Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Základem zdravého chrupu je prevence a správná hygiena

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3493x )

Světový den ústního zdraví, který organizuje Světová federace zubních lékařů každoročně 20. března, se letos slaví již pojedenácté. Jeho cílem je podpořit správnou péči o zdraví ústní dutiny a upozornit na důležitost prevence stomatologických onemocnění.

shutterstock.com

Ta je i ve třetím tisíciletí v mnoha zemích stále velmi nízká. Bohužel ani Česká republika nepatří mezi státy, kde si jsou lidé obecně vědomi toho, jak by se o svůj chrup měli starat.

Podle různých statistik trpí devět z deseti lidí v České republice, mnohdy aniž by o tom vědělo, nějakým onemocněním dutiny ústní. Většině problémů lze přitom snadno předejít prevencí. K té vedle pravidelných prohlídek u stomatologa patří také profesionální dentální hygiena a především pečlivá péče o chrup v domácím prostředí. Alarmující je, že pouze každý třetí ví, jak má tato vypadat.
„Když k nám do ordinace přijde nový pacient, často je překvapen naším doporučením, jak by se měl doma o zuby správně starat,“ souhlasí s tímto faktem pražský stomatolog MUDr. Jan Stuchlík.

Čtěte také: Základní prostředky ústní hygieny a jejich použití

Z průzkumů stomatologů vyplývá, že například mezizubní kartáček nebo dentální nit, které jsou pro komplexní ústní hygienu nezbytné, dvě třetiny z nás vůbec nepoužívají, a někteří dokonce ani netuší, že tyto pomůcky existují. Bez nich však není možné zuby dostatečně vyčistit, což způsobuje nejen tvorbu kazů, ale také zánět dásní, který v případě zanedbání vede k parodontitidě a následné ztrátě chrupu.

Zuby však nejsou jediná část těla, která kvůli zánětu v ústech trpí. Při zánětu vznikají ložiska obsahující značné množství bakterií, které se mohou uvolňovat a šířit do celého organismu a způsobovat další zdravotní problémy. Zvýšeným zdravotním rizikem trpí například pacienti s různými druhy kardiovaskulárního onemocnění, cukrovkou nebo plicním onemocněním. Bylo prokázáno i to, že parodontitida u těhotných žen zvyšuje riziko potratu a předčasného porodu.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Řešení, jak zamezit většině potíží, se kterými lidé do stomatologických ordinací míří, je přitom jednoduché – správná ústní hygiena.
Pečlivé čištění je pro zdravé zuby zásadní – ty čisté se jednoduše nekazí,“ konstatuje doktor Stuchlík. Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu. Součástí večerního čištění je také hygiena mezizubních prostor.
„Zuby doporučuji čistit mechanicky kartáčkem s měkkými vlákny po celém jejich povrchu, každý zub ze všech stran, a nezapomínat ani na méně dostupná místa jako zadní zuby nebo místo za posledním zubem. Prostory mezi zuby je třeba dočistit ještě mezizubním kartáčkem a dentální nití,“
vysvětluje správnou techniku čištění Jan Stuchlík. „Zubní pasta je pouze pomůckou – pokud totiž na zubech zůstane plak, fluoridy se ke sklovině ani nedostanou,“ dodává stomatolog.

Spolu s každodenním čištěním jsou nedílnou součástí péče o chrup také pravidelné preventivní návštěvy stomatologa a dentální hygienistky. Ty by měl každý absolvovat nejméně dvakrát ročně, i zde však mají Češi stále rezervy.
Jen asi 30% z celkového počtu lidí, kteří pravidelně chodí na preventivní stomatologické prohlídky, podstoupí také ošetření u dentální hygienistky,“ upozorňuje MUDr. Stuchlík na nedostatky zubní prevence u nás a dodává: „Je potřeba si uvědomit, že profesionální dentální hygiena není žádný zkrášlovací zákrok, ale léčebný proces, který chrání zdraví našich zubů a dásní.“

Čtěte také: Při úrazech zubů je důležitý čas

Přestože se může zdát, že Češi v péči o zuby za západní Evropou a Severní Amerikou stále ještě zaostávají, situace se přeci jen pomalu zlepšuje a i u nás se lidé stále víc zajímají o správnou ústní hygienu a nové možnosti v oblasti stomatologie.
Lidé si začínají uvědomovat, že péče o zuby i dásně je nedílnou součástí každodenní rutiny a že pokud se o svůj chrup začnou zajímat až v momentě, kdy je něco bolí, léčba bude ve všech ohledech náročnější než preventivní péče,“ říká MUDr. Stuchlík.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce