Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců, vysvětluje: „Obsah vápníku v těle se během života mění. Jakmile dosáhnete čtyřicítky, začnete mít sklon k negativní vápníkové bilanci. Jinými slovy – z kostí se začne uvolňovat více vápníku, než se ho v nich udrží. Abyste tyto ztráty minimalizovali, měli byste přijímat stravu, která zahrnuje doporučenou denní dávku vápníku.“ Pro muže a ženy ve věku od 11 do 24 let to znamená příjem okolo 1200 miligramů za den. Jste-li starší než 25 let, stačí vám 800 miligramů. „Bohatými zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, zejména čerstvé nebo tvrdé sýry, a listová zelenina,“ upřesňuje Ivan Mach. Přidejte proto do jídelníčku špenát, hlávkové zelí nebo salát. Pravidelnou konzumací si snáze vybudujete vápníkové rezervy, a snížíte tak v budoucnu riziko slabých kostí. Lepší vstřebávání vápníku potom zaručuje vitamín D. „Aktivuje se pobytem na slunci, najít jej můžete rovněž ve vybraných mléčných výrobcích,“ radí Mach. Kombinaci obojího nabízí například čerstvý sýr Lučina Osteo-aktiv. Obsahuje 15 procent doporučené denní dávky vápníku a navíc právě vitamín D.
Pohybujte se
Sportem zatížíte kosti, čímž přispějete k jejich posílení. „Při pohybu a cvičení se zátěž přenáší ze svalů na kosti, které na aktivitu reagují zpevněním kostní a vazivové tkáně. Ve výsledku tedy vznikají hustší a silnější kosti,“ objasňuje Mach. Zároveň doporučuje: „Vybudujte si dostatečné vápníkové rezervy už v mládí. Budete je později potřebovat. A zvyšujte vstřebatelnost vápníku v kostech pohybem, a to v každém věku!“ Nezapomínejte pečovat o své kosti. Předejdete tak možným zdravotním problémům.
Přečtěte si také
Osteoporóza s sebou nese úbytek kostní hmoty, kosti se stávají křehkými a snadno s lámou. Více v článku zde. Dá se ale významně ovlivnit výživou.
Pozorujete na sobě změny? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Přidat nový komentář