Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zápach z úst – jak se ho rychle zbavit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 17904x )

Halitóza neboli zápach z úst, jak je odborně nazýván, může znepříjemnit život nejednomu z nás. A to ať už jsme na straně toho, koho zápach z úst trápí, nebo toho, který je nucen nelibé vůně cítit a raději ignorovat. Bohužel, často ani postižený neví, že halitózou trpí. V takovém momentě, ač je vám to sebevíc nepříjemné, je opravdu nutné ho na tuto potíž upozornit. Může jít o banalitu i o závažnější chorobu.

Dentální klinika Jan Stuchlík

Nejčastěji je ovšem zápach z úst způsoben buď žaludečními šťávami nebo defektem v dutině ústní. A jaké jsou hlavní stomatologické příčiny?

Špatná ústní hygiena


Tradiční a klasická příčina, která napadne snad každého, kdo se se zápachem z úst setká.
Zásadní je ovládat správnou techniku čistění chrupu. Ta je pro zdraví dutiny ústní to hlavní. Vhodný je kartáček s malou hlavou hustě osázenou měkkými vlákny, mezizubní kartáčky, zubní pastu s fluoridy a případně i dentální nit,“ upozorňuje MDDr. Václav Manhart z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Právě mezizubní kartáčky jsou často opomíjené a zanedbávané, ale jde o velmi důležitou pomůcku, která by neměla v každodenní péči o chrup chybět.
Klasický kartáček neodstraní plak, který se hromadí v mezizubních prostorách. Pokud tedy nedojde k vyčištění, pak dochází k rozkladu a následně i zápachu z úst,“ dodává Manhart.

Čtěte také: Nepodceňujte zápach z úst. Může značit i vážné onemocnění.

Zkažený chrup


Nejčastější potíž, se kterou lidé přicházejí do zubních ordinací jsou zubní kazy. Kromě bolesti, která ovšem vůbec nemusí přijít, ho často doprovází i právě zápach z úst.
V tomto případě je na vině rozklad bílkovin. Bakterie, které se usadí na zubu porušují sklovinu a následně rozkládají další vrstvu – zubovinu,“ vysvětluje Manhart. Zubní kaz je nutné co nejdříve zrevidovat a vybrat správný postup léčby, nejčastěji to bývá výplň. Pokud se ovšem zubní kaz dlouhodobě neléčí, pak je možné, že bakterie zasáhnou i kořenové kanálky a v nejhorším případě je pak nutné zub vytrhnout.

Čtěte také: Zubní kaz trápí více než 80 % populace. Jak vzniká a jak se mu bránit

Zánět dásní a parodontitida


MDDR.Václav ManhartParodintitida patří k velmi častým onemocněním dásní. Předchází jí zánět dásní, který způsobuje zanedbaná hygiena a hlavně nedostatečná prevence. K nepěknému zápachu dochází následkem poddásňového plaku, škodlivých bakterií bez přístupu vzduchu a zubního kamene.
Zánět dásní lze vyléčit poměrně jednoduše. Stačí spolu s dentální hygienistkou nastavit správná pravidla čistění chrupu a dásní. Parodontitida je bohužel stav nevratný, ale jde zabránit jeho dalšímu postupu, “ upozorňuje Manhart a dodává: „V exprémních případech může mít parodontitida na zub fatální důsledky. V případě neléčení může klient přijít i o všechen chrup.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Zuby moudrosti


Třetí moláry neboli zuby moudrosti mohou způsobovat nemalé potíže.
Existují případy, kdy se zub zcela neprořeže skrz dáseň a v tomto důsledku zde vzniká kapsa mezi zubem a dásní. Tu pak nelze správně vyčistit a hromadí se zde bakterie, které způsobují zápach,“ říká Manhart. Jakmile je s osmičkou potíž, je nejlépe se jí zbavit. Vždy je lepší, když půjde ven, než aby nakazila další zuby. Bolesti se bát ale nemusíte, v moderním stomatologickém zařízení vás totiž nečeká: „Máme účinná anestetika a před samotným vpichem je možné aplikovat ještě znecitlivující gel. Snažíme se tedy vyhnout jakémukoliv traumatickému zážitku v podobě bolesti,“ uklidňuje Manhart.

Čtěte také: Obrušování zubů je defekt, kterým možná trpíte i vy

Tipy závěrem


Samozřejmě nejde o řešení daného problému, ale přece jen existuje několik triků, které pomohou se zápachem z úst. Je vhodné používat ústní vody, ústní spreje či žvýkačky bez cukru po jídle. Určitě nic nezkazíte ani žvýkáním čerstvých bylinek, které vás zápachu krátkodobě zbaví – ať už je to máta, petržel nebo třeba zázvor.

Zdroj: DENTÁLNÍ KLINIKA JAN STUCHLÍK

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce