Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zdraví připlouvá z rybníku i moře

( | přečteno: 11505x )

Už ve starém Egyptě měli na jídelníčku ryby, byly dokonce levnější než chléb. Chytaly se tresky, sardinky. Na evropském kontinentu se nejvíce lovily štiky, byl to populární sport.

shutterstock.com
Například ve Skotku byl lidovou rybou losos. Kapr se choval i v Japonsku a Číně. V dnešní době je také pestrá nabídka mořských ryb. Můžeme si je zakoupit chlazené nebo zmražené. Čerstvá ryba by měla mít vyboulené, jasné oči, přilehlé šupiny a pevné maso. V ledničce nám vydrží maximálně jeden den, měli bychom ji rychle zpracovat. Mražené skladujeme podle pokynů na obale.

Jak doporučují lékaři, týdně bychom měli alespoň jednou do svého jídelníčku zařadit mořskou rybu. Zásobují nás jódem, vitamínem D, bílkovinami a omega 3 mastnými kyselinami. Při redukční dietě však pozor na výběr jejich úpravy. Rozhodně by to nemělo být smažení či fritování, ale grilování, pečení či dušení. Výběr je opravdu široký-stačí si jen vybrat!

Mořský okoun
prodává se zpravidla vcelku. Má pevné, bílé maso. Ze Středozemního moře váží asi tak 4,5 kg, ale z Tichého oceánu vylovíme rybu až dvakrát těžší. Okouny můžeme grilovat, péct i vařit.

Sardel obecná
u nás se prodávají především zmražené a také se jim říká grundle nebo ančovičky. Jsou to ryby dlouhé maximálně 20 cm. Tato ryba se marinuje nebo nasoluje a nakládá do oleje s kořením a zeleninou, potom se používá jako sardelová pasta.Také je součástí worcestrové omáčky.

Sardinka obecná
tuto rybu známe především konzervovanou. Obsahuje zinek a železo. V dospělosti dosahuje délky až 25 cm. Dá se koupit i syrová, zmražená se prodává vcelku. V přímořských státech se tato ryba nejvíce konzumuje grilovaná. Grilují se celé, nekuchané, a teprve při jídle se vytáhnou vnitřnosti a odtrhne hlava. Konzervovaná v oleji má až 14 % tuku, méně mají sardinky naložené v tomatě, a to jen 10 %.

Tuňák
tyto dravé ryby žijí v hejnech, v mořích mírného pásma. Jsou bohaté na vitamín D, B 12 a hlavně na omega 3 mastné kyseliny. Tyto kyseliny jsou důležité pro lidský organismus. Snižují hladinu cholesterolu, snižují trombózu a zlepšují proudění krve ve vlásečnicích. Jsou také nezbytné pro zdravý vývoj mozku a očí. Vitamín D je důležitý proti křivici. Největší mohou vážit až 800 kg. Pro spotřebu se loví hlavně menší. Maso je tučnější a nemá charakteristický rybí zápach. V kuchyni se peče, dusí a griluje. Konzervovaný má velké uplatnění jak v teplé i studené kuchyni. Přidává se např. do salátů a těstovin.

Losos
žije v chladných mořích a na podzim táhne ke tření k pramenům řek. Tato ryba má nejjemnější maso, je pevné, tučné a lahodné. V kuchyni je využití velmi široké - dušení, pečení, marinování a i ve studené kuchyni je velmi chutný. Lososi se třou od prosince do srpna, v této době jsou na trhu čerství.

Sleď
se rychle kazí, proto se nakládá buď do solného nebo octového nálevu, může se též udit. Obsahuje histamin, který může u některých citlivých jedinců vyvolat alergii nebo migrénu.

Makrela
je dobrým zdrojem vitamínu D, selenu a také omega 3 mastných kyselin, nejnižší tuk je v období vytírání makrel, a to je v létě asi 5%, a nejvyšší je v prosinci, kdy je to až 25 %. Makrela se peče nebo griluje, chutná je též uzená.

Žralok, rejnok
patří do skupiny chrupavčitých ryb. Maso je pevné, obsahuje mnoho tuku a mají olejnatá játra. Tyto ryby zpracováváme čerstvé, jinak jejich maso získává nepříjemnou pachuť.

Krevety
jsou bohaté na selen a vitamíny skupiny B. Existuje několik druhů, u nás se používají nejčastěji již vyloupané, které bývají už uvařené (mají růžovou barvu). Po rozmrazení není nutné již krevety vařit, ale jen opláchnout teplou vodou. Dlouhým vařením nebo dušením se krevety zmenší a ztvrdnou. Výborně chutnají grilované. Celé krevety mají i v čerstvém stavu červenou barvu.

Chobotnice
některé dosahují váhy až 25 kg, prodávají se ve velikostech od 100 g po 1 kg. Po rozmrazení se chobotnice vaří v osolené vodě. Až po uvaření se krájí a použije k dalším úpravám.

Zdroj Dietologické centrum, Brno
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zuzana Bila

Osobne nedam dopustit na pravidelny prisun omega-3 nenasycenych mastnych kyselin - na trhu je dnes jiz spousta doplnku, me vyhovuje nejepe MaxiCor. Je to prospesne nejen na srdce ale celkove se citim lepe..


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce