Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Výtok z prsní bradavky: Od banálních příčin až po příznak nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 35444x )

Pro ženy, které nekojí, může být pohled na výtok z bradavek alarmující. Výtok z prsní bradavky může mít zcela přirozené příčiny. Může být ale i příznakem závažného onemocnění, proto ho není dobré podceňovat.

shutterstock.com

Výtok z bradavky může mít různé příčiny a v souvislosti s tím i různý charakter. Nejčastěji se jedná o kalný mléčný výtok, kdy se tvoří a vylučuje mléko bez souvislosti s těhotenstvím a kojením. Jiným výtokem může být začervenalý výtok, kdy odcházející sekret je zbarven příměsí krve. Ten je obvykle známkou nádorových změn ve vývodech mléčné žlázy. Výtok, který je zbarven do žluta nebo do zelena je výtokem hnisavým a je znamením infekčního zánětlivého onemocnění prsní žlázy. Výtok může vycházet pouze z jedné bradavky nebo z obou bradavek. A může vytéct sám nebo jen při zmáčknutí bradavky.

Některé další příznaky, které můžete mít s výtokem z bradavek, zahrnují:

  • bolest nebo citlivost prsou
  • bulka nebo otok v prsu nebo kolem bradavky
  • změny bradavek, jako je otočení dovnitř, důlky, změna barvy, svědění nebo šupinatění
  • kožní změny, jako je vyrážka nebo léze
  • zarudnutí
  • změny velikosti prsou, například jedno prso, které je větší nebo menší než druhé
  • horečka
  • vynechané menstruace
  • nevolnost nebo zvracení
  • únava

Příčiny výtoku z prsní bradavky

Zcela běžně se výtok z bradavky prsu objevuje v období těhotenství a kojení. Už během těhotenství dochází vlivem hormonů ke změnám v prsou. Výtok se objevuje po stisku prsu, po jeho stlačení například v noci, ve chvíli, kdy je přestávka mezi kojením delší než obvykle. Výtok se může objevit ještě nějakou dobu po ukončení kojení.

Výtok z bradavky se může objevit kvůli hormonálním změnám také u žen okolo menopauzy. Tento stav má za následek zánět a možné zablokování kanálků umístěných pod bradavkou. Když k tomu dojde, může se vyvinout infekce, která má za následek hustý, nazelenalý výtok z bradavek. Hormonální změny mohou způsobit také výtok malého množství čiré tekutiny po zmáčknutí bradavek v období před menstruací. Výtok se může také objevit ve spojitosti se sexuálním vzrušením, stimulací hrudníku, poranění prsu a při orgasmu. 

K výtoku mléka z bradavky může dojít i u žen, které nejsou ani nebyly těhotné a nekojí. Může se vyskytnout i u mužů. Galaktorea, jak se tvorba a vylučování mléka mimo kojení nazývá, je způsobena některými léky, například antikoncepcí nebo některými antidepresivy, ale také zvýšenou tvorbou hormonu hypofýzy – prolaktinu. K té dochází nejčastěji kvůli nezhoubnému nádoru podvěsku mozkového. K dalším příčinám mohou patřit poruchy štítné žlázy nebo chronické selhání ledvin.

K výtoku z bradavky může dojít i v důsledku zánětu prsu, takzvané mastitidy. Většinou se projevuje zarudnutím, otokem a bolestí, často se přidává i horečka.

Výtok z prsu je ale také jedním z příznaků nádorového onemocnění. Nádory v prsu mohou být nezhoubné (např. papilom), ale i zhoubné (rakovina prsu).

Výtok z bradavek a rakovina prsu

Rakovina prsu může způsobit výtok z bradavek, zejména intraduktální karcinom. Tato rakovina se vyvíjí v kanálcích prsu umístěných pod bradavkou.

Další vzácnou formou rakoviny prsu, která může mít za následek výtok z bradavek, je Pagetova choroba. Tento stav se vyvíjí v kanálcích prsu a poté se přesune do bradavky. Může způsobit krvácení nebo mokvání bradavky a okolního dvorce. Pagetova choroba se obvykle vyskytuje u jiné formy rakoviny prsu.

Pokud máte rakovinu prsu, výtok bude pravděpodobně pocházet pouze z jednoho prsu. Mezi další příznaky rakoviny prsu patří bulka v prsu, bolest prsu, změna velikosti, citlivost bradavky či vtažení bradavky.

Kdy jít k lékaři?

Výtok z bradavky není radno podceňovat a vždy je potřeba navštívit lékaře, pokud:

  • máte bulku v prsu
  • máte změny na bradavkách nebo kůži, jako je tvorba krust nebo změna barvy
  • máte bolest v prsu nebo jiné příznaky rakoviny prsu
  • výtok je krvavý
  • postižen je pouze jeden prs
  • výtok se nezastaví

U mužů je důležité navštívit lékaře, pokud si všimnete jakéhokoli výtoku z bradavek, protože je to neobvyklé.

V každém případě navštivte gynekologa, který pravděpodobně nejprve provede krevní testy na kontrolu hladin hormonů (hladiny štítné žlázy a prolaktinu) a popřípadě vás pošle na cílené ultrazvukové vyšetření prsu. S jeho návštěvou však neotálejte, i kdyby se mělo ukázat, že šlo o banalitu. 

Zdroj: healthline.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce