Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zažívací potíže o Vánocích. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

(25. prosince 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 450x )

Zatímco se během roku dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem.

shutterstock.com

Nejlepším způsobem, jak se uvedeným problémům vyhnout, je prevence. Tedy střídmost v jídle, pití, neméně významný je i dostatek pohybu. Málokdo bude asi o vánočních svátcích velmi aktivně sportovat, ale tento čas přímo vybízí alespoň ke každodenním procházkám. Co však dělat, když už nástrahám Vánoc podlehneme a zmiňované obtíže se dostaví?

Pálení žáhy

Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad. Dále se může se objevit i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný pocitům krátce po zvracení. Pálení žáhy je způsobeno podrážděním sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanáctníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí. Tento obsah se dostane do jícnu v důsledku špatné funkce dolního jícnového svěrače. 

Úleva při pálení žáhy

Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pomoci mohou i antacida – léky volně prodejné v lékárnách, které snižují kyselost žaludečního, případně jícnového obsahu nebo medikamenty přímo snižující produkci kyseliny v žaludku (tzv. inhibitory protonové pumpy nebo H-2 blokátory).

V následujících hodinách a dnech je vhodné vynechat tučné, kávu, čokoládu, kuřáci by měli snížit počet vykouřených cigaret. 

Vhodné léky na pálení žáhy a překyselení naleznete na Lékárna.cz.

Žaludeční obtíže

Nepříjemný silný tlak v oblasti žaludku, nevolnost, pocit na zvracení, to způsobuje přejedení, nevhodná kombinace jídel či nedostatečné pauzy mezi jednotlivými chody. Ideální je nepřejídat se a jíst v pravidelných, asi tříhodinových intervalech menší porce. Pokud jsou potíže výrazné je vhodné podpořit trávení např. mátovým, fenyklovým či anýzovým čajem, nebo bylinnými kapkami, které usnadní trávení a zmírní bolest. Pokud máte zkušenosti, že trávicí potíže po určitém jídle nastávají, lze užít léčivé přípravky s trávicími enzymy, které se zpravidla užívají v průběhu jídla, a nepříjemným zažívacím potížím předcházet.

Vhodné jsou žaludeční čaje dostupné v lékárně, stejně jako volně prodejné trávicí enzymy, které jsou účinné nejenom v léčbě, ale i v prevenci trávicích obtíží při očekávaném dietním prohřešku. Pokud však bolest trvá i při dietním režimu nebo se zvracení opakuje a nepřestává, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc, mohlo by se jednat i o některý ze závažnějších zdravotních problémů.

Průjem, zácpa, nadýmání

Pokud se do střeva dostane velké množství tráveniny neobvyklé skladby, což není při složení a množství vánoční stravy nijak výjimečné, střevo se s touto situací nemusí vyrovnat a na tuto nálož reaguje urychlenou, nebo naopak zpomalenou činností anebo tvorbou extrémního množství střevního plynu.

Základními léčebnými opatřeními při zácpě je dostatečný příjem nealkoholických tekutin, zvýšení fyzické aktivity (i obyčejná chůze pomáhá rozpohybovat střeva), dostatek vlákniny – ovoce, zelenina, celozrnné pečivo. V lékárně si lze bez receptu pořídit rozpustnou vlákninu – psyllium, laktulózu, dobrou službu prokáže i jednorázově podaný glycerinový čípek.

Nejlepší první pomoc při průjmu je krátkodobá očistná hladovka, z volně dostupných léků lze použít smectu nebo obyčejné živočišné uhlí. 

Při nadýmání opět vyloučíme tuky, snížíme množství nadýmavého ovoce a zeleniny, z dietetických opatření jsou hodná probiotika – ať už ve formě tabletových potravinových doplňků, nebo ve formě jogurtových či mléčných kultur. Volně dostupné jsou i protinadýmavé léky s obsahem simethiconu nebo dimethiconu.

Jezte vícekrát za den (5-6x) v menších porcích a dodržujte pravidelný pitný režim. Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl. Ke snížení nadýmání také přispívají bylinky a koření jako je oregano, majoránka, máta, zázvor, aloe vera a další.

K úlevě pomáhá také masáž břicha olejem, nahřátí ve sprše nebo vaně.

Když je však zácpa, průjem nebo nadýmání spojeno s větší břišní bolestí, horečkou, zvracením nebo celkovými příznaky jako je dehydratace nebo zhoršení jiných chronických onemocnění, je vždy vhodné vyhledat lékaře.

Žlučníkové obtíže

K podráždění žlučníku dochází při konzumaci nevhodného jídla – především mastného, tučného, ostrého, ale také např. alkoholu či kávy. Ostrou bolest v pravém podžebří, která je doprovázená říháním či pocity na zvracení, můžete vyřešit přípravkem podporující jednorázové vyprázdnění žlučníku a umožní strávit i jinak dráždivé jídlo. V lékárně lze pořídit tyto léky bez lékařského předpisu, např. Febichol či Isochol. Bolestivé křeče ve žlučníku i játrech zmírní i některé bylinné směsi, mátový nebo heřmánkový čaj.

Pokud však bolest trvá déle, neustupuje, nebo se přidá zvýšená teplota, žluté zbarvení kůže a nebo se dokonce intenzita bolesti zvyšuje a lokalizuje se spíše doprostřed k páteři, je dobré neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Tyto příznaky totiž signalizují možnost závažného zdravotního problému – zánětu žlučníku, neprůchodnosti žlučových cest, podráždění nebo již přímo zánětu slinivky břišní.

Bylinky na zažívací problémy

Z běžně užívaného koření je na trávící problémy vhodný zázvor. Má antibiotické účinky a pomáhá i při nevolnosti. Podobně působí také skořice nebo kurkuma.

Na problémy se zažíváním se dále doporučuje pampeliška neboli smetanka lékařská. Nejen že podporuje produkci žluči, ale také pomáhá při náhlých střevních problémech, zácpě či nechutenství. 

Proti nadýmání a nevolnosti můžete vyzkoušet fenykl a kmín. Přidávejte je do pokrmů, ale můžete si z nich uvařit také odvar. 

Běžně užívaný rozmarýn, máta či kopr také napomáhají trávení. Máta podporuje činnost jater a její léčivé účinky jsou hojně využívány i při nachlazení. Kopr je mírně uklidňující, a proto se používá nejen na koliku a křeče, ale také na dobré usínání a kvalitní odpočinek.

Bylinné čaje na trávení zakoupíte na Lékárna.cz.

Jak se tomu vyhnout?

Nemá smysl úplně si zakazovat těžká jídla, ale záleží na velikosti porce – po najedení byste se měli cítit polosytí. Důležité jsou také odstupy mezi jídly. Žaludek bude mít čas si odpočinout.

Pití čisté vody zase může pomoci obalamutit žaludek v plnosti – nesníte pak tolik jídla a včas přestanete. Místo šlofíčka po vydatném obědě radši jděte na procházku nebo se aspoň chyťte úklidu. Díky pohybu se zrychlí metabolismus a vám bude rychleji lépe.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Co prozradí vaše střeva aneb důležitost střevního mikrobiomu

Střevo je největší imunitní orgán našeho organizmu, ve kterém máme až půl kilogramu bakterií. Co všechno může osídlení střev – střevní mikrobiom – ovlivňovat a jak my sami můžeme naopak ovlivnit jeho složení?

Nevolnost na cestách

Jednou z nepříjemností, která nás a naše děti při cestování často potkává, je kinetóza, neboli cestovní nevolnost.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce