Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Znáte svůj Index zdraví?

( Redakce | přečteno: 7766x )

Společnost STOB (Stop Obezitě) každoročně pořádá akci s názvem Den zdraví. V letošním roce se uskuteční 24. října v Základní škole Rakovského v Praze 4 – Modřanech od 10 do 16 hodin. Akce je určena zejména těm, kteří se chtějí zbavit nadbytečných kilogramů či zlepšit svůj životní styl a nevědí, jak na to, nebo nemají vůli dodržovat svá předsevzetí.

shutterstock.com

Změřte si index zdraví!

V rámci Dne zdraví si mohou účastníci ověřit svou tělesnou kondici, ale také nechat odborníky změřit některé ukazatele, které jim pomohou stanovit jejich “index zdraví”.

K určení indexu zdraví je potřeba zjistit:

1. BMI

2. Hladinu cholesterolu

3. Krevní tlak

4. Tělesný tuk

5. Koncentraci krevního cukru (glykémii)

6. Fyzickou zdatnost – dvouminutový test chůze

7. Fyzickou zdatnost – test leh-sed po dobu 30 sekund

Jednotlivé položky si poté ohodnotí účastníci dle daných kritérií známkami jako ve škole tj. od 1 (nejlepší) po 5 (nejhorší). Kritéria má každý uvedena v průkazu, který obdží při příchodu na akci.

Index zdraví pak určujě aritmetický průměr všech naměřených hodnot. Lze jej určit i v tom případě, pokud nebudou zjistěny všechny vyjmenované ukazatele. Primárním cílem však není, aby se účastník hodnotil vzhledem k obecně stanoveným kritériím, ale úpravou svého životního stylu dokázal index zdraví zvyšovat. A právě v tom mu mohou být nápomocny další nabídky programu dne zdraví.

Den zdraví – možnost pro všechny

I když je Den zdraví určen zejména těm, kdo potřebují laskavou kontrolu při redukci hmotnosti či udržení zredukovaných kilogramů, jistě má co nabídnout i všem příznivcům zdravého životního stylu – racionální výživy a pohybu.

Během celého dne budou mít návštěvníci příležitost zhlédnout prodejní výstavu potravin a dalších výrobků souvisejícími se zdravým životním stylem, využít poradenských služeb (nejen v oblasti redukce nadváhy), a v neposlední řadě vyzkoušet mnoho druhů pohybových aktivit, které jsou voleny s ohledem na jejich vhodnost pro lidi snažící se redukovat nadbytečné kilogramy a odstupňovány podle intenzity od úplných začátečníků až po pokročilé.

Den plný šancí k pohybu

Pokud využijete pohybové nabídky Dne zdraví, pak můžete volit jak z aktivit rehabilitačního tak aerobního charakteru.

Pro příznivce pomalejšího cvičení je připravena lekce pilates. Připomeňme, že se jedná o systém rehabilitačně zaměřeného cvičení, jehož cílem je maximálně zapojovat celé tělo a tedy i nejhlubší svalové skupiny, které jiný pohyb až tak nezapojuje.

Určitě lze doporučit i hodinu zdravotního cvičení a cvičení na velkých míčích (fitballech), které jsou jistě vynikající variantou pohybu pro lidi s nadváhou či obézní.

Milovníci pohybu při hudbě mohou vyzkoušet klasický aerobik pro mírně a středně pokročilé, dance aerobik, double aerobik nebo „posilovací“ aerobik či absolvovat hodinu K2 HIKINGU - chůze s jednoduchými aerobikovými prvky na speciálních K2 trenažérech.

Příznivci tance jistě zaujmou ukázkové lekce salsy nebo břišních tanců. Jestliže máte rádi raději klidnější a soustředěnější druhy pohybu, pak je v nabídce přichystána ukázková hodina taoistického tai-chi.

Po dobrých zkušenostech z předchozího roku bude probíhat turnaj ve stolním tenise a v odbíjené pro amatéry.

Budete-li chtít některou z pohybových aktivit vyzkoušet, nezapomeňte sportovní oblečení, obuv a podložku na cvičení.

Zdraví životní styl jako součást života?

Den zdraví, na který jste tímto všichni co nejsrdečněji zváni, by měl všem, kteří jej zdarma absolvují ukázat, že zdravý životní styl nemusí být pouze nástrojem pro podporu redukce nadbytečných kilogramů. Jestliže budete brát racionální výživu a pravidelnou pohybovou aktivitu a jako “nutné zlo”, jistě se nestanou dlouhodobou součástí života. Pokud v nich však najdete milé pomocníky, kteří zvýší kvalitu vašeho života, pak se dá říci, že Den zdraví splnil svůj základní cíl.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce