Inzerce

Vstřebávání a endogenní ztráty vitaminů

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 24255x )

Podmínky, za kterých je dobré užívat jednotlivé vitamíny, se liší. Např. u vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě...

U vitaminů rozpustných v tucích (vitamin A, D, E, K a karoteny) je při jejich vstřebávání velmi důležitý obsah tuků ve stravě. Ten by měl činit minimálně 20 % celkového energetického podílu. Pod tuto hodnotu mohou nastat problémy se vstřebáváním vitaminů rozpustných v tucích. Pro karoteny a karotenoidy se uvádí minimální hodnota tuku ve stravě, která ještě zaručí odpovídající vstřebávání, 5 - 10 g. Vstřebávání těchto vitaminů je výrazně narušeno při průjmech.

Vitamin A (retinol), přijímaný ve formě esteru retinolu, je již v žaludku a v tenkém střevě hydrolyzován a jako retinol je transportován do střevní sliznice. Kromě již zmíněné podmínky dostatku tuků ve stravě je další podmínkou přítomnost solí žlučových kyselin - pak může být RK retinolu vyšší než 80 %. Podobně se vstřebávají karoteny s RK o polovinu nižším. Při vyšším přívodu karotenů se RK snižuje a naopak. RK karotenů se také zvyšuje tepelnou úpravou potravin, což je přičítáno narušení buněčných membrán a tím lepšímu uvolnění těchto látek. Karoteny se v organismu štěpí a následně redukují na retinol. Stupeň konverze karotenu na retinol je zvyšován nebo snižován podle potřeby organismu. Při vysokém přívodu karotenů nedojde ke zvýšení obsahu vitaminu A v těle natolik, aby se vyskytlo riziko z nadbytku vitaminu A.

Vitamin D se jednak vytváří v pokožce z provitaminů, jednak se vstřebává ve střevě ze stravy za podpory vápníku a fosforu a za přítomnosti tuků. Vstřebávání vitaminu D snižuje vyšší hladina glukokortikoidů a vysoké množství vápníku v krvi.

Vitamin E je také vstřebáván při dostatku tuků ve stravě. Důležitým předpokladem dobrého vstřebávání je normální sekrece žluči. Při vstřebávání vitaminu E se vyskytují výrazné individuální rozdíly.

Vitamin K1, phylochinon, přichází z rostlinné stravy a vstřebává se ve střevě do lymfatického oběhu, ale resorpční koeficient je nízký. Vitamin K2 se vytváří ve střevě působením mikroflóry trávicího ústrojí a vstřebává se téměř stoprocentně.

Při vstřebávání vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) většinou nejsou problémy, kromě vitaminu B12, niacinu a kyseliny listové.

Vitamin B1 je vstřebáván v horních partiích tenkého střeva jako volný téměř ze 100 %, zejména při nízkých koncentracích ve stravě. Při vyšším přívodu se vstřebá s podstatně méně. Alkohol a oxid siřičitý výrazně snižují jeho vstřebávání a využití.

Vitamin B2 je ve stravě většinou vázán na bílkoviny nebo fosfáty. Při trávení dochází k enzymové hydrolýze a vzniklý volný riboflavin je aktivním procesem vstřebáván v tenkém střevě.

Vitamin B6, pokud se ve stravě vyskytuje ve formě fosfátů nebo glykosidů, musí být při trávení uvolněn a vstřebává se v tenkém střevě.

Vitamin B12 pro vstřebání z potravy vyžaduje "vnitřní faktor", což je glykoprotein, který se vytváří v žaludeční sliznici. Stupeň vstřebávání se řídí množstvím vitaminu B12 ve stravě. Z 0,5 µg se vstřebá 75 %, z 1 µg jen 50 %. Vitamin B12 se může ukládat v těle na velmi dlouhou dobu (více než 1 rok).

Niacin je v potravinách často ve formě koenzymů a z nich se po odštěpení dobře vstřebává jako volný nikotinamid nebo kyselina nikotinová. Často je, zejména v obilovinách vázán na bílkovinnou a sacharidickou složku v glykopeptidech (niacytin), které se velmi obtížně štěpí a využitelnost niacinu je z těchto zdrojů velmi nízká.

Kyselina listová se vyskytuje jako mono nebo polyglutamát. Ve formě monoglutamátu se vstřebává lépe. Vazba s pěti až šesti jednotkami kyseliny glutamové vede ke snížení vstřebatelnosti až na polovinu, zejména za přítomnosti látek, které brzdí její uvolnění.

Biotin se ve stravě často vyskytuje vázaný v enzymech. Při trávení musí být uvolněn specifickým enzymem biotinidázou, který je obsažen v pankreatické šťávě. Vstřebávání probíhá v horních partiích tenkého střeva aktivním transportem za pomoci sodíku. Ve spodních partiích tenkého střeva se vstřebávání snižuje, ale v tlustém střevě se vstřebává biotin vytvořený mikroflórou trávicího ústrojí a tedy množství vstřebaného biotinu může být vyšší než množství přijaté potravou.

Vitamin C se při přívodu do 100 mg za den vstřebává z 80 - 90 %. Při vyšším přívodu resorpční koeficient výrazně klesá. Resorpce se snižuje při zvýšení přívodu železa, mědi a zinku. Na druhé straně však vitamin C zvyšuje vstřebávání železa.

Autoři: členové vědecké rady Nadace NutriVIT, Slezská, 120 56 Praha 2.
Připraveno ve spolupráci s nadací NutriVIT, Praha
Inzerce

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Zatím hlasovalo 138 lidí

Mohlo by vás zajímat

Vitamíny rozpustné v tucích

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní). Mezi lipofilní vitaminy patří vitamin A (a provitamin A beta-karoten), dále vitamin D, E a K. Podívejme se nyní, kde se jednotlivé vitamíny nacházejí a proč jsou pro náš organismus důležité.

Vitaminy rozpustné ve vodě

Podle svých chemicko-fyzikálních vlastností se vitaminy rozdělují do dvou skupin, na rozpustné v tucích (lipofilní) a rozpustné ve vodě (hydrofilní)...

Vitamín B6 - pyridoxin

Vitamin B6 se zúčastňuje většího množství procesů v organismu než kterýkoli jiný vitamin. Třetina dospělých, polovina žen – zejména těch, které užívají orální antikoncepci a lidí vyššího věku nezíská doporučenou denní dávku tohoto vitaminu z potravy. Vyskytuje se...

Vitamin C

Černou můrou středověkého námořníka bývaly kurděje neboli skorbut, nemoc projevující se krvácením z dásní, slabostí, náchylností k dalším nemocem.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30

ahoj...jsem v prváku na konzervatoři, hra na flétnu..asi pře 14ti dny mě začala pobolívat…

19. října 2010, 18:39:30

Stando, naštvat nás vždy může jen inteligent. A to bohužel zde není splněno. Zkusím…

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.