Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak se dále léčí zácpa?

(MUDr. Jan Martínek Ph.D. | přečteno: 26546x )

Mimo projímadel existuje řada dalších metod, jak pomoci pacientům se zácpou. Třeba prokinetika, cvičení, operace.

shutterstock.com
Mimo projímadel existuje řada dalších metod, jak pomoci pacientům se zácpou. Mezi léky patří např. prokinetika. Ta zrychlují střevní tranzit a mohla by být velmi účinná u pacientů s líným střevem. V minulosti jsme měli výtečné zkušenosti s preparátem Prepulsid. Ten však byl pro možná rizika stažen z trhu a nyní jsou k dispozici prokinetika, která nemají významný účinek na tlusté střevo. Přesto je u pacientů s líným střevem zkoušíme (ganaton, motilium).Další možností je fyzioterapie. Jak jsme uvedli, mnozí pacienti špatně relaxují svaly pánevního dna při defekaci. Tím "tlačí stolici proti zdi". Speciální metodou (biofeedback) lze tyto paradoxní kontrakce odnaučit a naopak lze naučit relaxaci svalů pánevního dna. Tuto metodu indikuje gastroenterolog a provádí ji fyzioterapeut. V České republice ji zatím nehradí zdravotní pojišťovny a bohužel ji rutinně neprovádí, mimo výjimky, žádné pracoviště. Fyzioterapie není proto u nás rutinně dostupná a lze jen doufat, že se situace brzy změní.

Biofeedback se provádí (po vyšetření a konzultaci s lékařem pracoviště) např. na gastroenterologických pracovištích v Jablonci nad Nisou, v pražském IKEM, v Brně a Hradci Králové. Cílem této jednoduché a levné metody je na základě informace o práci jednotlivých částí pánve naučit pacienta s paradoxními vyprazdňovacími návyky návykům fyziologickým. Metoda využívá jednoduchých přístrojů, které pacientovi danou informaci přinášejí. Léčba probíhá v tzv. seancích, každá trvá asi 30 minut. Později cvičí pacienti s přístrojky doma.

Některým pacientům lze pomoci chirurgicky. U těžkých pacientů s líným střevem lze indikovat odstranění velké části tlustého střeva. Jedná se o výkon spíše výjimečný a indikovaný u důkladně vyšetřených pacientů, kterým nepomáhají ani projímadla ve vysokých dávkách. Sám jsem za posledních 10 let indikoval k této operaci pouze dvě pacientky.

Další možností jsou různé operační zákroky v oblasti konečníku u pacientů se syndromem obstrukce konečníku (rektokéla apod.). Tyto operace korigují anatomické abnormality, které obturují konečník. Operaci indikuje po podrobném vyšetření gastroenterolog nebo proktolog. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit velkou účinnost těchto zákroků, které se často nemusí provádět v celkové narkóze a jsou relativně jednoduché.

Zde tedy vidíme, že organická terminální zácpa se může léčit chirurgicky, zatímco funkční terminální zácpa (anizmus) je jednoznačnou indikací k fyzioterapii. Rozlišení mezi oběma stavy je proto velmi důležité a pomůže při tom defekografie.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Plynatost, meteorismus

Nahromadění plynu v trávicím traktu. Nahromadění plynu v žaludku se odborně označuje jako aerogastrie.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce