Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zvracení a průjem u dětí. Kdy k lékaři?

( aktualizováno 26. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21873x )

Zvracení a průjem patří mezi druhou nejčastější infekci dětského věku. Projde si jím většina dětí, některé i opakovaně. Většinou se nejedná o závažné onemocnění a díky správné léčbě během několika dnů odezní. Zejména u kojenců a batolat se ale musíme mít na pozoru před dehydratací.

shutterstock.com

Zvracení a průjem patří mezi nejčastější projevy tzv. akutní gastroenteritidy (zánět trávicí soustavy postihující sliznici žaludku a střev). Z dalších příznaků to potom mohou být bolesti a křeče břicha, nucení na stolici, zvýšená teplota nebo horečka či změny celkového tělesného stavu.

V dětském věku se setkáme s akutní gastroenteritidou velmi často, projde si jí většina dětí, často i opakovaně. Mezi nejčastější původce u dětí patří jednoznačně viry, na druhém místě jsou infekce způsobené bakteriemi, vzácně se může jednat o parazity. Dále to může být následek otravy nevhodně upraveným jídlem, intoxikace léky či drogami a další.

Zvracení u dětí

U dětí je zvracení poměrně častý jev, provází i virová (rotavirová) onemocnění zažívacího traktu – tzv. letní rotavirový průjem, bakteriální infekce trávicího ústrojí, ale i například infekční záněty středního ucha. Typické je zvracení při horečce.

Často je příčinou přejedení. Dítěti se po vyzvracení uleví a nevolnost neprovází horečka ani zvýšená teplota.

Kojenci mohou trpět takzvaným gastroezofageálním refluxem (strava a žaludeční šťávy se vrací do jícnu).

Pokud dítě zvrací opakovaně, je malátné, jeho stav se nelepší, má nafouklé a citlivé bříško, horečku, bolesti hlavy a potíže s dýcháním, volejte ihned záchranku. Pokud není situace tak závažná, můžete konzultovat jeho obtíže s pediatrem i telefonicky.

Co dělat při zvracení?

  • V první řadě zachovat klid a snažit se dítě uklidnit.
  • Připravte si misku či kyblík, protože to málokdy skončí jen jedním vyzvracením se.
  • Buďte dítěti neustále nablízku, nenechávejte o samotě, aby nedošlo k vdechnutí zvratků.
  • Pokud dítě zvrací opakovaně, není vhodné mu dát po každém vyzvracení ihned napít, pokud zvládne, může si vypláchnout ústa, aby se zbavilo nepříjemné pachutě.
  • S tekutinami je ideální počkat vždy alespoň 30-60 minut od posledního zvracení a začít podávat studenou vodu po lžičkách dle tolerance dítěte. Vhodný je také chlazený orální rehydratační roztok (tzv. ORS- najdete v lékárně pod názvy Kulíšek, Enhydrol, Hipp ORS). Pokud roztok nemáte, podávejte prostě vodu či oslazený čaj (černý, ne ovocné kyselé druhy).
  • Kojené děti: kojení se nepřerušuje, především u nejmenších kojenců. V případě, že se jedná o staršího kojence, který má již zavedené příkrmy a tekutiny, můžete v začátku rehydratace začít studenou vodou či ORS po lžičkách či tyto roztoky podávat v pauzách mezi kojením, nicméně děti většinou preferují pouze mateřské mléko
  • Děti na umělé výživě: při rehydrataci začínáme pouze tekutinami nebo ORS, v případě, že dítě toleruje a dále již nezvrací, za několik hodin (cca 4 hod) můžeme podat mléko, raději rozdělit dávku do několika menších, ale častějších porcí, velký objem nemusí naráz žaludek zvládnout
  • Tradované podávání coca coly a jiných sycených nápojů není doporučováno, bublinky CO2 a kyseliny v nich obsažené mohou ještě více podráždit žaludeční sliznici, neobsahují dostatek minerálů a velké množství cukru a sladidel potom zase může zhoršovat případný průjem
  • Pokud má dítě současně teplotu nad 38°C podáme léky na snížení horečky (při zvracení formou čípků!), popřípadě využijeme zábal k ochlazení těla. Při zvýšené tělesné teplotě dochází k dalším ztrátám tekutin, což v dané situace není žádoucí. Léky na teplotu u dětí zakoupíte na Lékárna.cz.
  • Jiné léky k zástavě zvracení běžně u dětí nepodáváme-pouze v případě, že je doporučí lékař.

Průjem u dětí

Jedná se o více než 3 stolice řídké konzistence v průběhu 24 hod. Příčinou průjmu u dětí je většinou střevní infekce, změna stravy, konzumace určité potraviny či nadměrného množství ovoce, užívání antibiotik (u dítěte či kojící matky). Průjem může být také vedlejším projevem některých onemocnění.

Průjem může být doprovázený plynatostí, bolestmi a křečemi břicha, zvýšenou teplotou či horečkou, ale také příměsemi ve stolici (krev, hlen, nestrávené zbytky jídla, barevné změny). Vše je důležité sledovat a upozornit případně lékaře.

Většina akutních průjmů odezní samovolně během pár dní. Při průjmu je důležité zabránit dehydrataci (odvodnění), která ohrožuje zejména děti kojeneckého a batolecího věku. Dehydrataci lze očekávat při více než 8 stolicích denně a/nebo při opakovaném zvracení.

Co dělat při průjmu?

  • Hrazení ztracených tekutin a minerálů hraje opět klíčovou roli, k rehydrataci organismu. Podáváme opět vodu či orální rehydratační roztok, pokud jej dítě toleruje.
  • Sledujeme známky dehydratace - především to, jak dítě močí, při průjmu a zvracení nesmí dojít k zástavě močení déle než na 6 hod, dále sledujeme stav vědomí a celkový stav dítěte!
  • Kojení nepřerušujeme, mezi kojením opět můžeme podávat tekutiny či ORS.
  • Při umělé výživě pokračujeme v běžném podávání, současně podáváme tekutiny nebo ORS.
  • Pozor na hygienu v plenkové oblasti: řídká a častá stolice dráždí kůži v okolí konečníku, proto je vhodné vždy omýt vodou a šetrným dětským mýdlem, aby se smyly všechny zbytky, vlhčené ubrousky jsou v tomhle případě nedostatečné a mohou stav akorát zhoršit. Kůži v oblasti zadečku je vhodné mazat ochranným krémem.
  • Strava: volíme lehce stravitelnou, vařenou či dušenou nedráždivou stravu bez tvrdých kousků, slupek, semínek, která má za úkol nejen dodat energii, ale také zahustit střevní obsah. Dlouhodobé lačnění není žádoucí! Začínáme od “nejjednoduších” (rýže, brambor, těstovina…) a dle tolerance postupně zařazujeme další potraviny (zelenina, libové maso) a sledujeme případnou reakci. Pokud dojde ke zhoršení, vrátíme se zase ke stravě, kterou už dítě tolerovalo. Je možné zařadit také ovocné přesnídávky. U batolat podáváme příkrmy, na které bylo zvyklé, volíme “dietnější” kombinace potravin.

Léky na průjem

U průjmu máme poměrně široké spektrum léků, které můžeme využít, jak v akutní fázi, tak i v rekonvalescenci. Je vhodné mít některý z přípravků v lékárničce. Tyto léky zakoupíte z pohodlí domova na Lékárna.cz.

  • Aktivní uhlí, Smecta - tzv. střevní adsorbencia, která pohlcují vodu i toxiny a napomáhají úpravě konzistence stolice. Aktivní uhlí je možné použít u dětí od 3 let, zabarvuje stolici, a může tak dojít k přehlédnutí krvácení jako závažného varovného signálu.
  • Hidrasec - “tlumí” střevní sekreci a významně zkracuje dobu trvání průjmu. Jedná se o bezpečný a účinný lék, který je ovšem vázaný na lékařský předpis.
  • Tasectan - zkracuje dobu trvání průjmu a díky želatině tvoří ochranný film na sliznici střeva. Vhodný pro děti od narození. Existuje i varianta léku Tasectan DUO, kde jsou obsaženy již i prospěšné bakterie (probiotika).
  • Enterol - probiotický lék k léčbě i prevenci průjmu při užívání antibiotik.
  • antidiarhoikum (léčivý přípravek proti průjmu) Loperon a antimotilikum Imodium, které je určeno pro děti starší 6 let. Pro mladší děti se nedoporučuje.

Probiotika

Pozitivní roli v léčbě i rekonvalescenci jednoznačně hrají probiotika. Při průjmu je zrychlená peristaltika a odchází velké množství střevního obsahu, takže i bakterií, které jsou potřebné pro správné trávení. Proto je víc než vhodné tyto “správné” bakterie do střeva zase dodat. Na trhu je několik volně prodejných léků ze skupiny probiotik a prebiotik, např. Biopron, Enterol, Hylak, Enticon, Lactobacily.

Širokou nabídku doplňků stravy s probiotiky a laktobacily nabízí Lékárna.cz.

Dehydratace – hlavní riziko průjmu!

Tedy stav nedostatečné hydratace organismu, kdy dojde k takovým ztrátám tekutin, které už nedokáže tělo adekvátně kompenzovat. Čím mladší dítě, tím je na místě větší obezřetnost. 

Závažnost dehydratace se vyjadřuje ve 3 stupních:

  • mírná – váhový úbytek do 5% hmotnosti, dítě je při vědomí, chová se jako obvykle, pociťuje žízeň, koncové části těla jsou dobře prokrvené, kůže růžová. Močí s frekvencí jako obvykle, ale moč může být trochu tmavší. Dýchá klidně, srdeční tep může být lehce zvýšený. Tento stav je většinou ještě dobře zvládnutelný v domácích podmínkách.
  • střední – váhový úbytek 5- 10% hmotnosti, dítě je při vědomí, ale může být neklidné, plačtivé (především kojenci a batolata), později i spavé a letargické. Starší děti udávají velkou žízeň. Koncové části těla jsou studené, bledé, u malých kojenců po rozbalení můžeme pozorovat mramorovanou kůži, taktéž při pláči se již nemusí objevovat slzy, sliznice dutině ústní jsou suché, jazyk je oschlý jakoby “sametový”, okoralé rty. Dítě močí méně než obvykle, moč je koncentrovaná, tmavá. Zrychluje se dýchání i srdeční frekvence. Dítě se středně závažným stupněm dehydratace již musí vidět lékař.
  • těžká – váhový úbytek více než 10% hmotnosti, dítě má již snížený stav vědomí, je spavé a letargické, později neprobuditelné a upadá do bezvědomí. Koncové části těla jsou studené, bledé až namodralé. Sliznice jsou suché, matné, nejsou přítomny slzy, dochází k zástavě močení, plenka je více než 6 až 8h suchá. Srdeční frekvence je velmi zrychlená, ale pulz na končetinách slabý, rychlé povrchní dýchání. Urgentní život ohrožující stav vyžadující ihned lékařskou pomoc!

Kdy jít s dítětem k lékaři?

  • Pokud se jedná o novorozence a malého kojence (do 3m věku).
  • Dítě opakovaně zvrací ve zkracujících se intervalech bez úlevy v řádu hodin, jakékoliv podané tekutiny vyzvrací, při vodovitém průjmu v počtu 6-8x/den trvajícím déle než 24 hod.
  • Dítě má dítě průjem a současně zvrací, ev má i teplotu.
  • Jestliže má dítě horečku, nereagující na antipyretickou léčbu.
  • Dominují bolesti břicha, nepolevují ani po vyprázdnění stolice, nebo je dokonce bříško na pohmat tuhé.
  • Ve zvratcích se objeví krev (světlá či tmavá, může vypadat jako kávový lógr) nebo žluč (zelenohnědé zbarvení), ve stolici se objeví krev (světle červená, tmavě červená i černá).
  • Dítě vykazuje známky středně těžké dehydratace (močí méně než obvykle a moč je koncentrovaná, suchá plena déle než 6 hodin, je podrážděné nebo naopak spavé, má studené koncové části těla, zrychleně dýchá a má zvýšený tep, oschlé sliznice a nepřítomné slzy).
  • Zvracení předcházel pád na hlavu.
  • Převládají silné bolesti hlavy, šíje je ztuhlá.
  • Při podezření na otravu (houby) nebo pokud nemůžeme vyloučit náhodné požití chemikálií, léků či neznámých rostlin.
  • V případě, že se rozvíjí porucha vědomí, dítě nereaguje, upadá do bezvědomí nebo se objeví křeče IHNED volejte 155.

Prevence

Prevence je zřejmá - důkladně tepelně upravovat maso a vejce, pozor především při grilování. Vyhýbat se potravinám s neznámou kvalitou (majonezové saláty apod), nápoje volit raději bez ledu. Při kontaktu s nemocnou osobou důkladná hygiena rukou, vyvarovat se používání společných předmětů. V prevenci rotavirové infekce je možnost využít očkování.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské nemoci
Partner rubriky Dětské nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Vysoký krevní tlak není jen záležitostí dospělých. Hypertenzi může mít i dítě. V dětském věku znamená zvýšený krevní tlak (hypertenze) krevní tlak, který přesahuje normální hodnotu krevního tlaku zdravých dětí stejného pohlaví, věku a výšky při alespoň při 3 opakovaných měřeních ve 3 různých dnech.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Jak správně léčit nachlazení u dětí

Podobnou situaci už zažil asi každý rodič. Dítě se vrátí ze školy či školky, je trochu malátné a stěžuje si na únavu nebo bolest hlavy. Potom si zaleze do postýlky a častokrát jej přemůže spánek. Když pak rodiče sáhnou dítěti na čelo, je jim vše jasnější. Zvýšená teplota nebo dokonce horečka bývá projevem virového onemocnění - nachlazení či chřipky.

Onemocnění ledvin u dětí nemusí provázet žádné typické příznaky

Nechutenství, bolesti hlavy, zpoždění v růstu nebo třeba zhoršení prospěchu, i tak mohou vypadat příznaky onemocnění ledvin u dětí. Na problémy s ledvinami tak nemusí upozornit typické potíže jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moči, změna barvy moči či pomočování u starších dětí. I proto by rodiče měli mít alespoň základní povědomí o tom, že onemocnění ledvin se mohou vyskytnout i u jejich dítěte.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce