Vybírejte raději pravé čokolády, ne náhražky

( Pavla Skurovcová | přečteno: 14689x )

Ne každý ví, že čokoládové výrobky obsahují mnoho tuků. Výzkum ukázal, že tyto tuky mají navíc často špatné složení.

Ne každý ví, že čokoládové výrobky obsahují mnoho tuků. Výzkum ukázal, že tyto tuky mají navíc často špatné složení.

http://www.ordinace.cz/clanek/prohlaseni-a-ochrana-osobnich-udaju/

Každý ví, že čokolády by se nemělo jíst hodně, protože se je sladká. Ne každý již ví, že co čokoláda obsahuje a co již čokoláda není. Čokoládou se rozumí takový výrobek, který splňuje určitá kritéria. Například hořká čokoláda musí obsahovat 35 procent kakaové sušiny, mléčná čokoláda 25 procent kakaové sušiny a tak dále.čokoláda Pokud výrobek podmínky nesplňuje, nemůže být nazván čokoládou, bývá označován jako „pochoutka“.

Sdružení Fórum zdravé výživy sledovalo složení různých čokolád a pochoutek. Všechny testované výrobky, s výjimkou pomazánek, měly podle výsledků vysoký obsah nasycených mastných kyselin, u šesti výrobků byl obsah dokonce vyšší než 80 procent. Nasycené mastné kyseliny zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Mnoho výrobků také obsahovalo množství kyseliny myristové, která způsobuje kornatění tepen a vznik aterosklerózy.

Odborníci zkoumali i obsah transmastných kyselin. Ty zvyšují hladiny cholesterolu v krvi. Celkem 13 z 24 zkoumaných výrobků mělo množství těchto zdraví nepříznivých kyselin vyšší než 20 procent, z toho šest výrobců dokonce vyšší než 40 procent! Podle odborných doporučení by neměl člověk sníst více než 2,3 gramů transmastných kyselin denně. Tuto dávku vyčerpá 14 gramů čokoládové pochoutky s obsahem tuku 40 procent.

Zajímavé údaje byly také zjištěny u müsli tyčinek. Tuk v polevách, kterými je tyčinka pokryta, hodnotí odborníci z výživového hlediska jako špatný. Polevy všech zkoumaných tyčinek obsahují málo polynenasycených kyselin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi i riziko vzniku krevních sraženin. Naopak nasycených mastných kyselin obsahují polevy velké množství.

Analýza dále ukázala, že jemné pečivo (buchty, vánočky, koblihy, záviny, loupáky) nebo trvanlivé pečivo (sušenky, oplatky, perníky, crackery) mají kromě vysokého obsahu cukru většinou i hodně tuku. Denní doporučenou dávku tuku vyčerpá již pět koblih. Ze sladkého pečiva jsou z hlediska správné výživy nejhorší koblihy a výrobky z listového těsta.

I mezi čokoládovými výrobky je nutné vybírat „přijatelné“ varianty. Pokud si chcete dát něco sladkého, vybírejte čokolády, které mají hodně kakaa, mají nízký glykemický index, nižší obsah nevhodných tuků (tmavé čokolády), nižší obsah cukru (hořké čokolády) nebo ty s vyšším obsahem vlákniny (čokolády s oříšky, ovocem). Sama kvalitní čokoláda v rozumném množství příliš škodlivá pro není. Dokonce obsahuje řadu látek, které pozitivně ovlivňují prevenci onemocnění srdce a cév. Snažte se vyhnout různým čokoládovým pochoutkám, i když jsou levné.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...

Přidat nový komentář

Inzerce

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Obáváte se, že můžete mít poruchu štítné žlázy?

Zatím hlasovalo 80 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Překvapivé příznaky problémů se štítnou žlázou

Možná znáte klasické příznaky potíží se štítnou žlázou. Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) způsobuje, že se více potíte, zhubnete a zrychlí se vaše tepová frekvence. Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza) dělá pravý opak. Může se objevit únava, zimomřivost, svalové křeče nebo zvýšení tělesné hmotnosti. Ale existují i ​​další méně zjevné známky, které byste neměli podceňovat.

Svědění konečníku a krev ve stolici. Hemoroidy nebo rakovina?

Dlouhé sezení a omezení pohybu může u některých vyvolat zdravotní komplikace v oblasti konečníku. Nepříjemné pocity v oblasti konečníku, jako jsou svědění, pálení nebo bolest, otoky v jeho okolí, krev na toaletním papíře či výtoky mají různé příčiny. O jakou diagnózu se může jednat?

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida. Proč se přestat stydět?

Crohnova choroba i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která postihují zažívací trakt. Na celém světě těmito chorobami trpí přes 10 milionů pacientů. Přesto se o nemocech příliš nemluví, pacienti se stydí a se svými problémy se nesvěřují často ani odborníkům.

Osteoartróza aneb když každý krok bolí

Kloub je jakási „spojka“ mezi kostmi – tvoří jej kloubní hlavice a jamka, které jsou pokryty chrupavkou a díky kloubnímu mazu umožňují plynulý pohyb. Postupem věku však může docházet k degeneraci a změně integrity chrupavky, provázené silnou bolestí nejen během pohybu, ale v postupujícím stádiu i v klidovém stavu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.