Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Varovné signály nemocných ledvin? Otoky, únava i vysoký krevní tlak

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8436x )

Nemoci ledvin jsou zákeřné v tom, že většinou nebolí. Nevíme o nich, dokud opravdu nenastane problém. Skoro polovina lidí se k lékaři dostane až se selháním ledvin. Nemoci ledvin se přitom hlásí svými nenápadnými varovnými příznaky. Pokud se tyto příznaky objeví, není vhodné otálet s návštěvou praktického lékaře.

shutterstock.com

Ledviny jsou párový orgán o velikosti jedné sevřené pěsti a jejich hlavní funkcí je očištění krve od odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Navíc pomáhají udržovat rovnováhu vnitřního prostředí, krevní tlak i krvetvorbu. Pokud dojde k jejich poškození, v těle se začnou hromadit toxické látky, krev není dostatečně pročišťována a s tím souvisí další zdravotní komplikace. Zásadní pro osud pacienta je co nejdříve stanovit správnou diagnózu a zahájit odpovídající léčbu. Pokud dojde k nezvratnému selhání ledvin, je pacient odkázaný na dialýzu či transplantaci, proto je důležité nepodceňovat prevenci a varovné příznaky.

Jak se projevuje onemocnění ledvin?

Onemocnění ledvin často probíhá skrytě. Zejména v prvních stádiích bývá diagnostikováno náhodně při odběru krve nebo u lékaře v rámci preventivní prohlídky či např. předoperačního vyšetření. Onemocnění ledvin mohou probíhat akutně, s rychlým nástupem klinických příznaků, mnohdy však také chronicky. Příznaky jsou převážně nespecifické, které provázejí i jiné choroby, a proto mohou komplikovat včasné stanovení správné diagnózy.  Na které varovné signály si dát pozor?

Únava a nespavost

Jste permanentně unavení, vyčerpaní a ospalí – a přitom máte problémy se spánkem. Právě to může být varovný signál, že s vašimi ledvinami nemusí být všechno v pořádku. To všechno mohou způsobovat toxiny, které se vám kvůli špatnému fungování ledvin začnou hromadit v těle. Ledviny produkují hormon erythropoietin, který se podílí na tvorbě červených krvinek. Se zátěží ledvin se produkce hormonu snižuje a s ní také množství červených krvinek. Nezřídkakdy nastává překyselení těla, doprovázené slabostí, únavou a sníženou aktivitou mozku.

Otoky

Otoky bývají způsobeny jednak bílkovinami v moči, jednak neschopností ledvin regulovat hladinu sodíku v těle. V prvním případě je vylučováno močí nadměrné množství bílkovin. Tím, že jsou bílkoviny masivně vylučovány močí, dochází k jejich poklesu i v krvi a z cév "prosakuje" tekutina do okolních tkání. To pak způsobuje otoky.  Druhou možností je onemocnění, které znemožňuje ledvinám správně vylučovat sodík. Jeho vysoká koncentrace v těle způsobuje zadržování vody ve tkáních, což je opět příčinou otoků. Otoky se projevují nejčastěji v oblasti dolních končetin a kloubů. Otoky proto nikdy nepodceňujte a vždy byste je měli konzultovat s lékařem, který odhalí jejich příčinu.

Vysoký krevní tlak

Nemocné ledviny mohou způsobit vysoký krevní tlak – a stejně tak vysoký tlak poškozuje ledviny. Máte-li potíže s hypertenzí, nevědomky ohrožujete i ledviny. 

Suchá, svědící kůže a vyrážky

Mnoho lidí s onemocněním ledvin trápí suchá a svědící kůže, zejména na zádech, hrudníku a hlavě. Tyto obtíže jsou často způsobeny neschopností nemocných ledvin udržet přiměřenou hladinu vápníku a fosforu v krvi. Právě zvýšená hladina fosforu je často spojena se svěděním pokožky.

Kožní vyrážky mohou signalizovat nejen zátěž ledvin, ale prakticky jakoukoli toxickou zátěž v těle. Hromadění toxinů, které nemají kudy odcházet, se může projevit vznikem pupínků až akné nebo ekzémů.

Svalové křeče

Křeče v nohou a jinde mohou být známkou špatné funkce ledvin. Nerovnováha hladin sodíku, vápníku, draslíku nebo jiných elektrolytů může narušit fungování vašich svalů a nervů.

Dušnost

Tento příznak je spíše projevem plicních poruch, ale může souviset i se zátěží ledvin. Snížený počet červených krvinek způsobí také nedostatečné okysličení organismu. Člověk je tak nucen kompenzovat vzniklou situaci zrychleným dýcháním. S tím souvisí také snížená schopnost koncentrace, nebo dokonce závratě.

Pachuť v ústech

Máte pocit, jako kdybyste neustále cucali něco železného a kovová pachuť v ústech se u vás objevuje bez ohledu na to, zda a co jste jedli? Může se jednat o další nenápadný symptom problémů s ledvinami. Pokud ledviny nepracují tak, jak by měly, hromadí se ve vašem těle toxiny, které jsou právě příčinou pachuti v ústech nebo i špatného dechu.

Problémy s močením

Problémy s močením (včetně jakýchkoli změn spojených s vylučováním moči) si s onemocněním ledvin dokáže spojit i laik. Možná ale netušíte, že je potřeba věnovat pozornost i takovým věcem, jako je častější frekvence močení nebo zakalený vzhled moči. U onemocnění ledvin se nutkání na častější močení objevuje především v noci. Za problematickou je považována situace, kdy jdete v noci močit víc než dvakrát.

Častější močení nemusí být nutně příznakem onemocnění ledvin (například u mužů může být spojeno se zvětšenou prostatou), ale rozhodně je potřeba věnovat mu pozornost a konzultovat jej s lékařem. Stejně tak je varovným signálem i výrazně nižší frekvence močení.

Na problémy s ledvinami upozorňuje i zpěněná nebo zakalená moč. Moč, která je zpěněná nebo jakoby „bublinkatá“, velmi pravděpodobně obsahuje bílkoviny, což je známkou toho, že ledviny nepracují tak, jak by měly. Samozřejmě je potřeba věnovat pozornost i tak zjevným symptomům, ukazujícím na onemocnění ledvin (či močových cest), jako je bolest při močení nebo dokonce přítomnost krve v moči.

Přibírání na hmotnosti

Přibírání na hmotnosti je způsobeno zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců).

Bolesti ve střední části zad

Bolesti ve střední části zad, přímo nebo přibližně v místech, kde se ledviny nacházejí, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta). Bolest se nemusí projevit pouze při zánětu ledvin! Může být různě silná, akutní i chronická a velice nepříjemná.

Zdravé ledviny pro všechny: Nechte si zkontrolovat funkci svých ledvin!

Riziko chronického onemocnění ledvin, které může vyústit až k jejich nevratnému poškození, je poslední dobou velmi aktuálním tématem. Jak upozorňují odborníci, k nejčastějším rizikům, jako je diabetes, vysoký krevní tlak či obezita, přibylo také onemocnění COVID-19. Nový typ koronaviru totiž může poškodit ledviny a bez preventivního vyšetření o tom nemusím dlouho vědět.

U příležitosti Světového dne ledvin, který v letošním roce připadá na 10. března 2022, nefrologové upozorňují na skutečnost, že pro lepší a kvalitnější péči o naše ledviny jsou důležité znalosti. Motto letošního ročníku je "Lepšími znalostmi ke kvalitnější péči o ledviny“.

Chronickým onemocněním ledvin trpí každý desátý dospělý člověk na světě, a pokud se neléčí, může i zemřít. Včasné odhalení nemoci přitom může pomoci zachránit funkci ledvin a oddálit definitivní selhání tohoto životně důležitého orgánu. Obezřetní by měli být především lidé ve věku nad šedesát let, zvláště pokud trpí diabetem nebo mají vysoký krevní tlak.

„Lidé by měli více využívat pravidelných preventivních prohlídek u svých praktických lékařů. Díky nim mají šanci zdarma zjistit, zda netrpí nějakou civilizační chorobou i jak jim pracují ledviny,“ upozorňuje MUDr. Petra Ronová, nefroložka a primářka dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Praze – Vysočanech, a dodává: „Nedostatek pohybu, stres, obezita, vysoký krevní tlak a cukrovka, to jsou hlavní rizikové faktory chronického onemocnění ledvin.“

Kdo by se měl nechat vyšetřit?

Nevíte, do jaké míry se vás či vašich blízkých onemocnění ledvin týká? Zkuste si odpovědět na následující otázky.

  • Máte vysoký krevní tlak?
  • Máte cukrovku?
  • Vyskytují se ve vaší rodině nemoci ledvin?
  • Máte nadváhu?
  • Kouříte?
  • Bylo vám již 50 let?  

Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli kladně, spočítejte si riziko onemocnění online na www.ledvinovakalkulacka.cz. Pokud vám vyjde, že jste v rizikové skupině, objednejte se ke svému praktickému lékaři na prevenci.

Jak preventivní vyšetření probíhá?

Vyšetření prevence onemocnění ledvin nebolí a trvá jen pár minut. Je potřeba kapička krve z prstu, vzorek moči, změření tlaku a zhodnocení celkového stavu i s ohledem na rodinnou anamnézu.

Seznam nefrologických ambulancí naleznete například na internetových stránkách nephrocare.cz a k jejich návštěvě je třeba doporučení od svého praktického lékaře.

Dobrou zprávou je, že chronickému onemocnění ledvin můžete do značné míry sami předejít. Pravidelný pohyb, vyloučení kouření a umírněnost ve spotřebě alkoholu je základ. Starší občané by si měli nechat pravidelně měřit hodnotu krevního tlaku a hladinu cukru v krvi.

Osm zlatých pravidel pro snížení rizika onemocnění ledvin:

  • Zůstaňte aktivní a udržujte se ve formě.
  • Stravujte se zdravě.
  • Kontrolujte hladinu cukru v krvi.
  • Kontrolujte si pravidelně krevní tlak.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Přestaňte kouřit.
  • Vyvarujte se volně prodejných protizánětlivých léků a léků proti bolesti.
  • Nechte si zkontrolovat funkci svých ledvin v rámci pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce