Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Výron kotníku - jak urychlit léčbu?

(12. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 936x )

Zledovatělé chodníky jsou v zimním období častou příčinou úrazů. K nejčastějším patří výron kotníku neboli poškození vazu hlezenního kloubu. Pro prvotní zklidnění pomáhá kotník polohovat výš než srdce a pravidelně ledovat, případně stáhnout elastickým obinadlem. Pokud otok ani bolest neustupují několik hodin nebo se navíc objeví v místě úrazu modřina, je vhodné vyhledat odborníka.

shutterstock.com

Kotník neboli hlezenní kloub patří k těm nejsložitějším kloubům v těle. Spojuje hned tři kosti: hlezenní kost, dolní část holenní kosti (jejíž výčnělek můžeme nahmatat jako vnitřní kotník) a dolní část lýtkové kosti (která vystupuje jako vnější kotník). To vše drží pohromadě řada vazivových systémů, které jsou při vyvrtnutí kotníku ve větší či menší míře narušeny.
„Distorze hlezna (podvrtnutý kotník) je v zimním období jedno z nejběžnějších zranění chodců po pádu na náledí a typické je také pro běžkaře či bruslaře. Při špatném došlapu nebo zkroucení nohy na kluzkém povrchu dochází k natažení či částečné ruptuře vazivových struktur z vnitřní nebo častěji z vnější strany hlezenního kloubu. Bolest přichází ihned, následuje otok a ztráta hybnosti kotníku. V takových chvílích je důležité nohu zejména stáhnout, chladit, dát ji do vyvýšené polohy a nechat ji v klidu,“ uvedla hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Příznaky podvrtnutí kotníku

  • bolest a otok na a okolo kotníku, zejména na vnější straně
  • snížení rozsahu pohybu
  • bolest při zátěži
  • podlitina
  • tlaková bolest okolo kotníku

Rozlišujeme 3 stupně závažnosti poranění

Při podvrtnutí (distorzi) kotníku dochází k poškození vazů, které mohou být nataženy, částečně natrženy nebo úplně přetrženy. Podle toho se rozlišují 3 stupně závažnosti podvrtnutí kotníku:

  • prvním stupni jsou vazy tzv. „natažené“, přesto je možné s takovým poraněním opatrně chodit. Objevuje s lehký otok a bolest. Ve většině případů dojde k rychlému zlepšení stavu. K léčbě postačí studené obklady a kotník fixovat pomocí tejpu. Lze použít chladivé polštářky a chladivé gely na klouby s kaštanem koňským, kostivalem jako je koňská konopná mast a další.
  • druhého stupně jsou již vazy částečně natržené a potíže jsou již výraznější. K větší bolesti a otoku se přidává i viditelný hematom (modřina). Tento stupeň poranění je možné léčit pevnou fixací kotníku. 
  • třetí fáze, kdy jsou vazy úplně přetržené, kotník se stává nestabilním. Je nutná speciální péče lékaře. Tento druh podvrtnutí je nejčastěji léčen sádrou a následnou rehabilitací.

První kroky většiny zraněných vedou do čekáren chirurgií nebo ortopedií, kde se díky rentgenovému vyšetření potvrdí či vyvrátí poškození kostí. Případně se nasadí sádra a lékař naordinuje klidový režim.

Jak zkrátit rekonvalescenci na minimum?

Méně obvyklá, ale stejně žádoucí je při vyloučení fraktury okamžitá návštěva fyzioterapie, kde se odborníci postarají o rychlé zhojení měkkých tkání.
„Včasná rehabilitace je u poraněných vazů a kloubů klíčová, většina pacientů se na ni ale bohužel dostane až dlouho po úrazu, po sejmutí fixace, kdy má svaly ochablé a ostatní měkké tkáně (kloubní pouzdro, vazy, šlachy) ztuhlé a zkrácené, návrat k normálu pak trvá o to déle. Přijde-li pacient hned po úrazu, fyzioterapeut ho vyšetří a rovnou zahájí jemné prvky rehabilitace, které urychlí hojení. Většina lidí si pod tím představí masáž nebo cvičení, ale moderní rehabilitace má možností mnohem víc – můžeme používat technologie, které urychlují buněčný metabolismus, podporují regeneraci tkání, nebo máme techniky, které podporují lymfatický tok poškozený úrazem (proto vznikají při úrazu otoky). Když odstraníme otok, dochází k úlevě od bolesti a zároveň tkáň podpoříme v uzdravení,“ popsala Iva Bílková.

Délka rekonvalescence, klidového režimu a chůze o berlích se tak zkrátí na minimum. Místo několika měsíců či týdnů je člověk vyřazen z aktivního života jen na pár ní.
„Vyvrtnutý kotník vyžaduje znehybnění sádrou jen v nejtěžších případech, kdy jsou vazy zpřetrhané. Svaly a kosti mohou srůst relativně rychle, ale poranění vazů a kloubů se bez včasné péče hojí dlouho a komplikovaně. Proto u vyvrtnutého kotníku doporučujeme nejlépe ještě v den úrazu absolvovat terapii s fokusovanou rázovou vlnou na urychlení hojení měkkých tkání. Poté aplikujeme lymfotape, který pomáhá vstřebávat modřinu a lymfatický otok. U vážnějších úrazů doporučujeme fixující ortézu a terapie s fokusovanou rázovou vlnou opakovat a kombinovat s přístrojovou lymfodrenáží. Bolestivost, vstřebání modřiny i otok odchází a zároveň rozsah pohybu se zvyšuje do několika dnů. Pokud došlo k přetržení vazů, pak v době, kdy je noha už bez otoku s minimální bolestivostí začínáme cvičení pro posílení měkkých tkání a nácvik opětovné stabilizace a centrace kloubu, tak aby byla noha funkční i při turistice v nestabilním terénu,“ vysvětlila Iva Bílková.

Co dělat, aby se úraz neopakoval

Pozor by si měli dát lidé, kteří na vyvrtnutý kotník trpí opakovaně. Příčinou může být nedoléčený prvotní úraz, kdy se vazy a svaly nestihly zregenerovat, anebo i oslabené svaly jinde v těle. Každé další podvrtnutí však může být horší a s vážnějšími následky.
„Často dochází k tomu, že tělo se snaží zraněný kotník odlehčit a vytváří si náhradní pohybové vzorce, které přetrvávají i po zhojení nohy. Ovšem to jen dál vede k nestabilitě kotníku a brzy se objeví také bolesti. Takových problémů se lze zbavit do pár týdnů pomocí cviků pro obnovu fyziologických stereotypů kyčle, kolene a kotníku. Vhodné jsou také cviky na plochonoží. Při zátěži je pak spíš než fixující ortéza efektnější kineziotape, který podporuje stabilitu bez toho, aby negativně ovlivňoval stabilizátory kotníku,“ doporučila Iva Bílková.

CVIKY PRO POSÍLENÍ KOTNÍKU

1. Chůze po patách (video)

Postavte se vzpřímeně, váhu přeneste na paty. Postupně váhu přenášejte z jedné nohy na druhou. Udělejte pár drobných kroků směrem dopředu i směrem dozadu. Povolte zpět na celá chodidla a několikrát opakujte.

2. Přenášení váhy ze špiček na paty (video)

Postavte se na špičky, stůjte vzpřímeně, ruce volně podél těla. V této pozici setrvejte 5-10 vteřin. Nyní se postavte na paty a opět setrvejte 5-10 vteřin. Celý cvik několikrát opakujte.

Jak podpořit hojení

Na bolest můžete použít běžně dostupná nesteroidní antirevmatika. Na rychlost hojení ale nemají žádný vliv a při jejich dlouhodobějším užívání může hrozit, že se u vás projeví jejich nežádoucí účinky. K urychlení hojení kotníku lze nanést speciální mast určenou pro lehká a středně těžká poranění pohybového aparátu. Aplikovat ji můžete nejen bezprostředně po podvrtnutí, ale i v průběhu celé rehabilitace. Kromě toho, že tlumí bolest, podporuje i hojení a omezuje otok a podlitiny.

Hojení je vhodné podpořit také doplňky stravy s obsahem kolagenu, chondroitinu, glukosaminu, MSM a kys. hyaluronovou. Dále jde o důležitý stavební prvek vápník a hořčík. Všechno toto jsou stavební látky kloubů, které napomáhají rychlejší rehabilitaci.

Doplňky stravy pro výživu kloubů najdete na Lékárna.cz.

Zdroj: FYZIOklinika.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce