Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vánoční svátky plné dobrot: Jak předejít zažívacím obtížím?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 299x )

Vánoční svátky jsou a vždy byly spojené s bohatě prostřenou tabulí. A tak nám během svátků hrozí zdravotní komplikace zapříčiněné nadměrnou konzumací jídla a alkoholu. Jak se vyhnout trávicím obtížím nejen během Vánoc?

shutterstock.com

Jaké potíže hrozí při přejídání a opíjení?

 

Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Na vině je velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost. V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku (gastritidu), případně zvracení.

Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu (refluxní ezofagitidu) nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti i k jeho vdechnutí a zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a průjmu (akutní gastroenteritidě nebo enterokolitidě). U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Přestože si mohou být téměř jisti, že k podobným obtížím dojde, často poruší dietní opatření. Biliární kolika se projevuje kolísavou bolestí pod pravým žeberním obloukem, která je způsobena zaklíněním kamínku v krčku žlučníku. Pokud žlučníkový kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat žloutenku a akutní zánět břišní slinivky (akutní biliární pankreatitidu). To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci v nemocnici. Akutní pankreatitida však může vzniknout jen z konzumace nemalého množství jídla (zvláště tučného) a alkoholu.

Jak předejít zažívacím obtížím?

Rozdělte si jídlo do pravidelných intervalů po cca 2,5-3 hodinách a režim se snažte dodržet i o svátcích. Cukroví k vánocům patří, ale zkuste se i s jeho ochutnáváním vejít do pravidelných dávek jídla, "nezobejte" mimo. Snídejte. Dávejte přednost dobrým tukům, které najdete v rybách, rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak v oříšcích a semínkách. Jsou zdrojem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu a mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém. Navíc některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vyrobit sám, musíme je mít pravidelně zahrnuté v jídelníčku. Zároveň omezte konzumaci másla, sádla a uzenin. Každé denní jídlo doplňte alespoň kouskem ovoce nebo zeleniny, nezanedbávejte pitný režim, jehož základem by měla být voda. Naordinujte si každý den alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu – pomůže vám vydat energii a pročistíte si hlavu. Neméně důležitý je pravidelný spánek.

Jak odlehčit štědrovečerní večeři

  • polévku zahustíme mixovanou zeleninou či bramborem, odpustíme si máslovou jíšku, na závěr můžeme zjemnit lžičkou margarínu
  • bramborový salát odlehčíme vynecháním uzeniny a vajec, dbáme na to, aby základ tvořily opravdu brambory a zelenina
  • kapra nebudeme smažit, ale upečeme v alobalu, pokud si smaženou variantu nemůžeme odepřít, je důležité dbát na výběr správného tuku a hotový kousek vysušit ubrouskem nebo na několik vteřin ponořit do vroucí vody
  • u pečeného vánočního cukroví vyměníme máslo za margarín
  • u nepečeného cukroví snížíme dávku cukru (můžeme místo něj použít i např. sušené ovoce), obalujeme v kakau místo čokolády a využíváme margarínů místo másla (volit můžeme i nízkotučné varianty)

První pomoc při potížích se zažíváním

Pro případ, že se přece jen dopustíte nějaké dietní chyby, je vhodné mít při ruce základní léčiva.

  1. Průjem – Pokud vás tento problém přepadne, doporučuje se podávat dostatečné množství tekutin (nejlépe lehce oslazený vlažný černý čaj nebo rehydratační roztoky), nasadit střevní dezinficiencia nebo adsorbencia (aktivní uhlí, smektit) a léčbu podpořit probiotiky, která obnovují přirozenou mikrobiotu ve střevě.
  2. Nadýmání a plynatost – Plyny v žaludku vznikají přirozeně a jejich množství zvyšuje např. konzumace některých jídel (zejména zeleniny), věk, hormonální nerovnováha, stres a spěch při jídle. Proto se doporučuje mít na jídlo dostatek času, jíst pomalu, jídlo pořádně rozkousat, nehltat, zapít. Pokud vás přepadne nadýmání, můžete sáhnout po přípravcích se simetikonem.
  3. Problémy s trávením – O těchto problémech hovoříme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomoci nám mohou trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Ty se doporučují užívat během jídla nebo těsně po něm.
  4. Pálení žáhy – Když se pálení žáhy objeví jen výjimečně, můžeme si pomoci sami. Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pomoci mohou i antacidy – léky volně prodejné v lékárnách, které snižují kyselost žaludečního, případně jícnového obsahu. 
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Jak vyzrát na jarní zdravotní nástrahy u dětí?

Jarní měsíce představují ideální období pro zážitky a poznávání venkovního světa. Aby si tento čas mohli rodiče s dětmi naplno užít bez zbytečných zdravotních komplikací, je nezbytné věnovat čas prevenci. Děti v tomto období může potrápit nachlazení, pylové alergie, sluníčko, úrazy nebo taky zažívací potíže. Jak těmto zdravotním nástrahám předejít a které preventivní kroky podniknout?

Co prozradí vaše střeva aneb důležitost střevního mikrobiomu

Střevo je největší imunitní orgán našeho organizmu, ve kterém máme až půl kilogramu bakterií. Co všechno může osídlení střev – střevní mikrobiom – ovlivňovat a jak my sami můžeme naopak ovlivnit jeho složení?

Nevolnost na cestách

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce