Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bojíte se, ža vaše dítě bere drogy? Čeho si všímat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2629x )

Omamné látky jsou stále dostupnější a drogová závislost u dětí představuje reálnou hrozbu. Podle současných statistik jsou v největším nebezpečí v souvislosti s drogami děti ve věku od 13 do 15 let. Důvodem, proč děti sáhnou po drogách, bývá nejčastěji jejich zvědavost, snaha zapadnout do kolektivu, zahnat nudu nebo uniknout od reality. Drogová závislost nemusí být zpočátku vůbec patrná. Přesto existují signály, které vás mohou včas varovat.

shutterstock.com

Jak poznám, že moje dítě užívá drogy?

Na tuto otázku bohužel neexistuje jednoduchá odpověď. Zejména pokud jde o děti a dospívající, můžou být změny chování a výkyvy nálad následkem dospívání, případně jinými problémy (problémy ve škole - od špatného prospěchu až po šikanu, problémy psychické - od nešťastné lásky, přes týrání, až po počínající psychiatrické problémy). Nebuďte tedy dopředu zbytečně vystrašení a zkuste si s dotyčným promluvit.

Když si všimnete následujícího, zbystřete pozornost!

  1. změny nálad (buď velké výkyvy v náladách - rychlé a prudké přechody, výbuchy, někdy hraničící s agresivním chováním, na které nejste zvyklí; dlouhodobé smutky nebo naopak)

  2. změny energie (nespavost, neutuchající energie i více než 24 hodin; naopak velká spavost, klesající víčka)

  3. změny chování (problémy s dodržováním dohodnutých pravidel, náhlá nedochvilnost, ponocování;...)

  4. změna v potřebě financí, prodávání nebo mizení věc

  5. změna názorů, oblékání (symboly)

  6. změna vzhledu - od změny líčení po výraz tváře, rysy, oči; změna váhy

  7. změna koníčků, případně jejich zanedbávání

  8. změna okruhu přátel, se kterými se stýká

Dáte-li si zjištění a pozorované změny dohromady s účinky drog, můžete mít podezření na konkrétní typ užívaných látek. K typickým příznakům mohou patřit například následující:

Marihuana

  • typická vůně, odlišná od tabáku, mírně nasládlá
  • užívání ve společnosti kamarádů
  • po užití smích, návaly hladu, zarudlé oči
  • nález kuřáckých potřeb (papírky, filtry - kupované nebo trhací, často i tabák a cigarety)

Tlumivé látky (opiáty, léky)

  • ospalost
  • otupělost, změny nálad (někdy od netečnosti k agresivitě)
  • klesající víčka, snížená mimika, velmi malé panenky téměř nereagující na změnu osvětlení
  • nález tablet, pytlíčků s nažloutlým práškem a dalších věcí určených k užívání (od trubiček, přes alobal, po injekční náčiní, vodu k injekčnímu užívání atd.)

Stimulanty (pervitin, kokain aj.)

  • mnoho energie; někdy nekonstruktivní využití
  • větší sexuální apetit
  • nespavost trvající i více než 24 hodin
  • náhlé snížení hmotnosti, zanedbávání pitného a stravovacího režimu
  • možné prudké změny nálad
  • při přerušení užívání intenzivní potřeba spánku a jídla, možné deprese, agrese
  • bohatá mimika, gestikulace, mnohomluvnost, argumentace; velké panenky téměř nereagující na změnu osvětlení
  • nález pytlíčků s bílým práškem a dalších věcí určených k užívání (od trubiček, přes alobal, po injekční náčiní, vodu k injekčnímu užívání atd.)

Mám si s ním o tom promluvit? Jak?

Ukazuje se, že v podstatě není možné užívání drog svými blízkými zabránit. Na co však můžeme mít vliv, je jejich chování, dodržování dohod a pravidel. Lze s nimi hovořit o našich obavách, strachu, lítosti, pochybách, starosti i vzteku. Většinou nemá cenu obviňovat, vyhrožovat a dávat ultimáta, která pak nedokážeme sami dodržet. K takovému rozhovoru si najděte vhodný okamžik, případně se na něm domluvte dopředu. Dopředu si ujasněte, co se vám vlastně nezdá a jak se cítíte. V rozhovoru se pak zkuste vyhnout obviňování, ultimátům a citovému vydírání. Mluvte o tom, čemu nerozumíte a čeho se bojíte, co je vám líto, co byste chtěli, aby bylo jinak. Ptejte se, co se děje, zda byste mohl něco udělat. Velmi pravděpodobně je se současnou situací nespokojená i druhá strana.
Vyslechněte druhého, dejte mu čas a prostor. Zkuste chvíli mlčet, někdy není snadné sebrat odvahu a přiznat problém, netlačte na něj.
V tuhle chvíli můžete rozhovor přerušit a domluvit se na pokračování s odstupem i několika dní. Dejte si čas na zklidnění a na rozmyšlenou.
Pokuste se dotyčného přizvat do diskuse jako rádce, který vám může s vaším problémem pomoct. Vždy můžete vyslovit nahlas svoje obavy a myšlenky a spojit je s nabídkou pomoc. V ideálním případě byste se měli domluvit na tom, co se pokusíte společně změnit, v jakém časovém horizontu a kdy se k tématu znovu vrátíte, abyste si řekli, jak to funguje. Někdy není od věci domluvit se dopředu na tom, co se stane, když to nebude fungovat, případně když někdo domluvená pravidla poruší.

Více k tématu jak se na podobnou situaci připravit a jak vést rozhovor na podobné téma najdete na portálu www.prevence.sananim.cz.

Kam se obrátit s žádostí o pomoc a radu?

Při takovém rozhovoru nebývá snadné udržet si chladnou hlavu a emoce na uzdě. Strach, vztek, pocity viny, obavy, lítost nám mohou ztěžovat vést rozhovor věcně a konstruktivně. Když k tomu přidáte nedostatek informací, můžete se ocitnout ve velkém stresu a zmatku. I z toho důvodu doporučujeme se na takový rozhovor důkladně připravit. A jestli máte pocit nebo obavy, že je to nad vaše síly, nebo že byste chtěli slyšet názor odborníka, neváhejte se obrátit na Poradnu pro rodiče o. s. SANANIM, nebo jiné zařízení, které podobné konzultace nabízí (kontakty najdete na www.drogy-info.cz v Mapě pomoci nebo na www.drogy.net).

Chtěl bych ho otestovat!

Testování blízkých na drogy velmi vážné rozhodnutí. Jde o velký zásah do důvěry mezi vámi - rodičem a dítětem, mezi partnery. A proto je rozumné se zamyslet, než se pro testování skutečně rozhodnete. Ani negativní výsledek totiž příliš nepomůže. Většinou nezačnete dotyčnému důvěřovat, ale naopak přemýšlíte o tom, jestli nebyl test kazový, jestli testy nějak nepodvedl, jestli jste ho neotestovali příliš brzo nebo příliš pozdě apod.

„Vaše obavy mohou potvrdit nebo vyvrátit orientační testy z moči odhalující přítomnost drog. Mají podobu papírových proužků či destiček a využívají chemické reakce detekční látky s příslušnou drogou. Aby nedošlo k falšování vzorku, například jeho ředěním či náhrady, je vhodné být přímo u získání vzorku,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Jak dlouho po požití lze drogu v moči prokázat?

  • Marihuana rozpoznáme za 6–15 hodin po užití a 10 až 30 dní i déle podle doby užívání.
  • Kokain detekujeme za 3–6 hodin a v trvání půl dne až 5 dní podle doby užívání.
  • Heroinpo 2 hodinách a 2–3 dny podle doby užívání.
  • Pervitin a Extáze – po 1–3 hodinách a 2 až 4 dny podle doby užívání.

Zdroj: www.drogovaporadna.cz, www.euclaboratore.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Žloutenka

Virus hepatitidy typu A vniká do těla ústy, přenáší se jídlem a nejčastějším nosičem jsou proto naše ruce.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce