Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět vedlejších dutin nosních

(doc. MUDr. Jan Plzák PhD. | přečteno: 352616x )

Zpočátku se obvykle jedná o infekci virovou. Příkladem nejčastější, běžné virové infekce, s kterou má každý bohaté zkušenosti, je nachlazení.

shutterstock.com

U lékaře

Počítejte s tím, že se Vás lékař začne nejprve vyptávat. Některé otázky Vám budou připadat „k věci“, jiné možná „úplně mimo mísu“. Ale i informace, které podle Vás nemají s Vaším nosem nic společného mohou být pro posouzení Vašich obtíží velký význam.

Po počátečním „oťukávání“ Vám lékař prohlédne Váš nos. Protože nos připomíná tmavou dutinu, kde není žádné světlo, vezme si lékař na pomoc takzvané nosní zrcátko (které však vypadá spíše jako kleště). Toto Vám vloží do nosní dírky a mírně ho roztáhne, do nosu si posvítí. Nebojte se, je to pouze dívání se, a to nebolí. Může provést z nosu výtěr tenkou štětičkou a zjistit tak, jaká škodlivá bakterie osídlila Váš nos.

Je možné, že si poté vezme na pomoc endoskop. To je vlastně tenká trubička, která se zavede do nosu. Tento přístroj sám svítí a zvětšuje obraz. Tak umožňuje lékaři řádně si prohlédnout celou nosní dutinu, včetně oblastí, kam ústí vedlejší nosní dutiny. Někdy před endoskopickým vyšetřením lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tampóncích roztok, který nos znecitliví a stáhne v nose četně se vyskytující cévky.

Lékař Vám poklepe na kosti nad vedlejšími nosními dutinami. Případně zmáčkne určitá místa na obličeji, která mohou být zvýšeně citlivá.

Často je nutné zjistit rozsah postižení vedlejších nosních dutin pomocí rentgenového vyšetření.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tomáš Hajzler
6x

Trpím tím už léta a teprve po přečtení tohohle článku chápou souvislosti. Moc hezky napsané. Pište dál, at se nemusíme spolehát pouze na lékaře a jejich (někdy) smutnou schopnost komunikovat. Díky!

Jane
16x

Dobrý den. Myslela jsem si , že mam jen kašel a zvíšenou teplotu.Po týdnu domácího léčení které nezaralo jsem zašla lékařce a ta mi zdělila, že mam zánět nosních dutin. Beru 3 dení antibiotika(Sumamed),clar protože potřebuji být zdavá odlétam v neděli na dovolenou. Máte s tím někdo skušenosti? Dnes jsem si vzala poslední tabletu.Nemohu se zbavit stálého tlaku na lícních kostí . Také mě po pár hodinách trápí dávivý kašel.Je to u zánětu dutin norlmání? Předem děkuji za vaše rady.

Vladimír
1x

Ta domácí punkce s vatovyma tycinkama funguje skvěle.atb nezabírají,migréna jela na 100 procent hlavně v noci. Prostě namočit do sinupretu,skoro celou tyčinku do nosu a opakoval sem to asi 8x během dne a na večer do obou dírek naraz. Konečně sem se vyspal,velká paráda


Celkový počet příspěvků v diskusi: 64. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rýma /rhinitis/

Rýma je zánět nosní sliznice projevující se svěděním, kýcháním, smrkáním, zhoršením nosní průchodnosti. Přesnější je termín rinosinusitida, protože většinou je postižena nejen sliznice nosní ale i sliznice vedlejších nosních dutin. Rýma není závažným onemocněním, její léčba je však důležitá, protože...

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce