Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zdravý pohyb při vysokém krevním tlaku

(MUDr. Wolfram Pfeiffer | přečteno: 16422x )

Dříve, než začnete sportovat, je dobré vědět, jaký má pravidelný pohyb vliv na krevní tlak, a čeho by se měly vyvarovat osoby s vysokým krevním tlakem.

Jak působí pravidelný pohyb při vysokém krevním tlaku?

Výzkumy ukazují, že po nejméně 12týdenním vytrvalostním tréninku je možný pokles systolické hodnoty krevního tlaku o 10-15 mmHg a diastolické hodnoty o 8-10 mmHg.

Obecně platí, že sport je tak zdravý, jak se provozuje. Při správném "dávkování" je možné očekávat celou řadu pozitivních reakcí těla. Tělesná aktivita působí pozitivně jak na vegetativní nervový systém, tak i na imunitní systém. Zmenší se také náchylnost k banálním infekcím. Kromě toho je sport báječným prostředkem k redukci nadváhy a k odbourávání každodenního stresu. V neposlední řadě se tělesnou aktivitou může dosáhnout snížení krevního tlaku a všeobecného zlepšení kvality života postiženého, ačkoliv přesný mechanizmus způsobující snížení krevního tlaku doposud není s konečnou platností prozkoumán.

Různé sportovní činnosti mají rozdílný vliv na krevní tlak. Rozlišují se dynamické zátěžové druhy sportu, jako například běh, a statické, jako například vzpírání, přičemž pro pacienty s vysokým krevním tlakem jsou nejvíce vhodné dynamické druhy sportu.

Čeho by se měl postižený vyvarovat?

Maximální účinek lze očekávat tehdy, je-li intenzita zátěže zvolena tak, aby se pacient mohl při provádění vybraného druhu sportu stále ještě bavit. Protože je tělesný pohyb v každém případě podpůrným faktorem pro zdraví člověka, vyvstává otázka "jak a kolik". Dynamické zátěžové formy a vytrvalostní druhy sportu, jako běh, jízda na kole a pěší turistika, mají obzvláště příznivý efekt na oběhový systém a jsou proto velice vhodné pro pacienty s vysokým krevním tlakem.

Oproti tomu statické zátěžové formy, jako kulturistika, kuželky, box, či šerm, vedou dílem k masivnímu zvýšení hodnot krevního tlaku a mají pouze nepatrný tréninkový efekt pro oběhový systém. Jestliže se po lékařském vyšetření rozhodnete pro vhodný druh vytrvalostního sportu, měli byste ho provozovat alespoň 2-3krát týdně po dobu asi 30 minut, abyste dosáhli kýženého efektu. Kromě zakoupení tlakoměru za účelem průběžné kontroly hodnot krevního tlaku se doporučuje také měření frekvence pulsu, abyste se naučili trénovat v ideálním rozpětí hodnot pulsu.

Mezi nevhodné druhy sportu patří:

  • box
  • kulturistika
  • potápění
  • karate
  • judo
  • vrhové disciplíny lehké atletiky
  • squash ...

Vhodné sporty s omezením:

  • tenis
  • plavání
  • kuželky
  • badminton
  • líný tenis
  • basketbal
  • házená
  • alpské lyžování
  • jízda na koni
  • pádlování
  • fotbal ...

Zelená pro:

  • turistika
  • chůze
  • běh
  • jízda na kole
  • běh na lyžích
  • golf
  • společenský tanec
  • relaxační gymnastika ...

Na prvním místě je vyšetření u lékaře

Jestliže jste nalezli takový druh sportu, který je pro vás nejvhodnější, neměli byste jej v žádném případě provozovat více, než vám doporučil lékař. Před začátkem tělesné aktivity, stejně jako při předepisování léku, musí být provedeno důkladné lékařské vyšetření. Jen tak je možné přesně zjistit, jaký typ zátěže je pro vaši celkovou tělesnou situaci účelný a vhodný.

Na základě anamnézy (genetické predispozice, potíže, strava, léky) a laboratorních výsledků (hladina kyseliny močové, obsah tuku a cukru v krvi) se určí stupeň závažnosti vysokého krevního tlaku. Klidové a zátěžové EKG slouží k posouzení krevního tlaku při určité zátěži a k vyloučení zúžení věnčitých tepen. Ultrazvukové vyšetření srdce může navíc objevit již existující následné škody vzniklé působením vysokého krevního tlaku na srdce. Po důkladném vyšetření se zjistí typ krevního tlaku dotyčného pacienta, aby bylo možné stanovit nejefektivnější druh sportu a jeho rozsah. Lékař vám vysvětlí výhody a rizika jednotlivých druhů pohybu a stanoví Vám cílený tréninkový program.

Čeho můžete dosáhnout?

Jestliže si uvědomíme, že cca 70--75 % všech lidí s vysokým krevním tlakem má hraniční hodnoty tlaku, tak by díky snížení krevního tlaku pravidelným vytrvalostním tréninkem mohlo být často zcela upuštěno od medikamentózní terapie a tím by se předcházelo i možným vedlejším účinkům. Cílem jakékoliv tělesné aktivity je u pacienta s vysokým krevním tlakem v první řadě pozitivní ovlivnění hodnot krevního tlaku, čímž se aktivně předchází doprovodným onemocněním a tak se zvyšuje kvalita života postiženého.

Míra snížení krevního tlaku by se ovšem neměla přeceňovat. Nezávisle na ostatních rizikových faktorech ale tělesně aktivní jedinci vykazují o 30 % menší pravděpodobnost, že se u nich vůbec vyskytne vysoký krevní tlak. Známá je i skutečnost, že obzvláště jedinci se značnou nadváhou enormně profitují z pravidelného vytrvalostního tréninku. U těžkých forem vysokého krevního tlaku by ovšem v každém případě měla stát v popředí vždy otázka, jestli je tělesná aktivita bez nebezpečí vůbec možná nebo jestli má smysl. Jak zde již bylo řečeno, stojí zde na prvním místě důkladné lékařské vyšetření.

"\n

MUDr. Wolfram Pfeiffer
podle materiálů společnosti HARTMANN-RICO

"
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
nechápu...

box, karate jsou zakázané a společenský tanec má zelenou.... nic proti, ale způsoby namáhání u těchto pohybových aktivit jsou fakticky totožné.... (cit) Rozlišují se dynamické zátěžové druhy sportu, jako například běh, a statické, jako například vzpírání, přičemž pro pacienty s vysokým krevním tlakem jsou nejvíce vhodné dynamické druhy sportu. dle čeho je box statický??? tam se člověk naběhá možná víc, než toho běhu.... Toto by chtělo fakt vysvětlit.,.... btw. golf není sport ale společnská věc....


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce