcela vysazena, nebo zvolit udržovací léčbu, kdy je látka podávána po neomezenou dobu.

Čtěte také: Bojíte se, ža vaše dítě bere drogy? Čeho si všímat?

Úhrada substituční terapie u drogové závislosti

Pojišťovny hradí léčiva do výše a v souladu s podmínkami, které určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ten je pověřen rozhodováním o cenách a úhradách v procesu správního řízení. 

Pro substituční terapii je v současné době dostupný Suboxone (buprenorfin + naloxon), který je z veřejného zdravotního pojištění hrazený na základě preskripce psychiatra nebo lékaře s odborností „návykové nemoci“ v rámci substituční léčby na opioidech. Jde o přípravek, jehož použití je podle podmínek SÚKL pro úhradu koncentrováno do specializovaných pracovišť. Pacient si ho tedy nevyzvedává na recept v lékárně, ale zdravotní pojišťovně ho může účtovat pouze specializované pracoviště, a to na základě smlouvy uzavřené se zdravotní pojišťovnou. Stanovená úhrada nepokrývá možnou maximální cenu léku, takže pacient musí případně zaplatit rozdíl. Terapie Suboxonem je určena pro užití u dospělých a dospívajících nad 15 let, kteří souhlasili s léčbou závislosti. Léčba se nehradí, jestliže pacient nespolupracuje (např. nedodržuje schéma předepsaných plánovaných návštěv).

Další možností je substituce léčivým přípravkem Subutex, což je samotný buprenorfin, který ale v této indikaci není hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Buprenorfin (ve formě transdermálních náplastí) je indikován a hrazen při středně silné až silné bolesti při nádorovém onemocnění a silné bolesti, které nereagují na neopioidní analgetika. Subutex je buprenorfin ve formě tablet pro substituční léčbu a pacient si ho musí hradit sám; předepisuje se na tzv. opiátový recept s modrým pruhem.

Metadonová léčba, což je asi nejznámější varianta substituční léčby, je hrazena Ministerstvem zdravotnictví, tj. mimo systém úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Probíhá ve specializovaných substitučních centrech, přičemž podmínkou pro vstup do metadonového programu je většinou plnoletost a také několik prokazatelných neúspěšných pokusů o léčbu vedoucí k abstinenci.

Vedle substituční léčby (která nahrazuje užívání původní drogy lékařsky předepsaným užíváním jiné látky s podobnými účinky, avšak s výrazně menšími riziky) totiž existují různé léčebné postupy a metody, jejichž cílem je přímo drogová abstinence. Tato léčba může být ambulantní nebo pobytová a zahrnuje např. farmakoterapii při úvodní detoxifikaci, psychoterapii, poradenství, sociální práci. I substituční léčba drogové závislosti by ovšem měla být provázena psychoterapií a také sociálním poradenstvím.

VZP spolupracuje na komplexním řešení problematiky zdravotních služeb v adiktologii s Ministerstvem zdravotnictví a Radou vlády pro koordinaci protidrogové problematiky. Cílem je nastavit spolupráci v problematice organizace péče, sítě pracovišť pro zajištění dostupnosti služeb v adiktologii, včetně substituční terapie a nutnosti jasné definice zdravotně sociálního pomezí. Tato problematika je řešena v kontextu reformy psychiatrické péče a navrhovaná páteřní síť referenčních adiktologických pracovišť odpovídá profilu rozšířené ambulance Center duševního zdraví.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Žloutenka

Virus hepatitidy typu A vniká do těla ústy, přenáší se jídlem a nejčastějším nosičem jsou proto naše ruce.

Kokain

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce