Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vyšetření pacienta se zácpou

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 21396x )

Zácpa je častým příznakem a udává ji až pětina populace. Většina lékaře nevyhledá. Základem vyšetření je důkladný pohovor s pacientem. Nutno však přiznat, že tato nezbytná část vyšetření se často zanedbává. A přitom důkladným rozhovorem lze mnohdy přijít na příčinu zácpy. Dalším vyšetřením je digitální vyšetření per rektum – tj. vyšetření prstem do konečníku.

shutterstock.com

Jaká vyšetření může pacient očekávat?

Zácpa je častým příznakem a udává ji až pětina populace. Většina lidí se zácpou nevyhledává lékařskou péči. Jejich problémy buď nejsou tak závažné, nebo jsou přítomné jen někdy nebo se pacienti léčí sami, většinou projímadly. Část pacientů navštíví svého praktického lékaře a malá část je pak vyšetřována a léčena specialistou – gastroenterologem. Tito odborníci logicky léčí těžké případy.

gynekologické vyšetření(doplňuje komplexní vyšetření pacientky se zácpou).

Přijde-li k vyšetření např. padesátiletý pacient s nově vzniklou zácpou, je jistě nutná koloskopie, protože takový pacient má vyšší riziko zhoubného nádoru. Koloskopii není nutné indikovat u všech mladých, např. dvacetiletých pacientů, neboť riziko nádoru je minimální.

Vyšetření pacienta se zácpou není jednoduché. Jedná se o vyšetření intimní oblasti, někdy nepříjemná, např. defekografie – pacient defekuje pod dohledem RTG kamery, a časově náročná - vyšetření střevního tranzitu trvá i několik dní.

Proto je nutné postupovat uvážlivě a cíleně. Výše zmíněná vyšetření indikuje specialista poté, co selžou základní opatření, která doporučujeme u všech pacientů se zácpou. Jedná se o změnu životního stylu a různá dietní opatření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce