Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Každá druhá žena ve vyšším věku trpí osteoporózou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10329x )

Na 20. října připadá Světový den boje proti osteoporóze. Tato nemoc způsobuje řídnutí kostí, které stojí za častými zlomeninami a může vést až k trvalé invaliditě. V České republice je postiženo kolem 600 tisíc osob.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

Lidem při léčbě tohoto onemocnění pomáhají již dostupné léky, ale i inovativní léčiva. „Inovativní farmaceutický průmysl se proti osteoporóze snaží bojovat. V současné době je ve vývoji 23 inovativních léčiv,“ uvedl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Osteoporóza nejčastěji způsobuje zlomeniny v oblasti kyčle

Osteoporóza, neboli řídnutí kostí, bývá pro svůj nenápadný počáteční průběh označována jako „tichá nemoc“. Jedná se o chorobu, která zpravidla nemá varovné klinické příznaky. „Prvním projevem onemocnění osteoporózou může být zlomenina, ke které by za normálních okolností nedošlo (např. po pádu ze stoje). Za hlavní osteoporotické zlomeniny se považují fraktury obratlů, distálního předloktí, paže, pánve a zlomeniny v oblasti kyčle,“ uvedl prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc., vedoucí Osteocentra při Revmatologickém ústavu v Praze.

Rizikové faktory osteoporózy

 

  • Nízká kostní hmota
  • Nízký index tělesné hmoty (BMI)
  • Genetická dispozice (osteoporotická zlomenina kyčle u matky nebo otce)
  • Časná menopauza (před 45. rokem)
  • Prodělaná zlomenina
  • Dlouhodobá léčba glukokortikoidy
  • Chronická zánětlivá onemocnění
  • Silné kuřáctví
  • Alkoholizmus

Osteoporotická zlomenina může způsobit ztrátu nezávislosti a dokonce i smrt. Během prvního roku po zlomenině v oblasti kyčle zůstává třetina osob trvale invalidní a pětina pacientů umírá. „Významnou roli hraje u osteoporózy její brzká diagnóza. Pokud se nemoc podaří diagnostikovat včas, závažnému onemocnění lze předejít rychlou léčbou,“ doplnil prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

98 tisíc zlomenin ročně

U každé druhé ženy a každého pátého muže ve věku 50 let je pravděpodobné, že v průběhu dalšího života prodělají tzv. nízkotraumatickou zlomeninu, tedy zlomeninu, která vzniká následkem malé zátěže, kterou zdravý organismus obvykle bez problémů snáší (např. při pádu na zem, při kterém se člověk zachytí rukama). Počet osteoporotických zlomenin v této skupině přesahuje počet případů mozkové mrtvice, infarktu i rakoviny prsu.

V České republice bylo v důsledku osteoporózy zaznamenáno více než 72 tisíc zlomenin u 3,8 milionu osob starších 50 let.„Vzhledem k současné tendenci stárnutí populace bude v budoucnu nemoc ohrožovat stále více lidí. Do roku 2025 se může počet zlomenin v České republice zvýšit na 98 tisíc ročně,“ dodal prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Dostupné léky v boji proti osteoporóze

K léčbě osteoporózy se v současné době nejčastěji používají bisfosfonáty, dále léky na hormonální bázi a jako doplněk k léčbě přípravky obsahující vitamin D a kalcium. Většina přípravků na hormonální bázi je kombinací estrogenu a progesteronu, u žen po hysterektomii jsou navíc k dispozici i léky obsahující pouze estrogen. „Aktuálně je navíc ve vývoji celkem 23 inovativních léčiv, které pacientům usnadní boj s osteoporózou. Většina z nich je ve druhé fázi klinického testování, k pacientům se tak mohou dostat přibližně za sedm let,“ dodal závěrem Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Přečtěte si také

Prevencí osteoporózy je i úklid domácnosti

Pozvěte své klouby na aspik

Na trampolínce můžete bojovat s inkontinencí

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce