Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět vedlejších obličejových dutin

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2944x )

Jedná se o poměrně časté onemocnění v terénní praxi. Obvykle vzniká jako komplikace akutního kataru horních cest dýchacích ...

Charakteristika:jedná se o poměrně časté onemocnění v terénní praxi. Obvykle vzniká jako komplikace akutního kataru horních cest dýchacích. Nejčastěji bývají postiženy dutiny maxilární, dutiny frontální a etmoideální sice méně často, ale s vyšším rizikem sekundárních komplikací.

Etiologie:na vzniku onemocnění se mohou podílet viry, baktérie, kvasinky a může být i alergického původu. Z virů se uplatňují prakticky všechny respirační viry (např. rinoviry, viry parainfluenzy, viry chřipky aj.), z baktérií jsou to především H. influenzae a S. pneumoniae, dále M. catarrhalis a jen zřídka (asi 2 %) stafylokoky.

Klinický obraz:onemocnění obvykle předchází akutní onemocnění cest dýchacích, kdy edematózní sliznice ucpává nosní ostium vedlejší čelistní dutiny a tento stav umožňuje vznik bakteriální infekce. Nedokonalou drenáží dutiny se otok sliznic zvětšuje a je podkladem pro klinickou manifestaci onemocnění, charakterizovanou bolestmi hlavy, bolestmi nad postiženou dutinou, horečkou a u bakteriálního zánětu hnisavou sekrecí z nosu. Zdrojem infekce v této oblasti může být i kariézní chrup. Z klinického obrazu nelze určit, zda jde o bakteriální infekci. U dětí bývá obvykle kromě uvedeného přítomný kašel, u předškolních dětí někdy i foetor ex ore. Sliznice dutiny nosní je zarudlá, prosáklá, někdy na zadní stěně nosohltanu zjišťujeme hlenový až hlenohnisavý povlak. Bývá únava a nevolnost.

Komplikace:recidivující sinusitidy, přechod v chronickou sinusitidu, hnisavé komplikace CNS.

Diagnóza:klinický nález verifikuje rtg snímek dutin. Pro diagnózu svědčí hladina tekutiny a zduření sliznic více než 5 mm nebo kompletní zastření dutin. U dětí je nález někdy problematický, vzhledem k tomu, že dutiny nemusí být ještě zcela vyvinuté. Kultivační vyšetření výtěru z nosu lze provést, výsledek však není spolehlivý, pouze přímá aspirace z dutin dává jasnou odpověď o vyvolávajícím agens. Tam, kde se obáváme komplikace sinusitidy, je možné použít i vyšetření CT. U protrahovaných průběhů, recidiv a chronické sinusitidy je vyšetření otorinolaryngologem nutné.

Terapie:u bakteriální sinusitidy zahajujeme empirickou léčbu amoxicilinem; v oblastech, kde je vyšší počet kmenů H. influenzae produkujících betalaktamázu, podávána aminopeniciliny chráněné inhibitory betalaktamáz či cefalosporiny odolné vůči betalaktamázám. V případě přecitlivělosti na betalaktamová antibiotika lze použít makrolidy či kotrimoxazol. Součástí terapie je i podávání dekongescencií, při horečce antipyretika.

Prevence a profylaxe:důkladné léčení kataru horních cest dýchacích, otužování, hygiena dutiny ústní, sanace chrupu."\n

Převzato z knihy Infekční nemoci (nakladatelství Galén)

"

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce