Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Ústní sprchou proti paradentóze!

( | přečteno: 22288x )

Paradentóza (parodontitida) je zánětlivé onemocnění dásní bakteriálního původu, které velmi často končí ztrátou zubů i přesto, že ty byly původně zdravé a bez kazů. Onemocnění závěsného aparátu zubů probíhá dlouhodobě a bez příznaků, neupozorňuje na sebe ani bolestí a zvláště u kuřáků je pak i jindy znepokojující občasné krvácení dásní potlačené zplodinami z kouře.

shutterstock.com

Vyvíjí se z chronického bakteriálního zánětu – gingivitidy, která postihuje většinu naší populace. Bakterie žijící v hloubce dásňového žlábku způsobují lokální zánět, který může i celé roky probíhat bez větších problémů. Imunologické mechanismy našeho organismu, které proti infektu (ložisku infekce) bojují, mají destruktivní účinky také na vlastní tkáň. Spojení zubu a dásně postupně ustupuje, kost se resorbuje, vznikají parodontální choboty. Gingivitida přerůstá v parodontitidu. V tomto stavu je již nutno zasáhnout a sanovat uvolněné zuby a zabránit tak jejich ztrátě.

Přitom celý problém je možno vyřešit ještě daleko před vznikem prevencí – dobrou a pečlivě vykonávanou hygienou.

Avšak nestačí jen dokonale vyčistit oblast okolo dásní měkkým kartáčkem a vypláchnout si ústa antibakteriální ústní vodou. Je třeba vyčistit hlavně mezizubní prostory, kam vlákna kartáčku nedosáhnou a v případě parodontálních chobotů, jejichž hloubka může být od 2 až do 6 mm, je nutné vypláchnout i je samotné. Tady ale narážíme na problém, protože běžnými pomůckami nejsme schopni se do tak hlubokého prostoru dostat.

Vhodnou a téměř nepostradatelnou pomůckou pro paradentózní pacienty je potom ústní sprcha (irigátor). Jedná se o přístroj, jenž pod tlakem tryská tenký proud tekutiny, obvykle v pulzacích pro vyšší účinek. Díky tomu můžeme cíleně propláchnout nejen mezizubní prostor (který je vhodné před tím pročistit mezizubním kartáčkem), ale i nepřístupnou spodinu parodontálního chobotu. Proud tekutiny má na dásně blahodárné účinky, masíruje je, zpevňuje je a zlepšuje jejich kondici.

Americká firma Waterpik se na výrobu takovýchto pomůcek specializuje už od roku 1962, kdy byla založena dvojicí inženýra a stomatologa. Jejich první patentovaná ústní sprcha pochází z roku 1967. Společnost Waterpik pracuje s vodním paprskem z nádržky v pulzacích. Nejnovější model Waterpik Ultra Water Flosser produkuje až 1 200 pulzací za minutu. Vodu tryská v nastavitelných tlacích s desetistupňovou regulací od 5 do 90 psi (0,35-6,2 barů). Takže se její síla dá individuálně přizpůsobit uživateli.

Paradentózu zažene voda

Sprchu může používat i více členů rodiny, stačí vyměnit čistící koncovku. Na čištění mezizubí a masáž zdravých dásní se používají klasické trysky s tenkým ústím. Na jazyk se používají trysky se širokým záběrem, pro čištění ortodontických aparátků existují trysky se solo kartáčkem a na nejhlubší čištění, když chceme zaměřit proud tekutiny až na dno chobotu, používáme speciální koncovky Pik Pocket, které mají tenoučké gumové ústí.

Pro potlačení zánětu je vhodné do nádržky s vodou přidat také antibakteriálně působící látky, ideálně koncentrovanou ústní vodu s chlorhexidin-diglukonátem. Například lze doporučit výplach ústní vodou Paroex od GUM, který toto antiseptikum obsahuje v efektivní koncentraci 0,12%. Výrobce zakazuje používání výplachů s alkoholem či esenciálními oleji, které by mohly složitý vnitřní systém přístroje poškodit.

Waterpik má dva různé typy sprch, které se liší cenou, počtem trysek, šířkou regulace tlaku a hlučností provozu. Na běžnou prevenci, anebo při dobře nastaveném léčebném režimu pomůže kterýkoliv z těchto dvou produktů.

Na čištění mezizubí má Waterpik ještě jeden unikátní prostředek – a to jakýsi mezizubní kartáček na baterky Flosser, jehož ultratenká plastová koncovka se dá zasunout do libovolně širokého mezizubního prostoru a ta následně zapnutím a rozkmitáním dokonale rozruší plak v daném místě.

Ústní irigátory Waterpik na český trh dováží společnost Profimed a je možné je zakoupit v prodejnách Profimed v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Ostravě, Plzni nebo ve Zlíně, ale také prostřednictvím vašeho praktického zubního lékaře.

Více informací k této problematice i s doporučeními jistě poskytne každý parodontolog či praktický zubní lékař. Informace lze také najít na stránkách výrobce (www.waterpik.com) a dovozce (www.profimed.cz) nebo přímo v kamenných prodejnách společnosti Profimed, jejíž zaměstnanci jsou v problematice odborně proškoleni.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce