Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výplach nosu - při potížích i jako prevence

( aktualizováno 4. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3504x )

Výplachy nosu solnými roztoky patří k osvědčeným léčebným metodám již po staletí. Můžeme je doporučit jednak jako součást každodenní hygieny, která působí preventivně, ale také v aktuálně probíhajících obtížích jako pomoc k očistě nosních dutin, včetně pomoci při alergické rýmě.

shutterstock.com

Kromě celkového otužování, mezi něž řadíme např. pobyt v sauně a klimatické změny, můžeme a měli bychom pečovat o nosní sliznici i lokálně. Výplachy nosu jsou vhodné pro děti od 5 let (eventuálně i o něco mladší, jsou-li šikovné) a dospělé.

Nos je vstupní branou do dýchacích cest

Vykonává několik funkcí, mimo jiné ohřívání, zvlhčování a čištění vzduchu – jde o klimatizaci vdechovaného vzduchu. Prostředí, ve kterém žijeme, klade na nosní sliznici velké nároky – znečistěné ovzduší, alergeny – v průmyslových oblastech agresivnější. Odolnost nosní sliznice vůči nespecifickým faktorům (změnám teplot, infekcím, alergenům, stresu, hormonálním a jiným vlivům) lze zvyšovat otužováním a nosní hygienou. K jednoduchým metodám této hygieny patří výplachy nosu solnými roztoky. Z vlastních zkušeností víme, že při pobytu u moře působí příznivě na naše dýchací cesty výplach nosu a nosohltanu mořskou vodou.

Výplach nosu

Obecně vzato při výplachu nosu dochází k důslednému odplavení cizích objektů z nosních sliznic. V období zvýšeného výskytu infekcí horních cest dýchacích to znamená, že viry nebo bakterie, které se na sliznici mohly uchytit v průběhu dne, jsou odplaveny, a proto se infekce nemá šanci rozvinout.

Výplach nosu mohou využít lidé nejen s aktními či chronickými zdravotními obtížemi, ale i ti, kteří se chtějí jim chtějí preventivně vyhnout.

Komu lze výplach nosu doporučit:

  • lidem žijícím v průmyslových oblastech či pracujícím v prašném prostředí - ti by měli výplachy solným roztokem absolvovat jako pravidelný hygienický návyk,
  • při akutních či chronických zánětech nosních dutin i vedlejších nosních dutin - kdy solný roztok odplaví zánětlivý sekret, zvlhčí sliznici a urychlí její regeneraci,
  • po operacích v nosních dutinách - je možné urychlit hojení výplachy solným roztokem,
  • v době sezónní ci celoroční alergické rýmy

Výhody výplachu nosu

  • osvěžuje nosní sliznici,
  • posiluje mukociliární transport,
  • zkapalňuje vazký sekret,
  • odstraňuje krusty a
  • zlepšuje čich.

Čím vyplachovat?

Nejvhodnější k vyplachování nosu je izotonický solný roztok (s obsahem 0,9% NaCl), obdoba fyziologického roztoku. Fyziologický roztok je tělu vlastní a v medicíně široce užívaný, například k infuzím či výplachům. K výplachu nosu můžeme, kromě fyziologického roztoku, použít také VincentkuPoužití tohoto roztoku je na místě při prevenci onemocnění, při slabé rýmě, při zadní rýmě či při alergii. V případě oteklé nosní sliznice je možné použít hypertonický roztok. Jedná se o roztok s koncentrací soli vyšší než 0,9 %. Koncentrace chloridu solného je tak vyšší než v buňkách lidského těla. Při styku hypertonického roztoku s oteklou sliznicí, která zadržuje vodu, začne docházet k osmóze. Solný roztok tak začne z buněk oteklé sliznice vytahovat vodu, což napomůže k uvolnění nateklého nosu.

K tomuto proplachování nosu se používá speciální konvička, kterou lze snadno sehnat v lékárnách. Konvička je z recyklovatelného plastu, metoda vyplachování je jednoduchá a bezpečná. Použít můžete i jiné konvičky - keramické nebo kovové, které se označují jako Nétí a jsou populární u příznivců jógy.

Pro děti existují speciální dětské konvičky, ale pozor, vyplachujte vždy jen pod dohledem dospělého. 

Pokud nemáme po ruce nosní konvičku, nebo na cestách se hodí použít mořskou vodu ve spreji. Velmi oblíbené jsou Physiomer, Sterimar nebo Humer. Mořské vody ve spreji smí používat malé děti od 1 roku. Pro děti mladší kojence a batolata je možné nosánek proplachovat isotonickým roztokem Libenar, který je vhodná od narození.

Široký výběr prostředků na hygienu nosu naleznete na Lékárna.cz

Jak postupovat při výplachu nosu

  1. do konvičky odměřte adekvátní množství soli,
  2. zalijte připravenou vodou dle výše uvedených parametrů,
  3. přiložte ústí konvičky k nosní dírce a dýchejte ústy,
  4. bradu přitiskněte co nejvíce k hrudi a lehce se předkloňte nad umyvadlo,
  5. hlavu lehce nakloňte na stranu té nosní dírky, u které nedržíte konvičku,
  6. voda začne pozvolna protékat prostorem nosu a vytékat opačnou nosní dírkou,
  7. jakmile proteče přibližně polovina vody, odejměte konvičku a zlehka vysmrkejte zbylou vodu,
  8. následně opakujte kroky 3 až 7 s druhou nosní dírkou,
  9. snažte se, aby veškerá voda opustila nos i dutiny.

Zdroj: lekarna.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce