Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Záněty očí se nejčastěji objevují začátkem léta. Kdy navštívit lékaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2424x )

I zdánlivě banální oční onemocnění – zánět oka, může mít vážné následky. Během léta jsou záněty očí častější. Jak se projevují a kdy zamířit k očnímu lékaři?

Dobrá rada
shutterstock.com

Letní měsíce bývají pro oči nejnáročnějším obdobím. Na vině je intenzivnější sluneční záření, častěji zapnutá klimatizace, nadměrně chlorovaná nebo naopak znečištěná voda. Veškeré tyto faktory jsou pro oči velmi zatěžující a často jsou příčinou zánětlivého onemocnění očí.

Čtěte také: Zánět rohovky může vést i ke ztrátě zraku

„Záněty očí jsou nejčastěji připisovány bakteriální nebo virové infekci. Ojediněle však můžou být i nespecifické. Průběh a klinický obraz se liší podle toho, která oční struktura je zasažena. Mezi nejznámější patří záněty spojivek, rohovek, víček nebo nitrooční záněty. Hlavními projevy zánětů jsou zarudnutí oční spojivky, pocit cizího tělíska v oku, svědění, pálení. Může se však objevit i bolest oka, zamlžené vidění, citlivost na světlo nebo otoky očních víček,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

S návštěvou lékaře by člověk neměl otálet

„Už při lehkém projevu zánětu je na místě navštívit očního lékaře. Mohlo by se jednat jak o banální záležitost, tak i o zánět většího rozsahu. Při lehčích formách stačí aplikace očních kapek. Těžší formy mohou vyžadovat aplikaci nitrooční injekce nebo operativní řešení. Lékařské ošetření by měl člověk vyhledat při každém, byť i menším projevu očního zánětu, neboť neléčený zánět může vést i k trvalému poškození zraku,“ upozornil primář Stodůlka.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce